Feestzalen hopen op complete versoepeling: “Waarom Covid Safe Ticket niet gebruiken voor trouwpartijen?”
Morgen – vrijdag 20 augustus – buigt het Overlegcomité zich over de huidige coronasituatie en welke versoepelingen er kunnen doorgevoerd worden. Feestzaaluitbaters hopen dat zij straks (zo goed als) alle regels kunnen laten varen. “Het Covid Safe Ticket kan veel oplossen”, klinkt het.
Na anderhalf jaar stilte is het opnieuw erg druk voor zij die in de feestsector aan de slag zijn. “De boekingen blijven binnenlopen”, zegt Gregory Van Wonterghem, zaakvoerder van het gelijknamige feestzalencomplex in Kuurne. “Niet enkel uitgestelde feesten vinden nu plaats, we blijven ook aanvragen krijgen voor nieuwe feestmomenten. Dat doet het beste vermoeden.”
Op vandaag kan Van Wonterghem feesten tot 250 mensen organiseren. “Met tafels van acht personen en telkens minstens anderhalve meter afstand. Dankzij ons uitgebreide ventilatiesysteem en de CO2-meters garanderen we ook ten allen tijde gezonde lucht in onze zalen. Het enige wat nu nog nijpt, is het sluitingsuur van 1 uur ‘s nachts. Al hebben we daar ook een mouw aan weten te passen. De gasten arriveren nu enkele uren eerder. Waar een trouwfeest vroeger om bijvoorbeeld 18.30 uur begon, is dat nu vaak 16.30 uur.”
Het sluitingsuur blijft een pijnpunt. Mensen laten hun trouwfeest daarom enkele uren vroeger beginnen
Iets wat ook Jochen Heytens van Shamrock in Tielt beaamt. “Nu vrijdag hebben wij ons eerste trouwfeest sinds lang, maar dat is nog wat met de handrem op. Iedereen wacht het moment af waarop er opnieuw weer mag gedanst worden.”
Meteen hét heikele punt binnen de sector, zo blijkt. “Bij ons kan de openingsdans doorgaan in de binnentuinen van onze feestzalen”, pikt Gregory Van Wonterghem in. “Nadien spelen we loungemuziek en kunnen de mensen bijpraten aan tafel. Een aanpak die best wel scoort, moeten we toegeven. Al zouden we natuurlijk veel liever weer een volle dansvloer zien.”
QR-code als redmiddel?
Net daar dromen feestzaaluitbaters nu van. “Samen met Horeca Vlaanderen hopen we dat het Overlegcomité vrijdag beslist dat bijvoorbeeld vanaf 1 september alle regels voor ons vervallen. Geen mondmaskerplicht meer voor de gasten, het sluitingsuur de vuilnisemmer in en opnieuw ongeremd dansen”, stelt Jochen Heytens.
Als het te vroeg is om zomaar alle maatregelen te versoepelen voor privéfeesten, laat ons dan werken met een perfect werkende tool die al voorhanden is, vindt Gregory: het Covid Safe Ticket. “Bij grotere evenementen kunnen mensen die volledig gevaccineerd zijn en een dergelijke QR-code kunnen voorleggen, opnieuw zoals in pre-coronatijden aanwezig zijn. Waarom zou dat dan niet mogelijk kunnen zijn voor huwelijksfeesten, congressen, bedrijfsevents en het nachtleven?”
Wij zullen met plezier de QR-codes van het Covid Safe Ticket scannen. Op die manier creëer je ook een extra veiligheidsgevoel voor alle gasten en medewerkers
Ook in Shamrock zou de invoering van het Covid Safe Ticket op gejuich onthaald worden. “Als het bij grote evenementen met duizenden bezoekers en voetbalstadions lukt, dan zeker in zaken als de onze. Wij zullen met plezier de QR-codes aan de ingang scannen. Op die manier creëer je ook een extra veiligheidsgevoel. Je weet immers dat alle gasten volledig gevaccineerd zijn.”
Inhaalbeweging
“Ook wij staan klaar om de Covid Safe Tickets in te lezen en iedereen in een compleet coronaveilige omgeving te ontvangen”, beaamt Gregory. “De kritiek dat we zo in een pasjesmaatschappij zouden belanden, gaat niet op. Vaccinatie is de enige weg uit deze crisis en het Ticket toont aan dat je mee die weg wil inslaan.”
De toekomst ziet er sowieso weer rooskleurig uit, zegt Gregory. “We merken dat de mensen een enorme inhaalbeweging aan het maken zijn. We willen opnieuw feesten en elkaar ontmoeten. Hier vonden al familiebijeenkomsten plaats met leden die elkaar sinds maart 2020 niet meer hadden gezien. Ik kan je verzekeren: dat gaat er af en toe best emotioneel aan toe. Wij willen die unieke momenten mee in goeie banen helpen leiden.”
Dat is ook in Shamrock het geval. “Het komende anderhalf jaar zullen we er de uitgestelde feesten van het voorbije anderhalf jaar bij nemen. Daar plooien we ons met plezier dubbel voor.”
Coronavirus
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier