Dit artikel maakt deel uit van een uniek samenwerkingsproject tussen De Krant van West-Vlaanderen en Het Belang van Limburg.
...

Tim Boury (37) runt in Roeselare het met twee Michelinsterren bekroonde restaurant Boury en gebruikt dolgraag streekproducten in zijn keuken. Maar de Limburgse klassiekers zijn hem vrijwel onbekend, geeft de chef-kok toe. "De Limburgse vlaai kan ik wel enorm appreciëren", glimlacht hij. "Maar daar stopt mijn kennis. Spijtig, want Limburg ligt hoop en al tweehonderd kilometer van bij ons. Een gat in mijn cultuur, maar dat wil ik nu dichtrijden. Luikse Balletjes kende ik al, nu nog de Limburgse variant."Zelf gebruikt Tim vooral West- en Oost-Vlaamse streekproducten. "Onze eigen gouw, zeg maar. Daar hecht ik enorm veel belang aan. Duurzaamheid speelt een rol, maar ook de korte keten. Wat we bij de land- en tuinbouwers in onze regio aanschaffen, is topkwaliteit. We leven ook in een streek met op dat vlak een enorme rijkdom. Onze vis komt recht uit de Noordzee, de zuivelhoeves zijn state of the art en de West-Vlaamse bieren en wijnen smaken hemels. Wat ik altijd in huis heb? Mostaard Wostyn uit Torhout. Nergens ter wereld zal je betere vinden."Volgens Tim lijken West-Vlaanderen en Limburg op culinair vlak sterk op elkaar. "We hebben allebei onze eigen terroir en putten daar ook graag uit. En we houden er van om de voeten onder tafel te schuiven. Dat merk ik ook in ons restaurant, want ik krijg vaak Limburgers over de vloer. En dan kan ik hun heimwee stillen met een stukje Achelse Blauwe vanop onze kaaskar", knipoogt hij.Zelf maakt Tim ook af en toe de oversteek naar Limburg. "Toch zo'n twee tot drie keer per jaar. Ik krijg er elke keer meteen een vakantiegevoel. Je zit amper twee uurtjes in de wagen, maar het is alsof je een ander land bezoekt. Ik heb er mijn vaste adresjes: het Italiaanse restaurant La Botte van Peppe Giacomazza, La Butte aux Bois in Lanaken... En ook de Hasseltse restaurants van Giovani vind ik top. Een bijzonder goeie chef-kok, trouwens. Hij kwam al bij ons tafelen en we hebben ooit eens samen iets gedaan in het Huis van de Voeding in Roeselare. Maar hij mag me altijd bellen voor een stevige quatre mains in de keuken!"