Vaccinvrijwilligers genoeg (toch zeker de eerste weken), nu de vaccins nog

Ook in zaal Iso in Izegem werd de voorbije dagen al proef gedraaid.© Frank Meurisse
Ook in zaal Iso in Izegem werd de voorbije dagen al proef gedraaid.© Frank Meurisse
Olaf Verhaeghe

Aan helpende handen zal het de West-Vlaamse vaccinatiecentra allerminst ontbreken. In elke eerstelijnszone bieden honderden vrijwilligers hun hulp aan tijdens de vaccinatiecampagne. Het enthousiasme is dus groot, nu de hoeveelheden vaccins nog.

Een mega-organisatie. Anders kan je het opzetten van de 22 vaccinatiecentra in onze provincie niet omschrijven. Van het casinogebouw in Blankenberge tot de sporthal in Ieper: in ijltempo werden de vaccinatielijnen op poten gezet om er vanaf begin maart het grotere publiek te kunnen ontvangen.

Vanaf maandag 15 februari kunnen zorgverleners uit de eerstelijnszorg – denk aan huisartsen, tandartsen en thuisverpleegkundigen – langslopen in de centra. Maandag opent enkel in het Limburgse Beringen een vaccinatiecentrum, de rest moet wachten tot woensdag of donderdag. Als het aantal geleverde vaccins het toelaat, mogen ook de vrijwilligers die binnenkort aan de slag gaan in de centra, zich snel opmaken voor een prikje.

Duizenden vrijwilligers

“Hoeveel dat er zullen zijn, is moeilijk te zeggen”, stelt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Die oefening zijn we nog aan het maken. Zoals wel vaker de jongste weken – en naar alle verwachting ook de komende maanden – staat of valt het tempo met de leveringen van de vaccins. Hoe meer geleverd, hoe sneller we vaccineren, hoe liever we het zien.”

Voorlopig lijkt het in de opstartweek om enkele honderden te zullen gaan: 100 vaccins voor de ‘kleine centra’, 200 voor de vaccinatieposten in Brugge en Roeselare. Na die eerste week gaat het aantal vaccins per centrum omhoog, zij het heel erg traag. Zorg en Gezondheid besliste bovendien ook om telkens pas twee weken na de voorziene levering in te enten. Zo is men zeker dat er voor de mensen die voor een prikje komen de nodige vaccins voorhanden zijn. Elk vaccinatiecentrum zal dus een beperkt aantal uitnodigingen voor de vaccinatie kunnen uitsturen.

Aan helpende handen lijkt het onze vaccinatiecentra zeker niet te ontbreken. Overal stroomden de kandidaturen van vrijwilligers binnen, zowel voor de medische (dokters, verpleegkundigen, apothekers, red.) als logistieke, administratieve en stewardrollen. Van meer dan 1.500 kandidaten voor de centra in Ieper en Poperinge, zo’n 1.400 in Kortrijk, dik 1.000 in Brugge tot 110 in Zedelgem en 90 in Diksmuide: het enthousiasme is groot, zeker voor de eerste weken.

“Een tekort in de zomer? Ook dat lossen we wel op” – Kristof Audenaert, burgemeester Torhout

En net in die eerste weken is het moeilijk om in te schatten hoeveel van die helpende handen er exact nodig zijn. De dry-runs , de vaccinloze testrondes die de voorbije dagen werden georganiseerd, zorgen voor een beter beeld. Maar ook hier: alles hangt af van het aantal beschikbare vaccins. “Wij zullen klaar zijn om alle nodige vaccinatielijnen te openen”, klinkt het zowat overal. “Laat die vaccins maar komen.”

Zomer zal pieken

Wel rijst er ietwat twijfel over de beschikbaarheid van de vrijwilligers tijdens de zomermaanden. Alle eerstelijnszones zien daar een mogelijk tekort aan helpende handen opduiken, net in de periode waar volgens de vaccinatietaskforce de piek van de campagne zal liggen. “Maar laat ons positief blijven: ook dat probleem lossen we wel op”, knipoogt burgemeester Kristof Audenaert van Torhout. “Zoals we altijd doen.”

Sieglinde, 55, verpleegster in Izegem: “Welke vaccins het worden, weten we niet”

De Ingelmunsterse Sieglinde Vandenbulcke is verpleegkundige in de Izegemse Sint-Jozefskliniek. Normaal werkt ze op de afdeling neurologie en neuropsychiatrie. “Maar die werd ook omgebouwd tot covidafdeling. Met mijn collega’s stonden we al vaak in de vuurlijn tijdens de pandemie.”

 © Frank Meurisse
© Frank Meurisse

Door haar werkgever werd ze gevraagd om ook vaccins op te trekken tijdens de testdagen en ook later eens het centrum opgestart is. “We weten nog niet welke vaccins dat worden. Maar we zullen uiteraard blij zijn dat we straks kunnen opstarten. Wij zullen de flacons aangereikt krijgen door de dienstdoende apotheker en samen met één of twee collega’s moeten we dan het exacte aantal spuitjes voorbereiden.” In Izegem gebeurt de vaccinatie in zaal ISO, het optreklokaal heeft een onderkomen in de bureaus van de dienst vrije tijd die voor de gelegenheid ontruimd zijn. “De voorbije week oefenden we nog met nepflacons, het is nu wachten op de echte vaccins.” (WVS)

Jan, 64, gepensioneerd vrijwilliger in Tielt: “Ik heb niet lang moeten nadenken”

“Als je de kans krijgt om te helpen om deze miserie achter ons te laten, dan doe je dat gewoon.” Voor de 64-jarige Jan Verbeke uit Ruiselede bestond er geen twijfel over zijn kandidatuur als vrijwilliger in het vaccinatiecentrum van Tielt. “Ik heb niet lang moeten nadenken: ik ben gepensioneerd verpleegkundige, ik wil, net zoals iedereen, van heel die pandemie af raken. Zonder vrijwilligers raken we er nooit, vrees ik. Ik ben ontzettend blij dat ik mijn steentje zal kunnen bijdragen.”

 © Wouter Meeus
© Wouter Meeus

Jan heeft er een carrière van bijna 40 jaar in een Gents psychiatrisch ziekenhuis opzitten. Zijn medisch profiel is meer dan welkom. “Wat ik zal moeten doen? Dat zal wat afwisselen, vermoed ik. Zowel de gesprekken over onderliggende aandoeningen en andere mogelijke problemen checken, spuitjes optrekken en toedienen… Ik wil het allemaal doen. Ik ben zeker bereid om me de komende maanden te engageren. Laat ons hopen dat het niet té lang hoeft te duren.” (lacht)