Kappers mogen vanaf 13 februari hun salons weer openen
Het Overlegcomité heeft beslist dat de kappers vanaf 13 februari onder stenge voorwaarden opnieuw hun salons mogen openen. Wij zetten voor u de voornaamste maatregelen, die de regering op vrijdagnamiddag 5 februari nam, op een rijtje.
t
Federaal premier Alexander De Croo meldde dat het overlegcomite vrijdagnamiddag een beslissing genomen heeft over de niet-medische contactberoepen: “Sinds december is er een redelijke stabilisatie inzake het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames, ondanks de opkomst van meerdere varianten van het virus. Het toont aan dat onze regels werken, omdat de Belgen de regels volgen. Die stabiliteit heb je niet overal in de ons omliggende landen.”
Daarom kiest het Overlegcomité voor een zeer voorzichtige aanpak met betrekking tot de niet-medische contactberoepen. Er wordt gewerkt in twee fasen: vanaf zaterdag 13 februari kunnen de kappers terug open, mits zij strenge maatregelen naleven. Andere niet-medische contactberoepen mogen openen vanaf 1 maart , uiteraard ook op voorwaarde dat het veilig kan zijn voor de klanten en de beroepsmensen.
Premier De Croo motiveert die beslissing met de volgende woorden: “Lichaamsverzorging is belangrijk voor hoe we ons voelen. Dit moet ons helpen de laatste moeilijke maanden van de pandemie door te komen.”
Dierenparken
Vanaf 13 februari worden ook de buitenactiviteiten van de dierenparken opnieuw toegelaten, onder strikte voorwaarden.
Het Overlegcomité heeft ook akte genomen van een arrest van de Raad van State over de discriminatie van vakantieparken en campings. Die mogen dus, omdat ze gelijkgeschakeld zijn met hotels, opnieuw open.
Premier De Croo beseft dat veel mensen corona-moe zijn: “Dat is normaal, we zijn bijna een jaar bezig met zware inspanningen, de zorg staat onder spanning, er zijn strenge maatregelen. We vragen de experts om een duidelijk pad uit te tekenen, met perspectief voor de studenten, de grootouders, de horeca, de cultuur en de evenementensector. Van zodra grote groepen kwetsbare mensen gevaccineerd zijn, moeten de mensen meer vrijheid krijgen.”
Sancties
Minister Frank Vandenbroucke verdedigde de Belgische aanpak van de pandemie: “Die werkt, op voorwaarde dat we massaal testen en vaccineren. Zo bescherm je anderen, het is een kwestie van solidariteit. Slechts een minderheid wil zich niet laten testen, na een reis naar een rode zone. Daartegen zal door de politie efficiënter worden opgetreden. Vanaf 1 april, voor de paasvakantie, wordt er een sluitend systeem opgezet van controles en sancties.”
Coronavirus
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier