De school en het werk blijken de motor van de stijgende coronacijfers

Zo'n 800 leerlingen en leerkrachten uit de regio Zuid-West-Vlaanderen zitten op dit moment in quarantaine.© Getty Images
Zo'n 800 leerlingen en leerkrachten uit de regio Zuid-West-Vlaanderen zitten op dit moment in quarantaine.© Getty Images
Olaf Verhaeghe

De lokale bronopsporing in de regio Zuid-West-Vlaanderen en het brononderzoek van Midwest zien twee duidelijke brandhaarden van coronabesmettingen: de school en het werk. In de wijde regio Kortrijk zijn er momenteel 21 scholen waar één of meerdere klassen in quarantaine moeten, blijkt uit cijfers van W13-voorzitter Philippe De Coene. Johan Vandenbussche, coronacoördinator bij Midwest, ziet daarnaast ook almaar meer besmettingen opduiken bij mensen van hetzelfde bedrijf. “Willen we de geplande versoepelingen niet te grabbel gooien, dan moeten we uiterst voorzichtig blijven”, benadrukken ze allebei.

Zeven scholen in Kortrijk, vier in Menen, drie in Wervik, twee in Harelbeke, Waregem en Kuurne en eentje in Avelgem. De coronacijfers in de basisscholen in Zuid-West-Vlaanderen ogen niet bijzonder positief. Twee van die 21 getroffen scholen zijn volledig dicht, in de overige gaat het in totaal om 40 klassen waarvan de leerlingen en leerkrachten noodgedwongen in quarantaine verblijven. “En het gaat snel”, zegt Philippe De Coene (SP.A), voorzitter van welzijnsintercommunale W13 in Zuid-West-Vlaanderen. “Gisteren ging het nog om 16 scholen, een cijfer dat in de meest recente update opnieuw fors wordt overschreden.”

Dat de besmettingscijfers vooral in de jongste leeftijdscategorieën snel toenemen, lijkt dus grotendeels aan die uitbraakjes op de schoolbanken te kunnen toegedicht. “Een getal kleven op het exact aantal besmette leerlingen is moeilijk, omdat er elk uur nieuwe testresultaten binnenkomen”, aldus Philippe De Coene nog. “Wel kunnen we een globaal beeld geven van het aantal mensen dat omwille van een opstoot in een schoolomgeving in quarantaine moet. Voor de regio Zuid-West-Vlaanderen gaat het om een kleine 800 mensen, de gezinnen van die leerlingen en leerkrachten niet meegerekend.”

Belang van telewerk

Maar ook buiten de schoolmuren wint het virus opnieuw snel terrein. Zowel bij W13 als bij de bronopsporing van Midwest duikt almaar vaker het woordje ‘werkvloer’ op als vermoedelijke locatie waar mensen besmet raken. “Meerdere personen binnen een bedrijf blijken met elkaar verbonden te kunnen worden”, duidt Johan Vandenbussche, coördinator voor de contactopsporing bij Midwest. “Het telewerk lijkt op veel plaatsen wat te verslappen, wat natuurlijk de verspreiding van het virus allerminst ten goede komt. De combinatie van besmettingen via het werk en via de scholen die zo hele gezinnen raakt, is een gevaarlijke mix. Zeker met een Britse variant die almaar wijder verspreid zit.”

Dat zegt ook Philippe De Coene, die net als collega-politici oproept tot een strikt naleven van de gelden de coronamaatregelen. “Telewerk is niet zomaar een richtlijn, maar een absolute must”, zegt hij. “Willen we de geplande versoepelingen in april en mei niet te grabbel gooien, dan moeten we uiterst voorzichtig blijven. Ik heb het gevoel dat de aankondigingen over het heropenen bij sommigen nu al voor een zeker gevoel van vrijheid. Met tien afspreken in de tuin wordt bij koud weer toch al wat sneller met tien toch binnen kruipen. We moeten waakzaam blijven, we zijn er nog niet.”

“Hoe gaat het?”

Wel valt er positief nieuws te rapen bij de contactopspoorders zelf. Zij merken nog altijd een grote bereidheid bij de West-Vlamingen om contacten te delen. “We slagen erin de Vlaamse contactopsporing te versterken”, zegt Johan Vandenbussche daarover. “Veel mensen appreciëren die extra vraag.” “Klopt”, zegt De Coene. “De rol van het lokale initiatief mag absoluut niet worden onderschat. Wij kunnen net dat beetje meer tijd maken om te vragen hoe het echt gaat, welke de noden zijn, wie of wat voor iemand iets kan betekenen. Dat maakt een belangrijk verschil.”