Fietsen in de Zwinstreek: “De wind is hier zelfs voor de bomen te sterk”

Marij levert een verbeten strijd tegen de wind. © RR
Marij Wyers
Marij Wyers Journalist Het Belang van Limburg

Het fietsrondje Damme – Sluis – Knokke mag je gerust een verplichte klassieker noemen voor de recreant. De Zwinregio heeft bijna alles wat de fietser verlangt – prachtige natuur, cultuur, de zee en terrasjes – maar ook veel wind, ontzettend veel wind.

West-Vlaanderen en Limburg zijn dé fietsprovincies bij uitstek. Maar waar fiets je nu het best? Marij Wyers en Talitha Dehaene zochten het uit. Zij fietsten in de Zwinstreek en in Haspengouw.


Dit artikel maakt deel uit van een unieke samenwerking tussen De Krant van West-Vlaanderen en Het Belang van Limburg.


Vertrekken kan overal. Dat is het voordeel van de fietsknooppunten-route. Het pittoreske boekendorp Damme is een mooi en praktisch startpunt: auto op de gratis parking en nog een stevig cafeïneshot in de ochtendzon op het terras van De Lamme Goedzak. De benen draaien lekker op het rustige pad langs de Damse Vaart. Tussen de statige populierenrijen flitst het groene polderlandschap voorbij. De scherende zonnestralen maken het idyllische decor foto-proof.

Het populaire Nederlandse grensplaatsje Sluis laten we door de drukte op de vrijdagmarkt aan de kooplustigen. We trappen lekker voort door het middeleeuwse stadje Sint-Anna-Ter-Muiden, amper 50 inwoners, nog minder dan ons Herstappe, kleinste gemeente in België. Dit is opnieuw een foto-stop waard.

Van natuurschoon tot zalig strand

De wind blaast stevig over de weilanden en de boeren langs de fietsroute spelen hier goed op in met een terrasje op het erf. Dapper stampen we voort, terwijl al zeker tien andere recreanten ons vlotjes voorbijsteken, tot ergernis van mijn getrainde fietspartner en teleurgesteld in mijn loopbenen. Ik denk echt dat ik de énige overlevende recreant zonder batterij ben. Zoals bij een klein kind zorgt het natuurreservaat Het Zwin voor een welgekomen afleiding: het ooievaarsnest met jongen en de andere vogels die hier landen om te broeden.

Even halt houden aan zee.
Even halt houden aan zee.© RR

De Zwinvlakte staat geboekt als internationale luchthaven voor vogels. Tijd om dat stalen ros even aan de ketting te leggen en de benen te strekken. Van de rijkdom in de natuur fietsen we naar de rijkdom van de mens. In de wijken met prachtige villa’s snoeien tuinaannemers de hoge hagen tot groene muren in afwachting van hun gefortuneerde badgasten.

Ze verlangen net als wij naar de zee, naar dat instant vakantiegevoel. En voor mij ook de honger naar tomaat-garnaal met frietjes. De honger is groot, de ontgoocheling nog groter. Het streekgerecht op de kaart is niet verkrijgbaar … door corona! Die dagverse garnalen uit de Noordzee geraken dus niet op mijn bord op de dijk. Ze geraken niet gepeld? “Ah neen mevrouw, want dat gebeurt in Marokko en door de pandemie kan dat nu niet.”

Hels trappen door polderlandschap

En vanaf dan zit alles tegen: die verdomde wind, de vermoeide benen en de pijnlijke billen. Bij gebrek aan een e-bike laden we de batterijen op met een kopje cafeïne tussen het jonge volkje in de Beach Club Anemos. Door de vruchtbare polderakkers stampen en beuken we in tegen de zuidwestenwind met een kracht van vijf beaufort.

In 't Zwin kan je mooie plaatjes schieten.
In ‘t Zwin kan je mooie plaatjes schieten.© RR

Ik troost mij met de gedachte dat ze in deze prachtige zeepolders altijd een verbeten strijd hebben geleverd tegen de zee. Zelfs de bomen zijn er nooit in geslaagd om recht te groeien. Na zo’n 45 kilometer is de platte toren van Damme gelukkig weer in zicht.

Het onweerstaanbare stadje met zijn deugniet Tijl Uilenspiegel, onze Vlaamse dichter Jacob Van Maerlant en de vele terrasjes.

Score: 9/10.


Praktisch

Lengte: 45 kilometer

Vertrek: Knooppunt 13 aan Annemonenlaan en Generaal Willemspark in Knokke-Heist, maar je kan eigenlijk overal vertrekken langs het rondje fietsknooppunten.

Info: www.dekust.be

Route: vlot, veilig en vlak

Omgeving: zeer afwisselend, mooie landschappen en vergezichten

Beleving: historische stadjes Damme en Sluis, natuurreservaat Het Zwin en de zee

Eten en drinken: overal terrasjes in dorpen, langs kust en zelfs op boerderij-erf

Gezinnen: strand en Het Zwin

Praktisch

Lengte: 45 kilometer

Vertrek: Knooppunt 13 aan Annemonenlaan en Generaal Willemspark in Knokke-Heist, maar je kan eigenlijk overal vertrekken langs het rondje fietsknooppunten.

Info: www.dekust.be

Route: vlot, veilig en vlak

Omgeving: zeer afwisselend, mooie landschappen en vergezichten

Beleving: historische stadjes Damme en Sluis, natuurreservaat Het Zwin en de zee

Eten en drinken: overal terrasjes in dorpen, langs kust en zelfs op boerderij-erf

Gezinnen: strand en Het Zwin

Nog meer fietsen

De Bierroute is 33 kilometer lang en start bij het Hopmuseum van Poperinge. Daarna fiets je langs de uitgestrekte velden van de Westhoek naar onder andere brouwerij St. Bernardus, restaurant Hommelhof en de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren.

De Maerlantfietsroute van 52kilometer brengt je langs het historische erfgoed van het grenslandschap tussen Damme, Sluis, Aardenburg en Maldegem. Het is een afwisselend landschap met dijken en kanalen, oude havenstadjes en middeleeuwse omwallingen en forten op je parcours.