Gerestaureerde Sint-Karelsmolen in De Moeren en Kasteel van Beauvoorde publiekstrekkers op Open Monumentendag

De prachtig gerestaureerde Sint-Karelsmolen in De Moeren staat opnieuw in volle glorie te molenwieken. © (Foto JT)
Redactie KW

In Groot-Veurne bezochten heel wat bezoekers de drie sites die toegankelijk waren tijdens Open Monumentendag op zondag 8 september.

De prachtig gerestaureerde Sint-Karelsmolen in De Moeren kon op heel wat belangstelling rekenen. De stenen Karelsmolen is een grondzeiler, een poldermolen met vijzel die op een lange voorgeschiedenis kan terugblikken.

Voorheen (1774) stond er hier reeds een houten molen. Zijn functie was het oppompen van water uit de lager gelegen Moeren naar de Ringsloot door middel van windkracht: het Cobergher systeem.

De molen die er nu staat dateert uit de perioden 1814-1820-1850. De molen is ondertussen een beschermd monument sinds 1943 en ook beschermd als landschap sinds 1980. In 2006 nam de Provincie West-Vlaanderen de Sint-Karelsmolen in erfpacht van het Polderbestuur Westkust-polder voor 99 jaar. In de periode 2014-2018 werd hij door een Nederlandse firma volledig gerestaureerd en terug maalvaardig gemaakt. Hij drijft ook een nieuwe grote vijzel aan. De molen is nog altijd belangrijk voor het waterbeheer van de Westkustpolder die een oppervlakte van 28 500 hectaren beheert.

Voorsmaakje van een nieuwe tentoonstelling

Het kasteelpark was ingenomen door kunstenaars en hobbyisten, een band zorgde voor de muzikale noot.
Het kasteelpark was ingenomen door kunstenaars en hobbyisten, een band zorgde voor de muzikale noot.© (Foto JT)

Het kasteelpark in Beauvoorde was ingenomen door een twintigtal standjes van kunstenaars en hobbyisten. De band (Bearfeet) zorgde voor een muzikale noot.

In het kasteel konden de bezoekers reeds kennismaken met een nieuw kunstproject dat pas op 15 september officieel van start gaat. Het wordt een prachtige nieuwe expositie onder de titel “Grote Kunst voor Kleine Kenners, de Vlaamse Meesters”. Het wordt een doe-expo over Vlaamse kunstenaars die heel lang geleden prachtige schilderijen maakten. De expo is gebaseerd op de gelijknamige kinderboekenreeks van Thaïs Vanderheyden.

(JT)