Roeselaars koppel dat vast zat in Schiphol na huwelijksreis in Zuid-Afrika mag naar huis
De huwelijksreis van Louis Defour (31) en zijn kersverse vrouw Isabella Dedovic (29) uit Roeselare kreeg een bitter staartje. Louis testte positief op het coronavirus en kreeg van de Vlaamse regering dagenlang geen toestemming om terug te keren naar België en daar de quarantaine uit te zitten. Dit kwam allemaal door de onzekerheid rond de coronavariant die in Zuid-Afrika werd ontdekt.
Het koppel stapte in augustus dit jaar in het huwelijksbootje, maar de huwelijksreis zelf ligt al twee jaar vast. “We hebben de reis enkele keren uitgesteld, door de pandemie natuurlijk, maar toen we beiden gevaccineerd waren wilden we het er toch op wagen, anders gingen onze vouchers verlopen”, vertelt Louis vanuit hun hotelkamer in Schiphol. “We hebben een prachtige reis achter de rug, ondanks de onheilspellende berichten die hier in de media verschijnen over Zuid-Afrika. We voelden ons eigenlijk veiliger dan in België. Mondmaskers zijn overal verplicht, in de horeca wordt ieders temperatuur gemeten… Er gelden goeie maatregelen. Natuurlijk zaten wij vooral in toeristisch gebied, ik kan me goed inbeelden dat het er in de armere regio’s misschien minder goed aan toe gaat.”
Geen symptomen
Na een reis van 16 dagen landden Louis en Isabella vorige vrijdagochtend om 10.30 uur in Schiphol. Daar moesten ze vier uur lang in het vliegtuig blijven zitten, zonder veel informatie. Daarna werden ze naar een afgesloten en zwaar bewaakt deel van de inkomhal in de luchthaven gebracht, waar ze tot 3 uur ’s nachts moesten blijven. Intussen werden alle passagiers getest, 60 onder hen bleken besmet te zijn met het coronavirus. Ook Louis kreeg slecht nieuws, zijn vrouw testte negatief. Of het over de nieuwe omikromvariant gaat, weten ze echter niet.
“Ik heb er al verschillende keren achter gevraagd, maar nog steeds krijg ik geen informatie over die eerste test. In het weekend heb ik twee zelftesten uitgevoerd die beide negatief waren. Maandag heb ik een nieuwe pcr-test laten afnemen waaruit bleek dat ik zowel op covid als op de omikromvariant negatief test”, klinkt het.
“Kunnen niet klagen”
Sinds vrijdagnacht verblijven de twee in een hotel, waar ze volgens Louis heel goed behandeld worden: “We kunnen zeker niet klagen. In vergelijking met mensen die in totaal andere omstandigheden vastzitten… We verblijven in een mooi hotel, waar drie keer per dag lekker eten aan de deur wordt gebracht. Wat ons wel mateloos stoort is het gebrek aan communicatie met de Nederlandse Gezondheidsraad.”
“Alles duurt heel lang. Zondag heb ik 50 minuten in wacht gestaan om een medewerker aan de lijn te krijgen, om daarna eigenlijk gewoon afgeblaft te worden. De Belgische ambassade daarentegen is wel heel behulpzaam. Zij lieten ons ook weten dat dit een heel uitzonderlijke situatie is, een pak andere vluchten die uit Zuid-Afrika kwamen werden totaal niet getest.”
De Nederlandse passagiers die alleen wonen, mochten vanuit de luchthaven meteen naar huis vertrekken om hun quarantaine daar verder uit te zitten. Nederlands minister De Jonge verkondigde dit weekend dat ook buitenlandse passagiers hiervoor toestemming krijgen vanuit de Gezondheidsraad. Goed nieuws, dachten Louis en Isabella in eerste instantie.
“Enkele vrienden konden ons meteen met twee auto’s komen oppikken zodat we zelf met één auto naar huis zouden kunnen rijden en thuis onze quarantaine kunnen uitzitten. Helaas kwamen we via de assistent van de ambassadeur te weten dat er drie partijen zijn die hier goedkeuring voor moeten geven: de Nederlandse Gezondheidsraad, de ambassade én de Vlaamse regering. Nu is het die laatste die dagenlang negatief advies gaf.”
Vlaamse regering
Dat stoot Louis tegen de borst. “Eerst deed Nederland moeilijk. Dan pasten zij het protocol aan, maar liet Vlaanderen ons niet terugkeren. Het voelde gewoon heel oneerlijk. We zouden zelfs opgepakt worden als we onze hotelkamer zouden verlaten, ook al was dat toegestaan door de Nederlandse regering. Wij moesten beiden maandag eigenlijk opnieuw gaan werken, gelukkig tonen onze bazen veel begrip.”
Toen het labo had bevestigd dat Louis niet (meer) besmet is met het coronavirus bevestigde de Volksgezondheid dat ze donderdag met de eigen wagen naar huis mochten rijden om in Roeselare hun quarantaine, waarvan de duur nog onbepaald is, verder uit te zitten.
Coronavirus
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier