Geert De Deken helpt schoolkinderen de straat over in Waregem: “Nog maar één ongeval meegemaakt”
Op maandag 2 september openen de schoolpoorten voor een nieuw schooljaar. Ook voor Geert De Deken wordt het dan weer vroeger opstaan. Elke ochtend helpt hij van 7.30 tot 8.30 uur de kinderen en jeugd van de centrumscholen veilig de weg dwarsen aan het kruispunt van de Damweg en de Oosterlaan.
Geert (48) woont samen met zijn vader Willy (73) en zijn moeder Lucrèse Beernaert (72) in de Kortrijkseweg in Beveren-Leie. Zijn ouders werkten hun hele leven in de textielsector en genieten al meer dan vijftien jaar van een verdiend pensioen. Hij volgde het middelbaar in Vibso Waregem en werkte eerder bij De Waak in Kuurne, slachthuis Goosens in Beveren-Leie en bij metaalwaren Algoet in Waregem.
Sinds anderhalf jaar is hij via het Werkhuis Waregem in een PWA-statuut halftijds aan het werk in de Gemeentelijke Basisschool in de Guido Gezellestraat in Waregem. Sinds een elftal maanden is hij ook gemachtigd opzichter op de ringweg aan de Damweg.
Twee keer over en weer
Zijn taken in de school vinden plaats over de middag. ‘s Morgens moet Geert al om 7.30 uur op zijn vertrouwde plek aan de Oosterlaan aanwezig zijn: “Ik vertrek met mijn bromfiets om 6.45 uur om de negen kilometer zeker tijdig te kunnen afleggen. Tot 8.30 uur help ik dan kinderen en jeugdige tieners om veilig de straat over te steken. ‘s Avonds en op woensdagmiddag neemt een andere opzichter mijn plaats over. Na mijn shift kom ik dan in de voormiddag opnieuw naar huis, omdat ik pas in school moet zijn om 11.30 uur. Ik help soep uitschenken, afruimen en het lokaal opnieuw schikken voor de namiddaglessen. Op woensdag ben ik niet op school en op donderdag komen er kleine taken bij: de restafvalcontainers klaarzetten voor ophaling, verhuizen van schoolbanken en allerhande herstellingen uitvoeren.”
Politiehulp
“Helpen in het verkeer doe ik zeer graag”, beklemtoont Geert. “Ik doe het dan ook met hart en ziel. De kinderen en de jeugdige tieners luisteren goed en weten wanneer ze mogen oversteken en waar ze moeten wachten. In feite kopieer ik de bevelen van de politieagent(e) die aan de andere kant staat. Dagelijkse moet ik toch zo’n dertig keer mijnbordjein de lucht steken om het verkeer tegen te houden. Het is handig dat de politieman- of vrouw een ganse week dezelfde persoon is. Dat zorgt voor een zeer goede continuïteit in de werking. De agenten Francky, Annelies en Geert -die in een beurtrol mekaar aflossen- vinden dat ook.”
Iedereen luistert goed, ik doe dit met hart en ziel
“Nu en dan zijn er toch nog auto’s die niet op tijd stoppen of gewoon doorrijden. Heel gevaarlijk en onverantwoord gedrag is dat. Ik heb nog maar één accidentje meegemaakt. Een auto wou niet stoppen waar ik vroeg en werd bij het vrijmaken van het kruispunt aangereden door een bus. Gelukkig zonder erg. De bestuurder van de wagen en de buschauffeur hebben alles zelfs onderling opgeklaard en er werd geen proces-verbaal opgemaakt.”
Taxi papa
“Als PWA’er mag ik in principe maar drie uur per dag werken”, verduidelijkt Geert. “Omdat dit niet te rijmen is met de taken op school, mag ik tot vier à vijf uren gaan. Zeer handig omdat ik dan ook tijdens de schoolvakanties niet moet werken. Om aan mijn zeshonderd uren op jaarbasis te geraken, heb ik wel de eerste week van juli moeten werken. Ook deze week was ik elke dag op school om mee te helpen aan de voorbereidingen van het nieuwe schooljaar.”
Geert, die regelmatig op de hippodroom in Oostende en Waregem wordt gespot en in zijn vrije tijd graag een kaartje legt, moet regelmatig een beroep doen op taxi papa. “Als het sneeuwt, ijzelt of hevig waait en regent is het onverantwoord om met de bromfiets te rijden. Ook het begeleiden van de kinderen en jeugdige tieners heeft een extra dimensie. Gelukkig gebeurden er nog geen noemenswaardige ongevallen. Opletten en uiterste concentratie blijft steeds aanbevolen.” (PPW)
Meer schoolverhalen op www.kw.be/terugnaarschool
Terug naar school
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier