Vaccinatiecampagne blijft komende maanden volop lopen: mogelijk nieuwe locatie voor vaccinatiecentrum in regio Tielt

De vaccinatiecentrum in de Europahal in volle actie. De voorbije maanden was het een komen en gaan van mensen die hun (dubbel) vaccin kwamen halen. © Wouter Meeus
Philippe Verhaest

De vaccinatiecampagne gaat verlengingen in. Deze week raakte bekend dat zo goed als alle 65-plussers nog dit jaar hun derde coronaprik zullen krijgen, wat betekent dat ook het vaccineren niet onmiddellijk zal stoppen. Al valt ten laatste eind oktober het doek over de Europahal, want die wordt op 1 november vrijgegeven. “We onderzoeken nu de mogelijkheden tot het opstarten van een nieuwe locatie in regio Tielt”, zegt centrumverantwoordelijke An-Sofie Vermeulen.

De eerste prik in de Europahal werd op 19 februari gezet en normaal gezien zou het vaccinatiecentrum op 15 oktober de deuren sluiten. “Sowieso wordt de evenementenhal op 1 november opnieuw vrijgegeven”, duidt centrumverantwoordelijke An-Sofie Vermeulen (41).

“Zoals de kaarten nu liggen, zullen we dit jaar nog 20.000 65-plussers een bijkomende prik geven. Daarom zijn we, in nauwe samenwerking met de eerstelijnszone RITS en de huisartsenkring, nu op zoek naar een nieuwe locatie om ons werk verder te zetten. Onze voorkeur gaat naar een makkelijk bereikbare plek die centraal in ons vaccinatiegebied ligt. De komende weken moet daar meer duidelijkheid rond volgen.”

Amper weigeraars

De voorbije zeven maanden omschrijft An-Sofie als een unieke periode. “Zoiets maak je normaal maar één keer in je leven mee. In totaal zullen we hier om en bij de 115.000 coronaspuiten geplaatst hebben, de 20.000 voor de 65-plussers niet meegerekend. De codewoorden waren flexibiliteit en last minute. De situatie kon week na week veranderen en het was aan ons om daar zo snel en soepel mogelijk op in te spelen.”

In Tielt zullen tegen eind oktober in totaal 115.000 prikjes gezet zijn

“Momenteel zijn we toe aan de derde prikken voor de 85-plussers (2.000 stuks) en de risicogroepen (3.000), maar we krijgen ook nog andere bevolkingscategorieën over de vloer. Mensen die aanvankelijk niet ingeënt wilden worden, maar nu toch overtuigd zijn geraakt. Op 22 september hebben we onze laatste eerste prikken geplaatst: voor 12-jarigen, maar ook voor tweedekansers.”

“Op 9 oktober staan de laatste prikken met Johnson & Johnson op de agenda. Het aantal expliciete weigeraars kunnen we trouwens tot een absoluut minimum herleiden.”

Tranen in de ogen

Vooral de dankbaarheid bij de burger viel An-Sofie en haar team op. “Sommige hadden zelfs cadeautjes mee. We hebben hier erg veel pralines gegeten, we kregen heel wat ruikers bloemen, er was een bakker die Boules de Berlin voor ons bij had en we werden afgelopen zomer ook op ijsjes getrakteerd”, glimlacht ze.

“Maar het meest deugd deden de spontane bedankjes. Sommige hadden zelfs de tranen in de ogen toen ze gevaccineerd werden. Iedereen besefte maar al te goed dat dit de weg naar de vrijheid was.”

An-Sofie Vermeulen.
An-Sofie Vermeulen. © Wouter Meeus

“De volledige vaccinatiegraad bij de volwassen bevolking ligt in elk van de zeven betrokken gemeenten boven de negentig procent en daarmee scoren we zeer goed. We beseffen ook dat we dit resultaat niet konden boeken zonder de bereidwilligheid van alle inwoners. De campagnes van onze (lokale) overheden hebben hun vruchten afgeworpen, net als het vele sensibiliseren door onze huisartsen en apothekers. Dit was – en is – een werk van ons allemaal.”

De ongeveer 350 vrijwilligers zijn de échte helden in dit verhaal

Niet in het minst dankzij de sterke schouders van de vele vrijwilligers die het vaccinatiecentrum de afgelopen maanden bevolkt hebben. “Met zo’n 350 zijn ze”, vervolgt An-Sofie.

“In totaal zullen we 240 shifts gedraaid hebben, waarvoor we telkens dertig mensen nodig hadden: logistiek en administratief personeel, maar uiteraard ook verpleegkundigen, artsen en apothekers. Voor hen volgt er op een nog vast te leggen moment een bedankingsreceptie. Zij zijn de echte helden binnen dit verhaal.”