Nog 4.000 prikjes nodig voor mijlpaal: “1 miljoen gevaccineerden is zeker mogelijk bij jullie”
Nog iets iets minder dan 4.000 en we zijn er. De vaccinatiecentra zijn goed op weg om meer dan 1 miljoen West-Vlamingen een prikje tegen het coronavirus te geven. Met een vaccinatiegraad van bijna 83 procent eerste prikken is en blijft onze provincie ook absoluut koploper. Het invoeren van een coronapas in West-Vlaamse gemeenten lijkt dan ook niet aan de orde.
Het tempo ligt een pak lager dan voor en tijdens de zomer, maar er wordt nog altijd duchtig geprikt in West-Vlaanderen. Zo duchtig dat de symbolische kaap van 1 miljoen gevaccineerde West-Vlamingen in zicht komt. Op woensdag 15 september, exact een maand voor de sluiting van de vaccinatiecentra in Vlaanderen, zijn namelijk al 996.034 inwoners gevaccineerd. Dat betekent dat er nog maar een kleine 4.000 provinciegenoten moeten langslopen voor hun prikjes. “Het 1 miljoen volledig gevaccineerden is zeker mogelijk, ook al zitten jullie in West-Vlaanderen al heel hoog”, zegt ook Ria Vandenreyt, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “In de jongere leeftijdscategorieën is er nog wat marge.”
Tweede kans
Qua vaccinatiegraad mag West-Vlaanderen zich terecht op de borst kloppen. Geen provincie in ons land doet beter dan onze 82,77 procent (minstens deels) gevaccineerde inwoners. Het Vlaams gemiddelde ligt intussen op een kleine 80 procent, het nationale gemiddelde op 74 procent. Kijken we naar andere Europese landen, dan doet enkel Portugal (86,70 procent (deels) gevaccineerde inwoners) het beter dan West-Vlaanderen.
De eindspurt in de West-Vlaamse vaccinatiecampagne is mee te danken aan de mensen die ingingen op hun tweede kans. Sinds het begin van de zomer organiseren de vaccinatiecentra zo’n inhaalmoment voor iedereen die de prik op het oorspronkelijk voorziene moment niet kwam ophalen. Wie ziek was, of net van vakantie genoot en de vaccinafspraak niet liet verplaatsen bijvoorbeeld, kon die dankzij die inhaalbeweging later toch krijgen.
“Van de 70.000 West-Vlamingen die een uitnodiging voor die tweede kans kreeg, heeft iets meer dan de helft actie ondernomen”, duidt Ria Vandenreyt van Zorg en Gezondheid. “Dik 27.000 West-Vlamingen hebben een afspraak vastgelegd en iets meer dan 10.000 anderen zijn intussen dankzij dat inhaalmoment ook effectief gevaccineerd. Zo’n 2.500 hebben de tweede uitnodiging expliciet geweigerd en nog eens 30.000 anderen hebben niet gereageerd. De mensen die hun vaccin in de eerste ronde expliciet hadden geweigerd, werden voor alle duidelijkheid niet opnieuw uitgenodigd. Zij moesten zichzelf opnieuw inschrijven.”
70 procent
Met het Overlegcomité van vrijdag in zicht, rijst de vraag naar het invoeren van een coronapas ook stilaan in Vlaanderen. Vanaf 1 oktober zullen regio’s daarover zelf mogen beslissen. De Vlaamse regering is niet langer tegen het tijdelijk invoeren van een coronapas, zij het in bepaalde gemeenten. Een grens van 70 procent gevaccineerde inwoners lijkt daarbij een realistische drempel. Niet één gemeente in onze provincie zit onder die 70 procent. Een West-Vlaamse coronapas lijkt dan ook niet aan de orde.
Coronavirus
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier