Extra coronacontroles in Oostendse uitgaansbuurt en open vaccinatiedagen

Ewoud Dutellie van sociale kruidenier De Antenne, waar al een eerste open vaccinatiedag plaatsvond, coördinator vaccinatiecentra Tim Seynaeve en schepen Natacha Waldman: ”Voor sommigen is het nog altijd een drempel om naar de Kursaal te komen.” © Peter MAENHOUDT
Gillian Lowyck

Oostende Oostende gaat steviger controleren op het naleven van de coronamaatregelen. Ondanks de mooie vaccinatiegraad stijgt het aantal besmettingen weer met een kwart. Het stadsbestuur kreeg een corona-alarm binnen. Er zal onder meer extra gecontroleerd worden in de uitgaansbuurt, want de besmettingen doen zich vooral voor onder mensen jonger dan 30. Er komen ook open vaccinatiedagen in de wijken en mogelijk zelfs een mobiel vaccinatieteam. “Zo hopen we zo’n 5.000 mensen die het coronavaccin nog niet lieten zetten, alsnog te overtuigen”, zegt schepen van Welzijn Natacha Waldmann (Groen).

Op vandaag kregen alle inwoners van Oostende ouder dan twaalf jaar een uitnodiging voor het coronavaccin. “En we moeten zeggen dat er in Oostende een heel hoge vaccinatiebereidheid is. Daar zijn we echt heel trots op”, zegt schepen Waldmann. “Maar we merken toch dat er nog een aantal mensen zijn die wat moeilijker te bereiken zijn. Voor sommigen is het niet evident om naar het Kursaal te komen, is er daar nog altijd een drempel.”

Open vaccinatiedagen

Burgers die hun eerste uitnodigingen hebben genegeerd, niet konden komen of geweigerd hebben, krijgen nu een tweede kans. “Het gaat om ongeveer 5.000 mensen, in alle leeftijdscategorieën”, zegt Waldmann. “Daarnaast kunnen we ook zien via de Zorgatlas welke wijken er achterop hinken qua vaccinatiegraad. Daarom besloten we om nu twee open vaccinatiedagen te organiseren in de sociale kruidenier Antenne in de Torhoutsesteenweg.”

“Op die manier kunnen we mensen vaccineren die anders misschien niet zo gauw naar het Kursaal zouden gaan. De opbouwwerkers, wijkgezondheidscentra, straathoekwerkers… zijn allen druk bezig om mensen aan te spreken. Mensen moeten inschrijven, maar dat kan ook via de opbouwwerkers en tot op het laatste moment. We moeten enkel kunnen inschatten hoeveel vaccins we precies nodig hebben.”

Mooie vaccinatiecijfers

De eerste vaccinatiedag vond ondertussen al plaats, de volgende is gepland op 26 augustus. “Als de vaccindagen een succes zijn, zullen we ook de andere wijken in trekken, waar het nodig is. En we denken ook aan een mobiele equipe die rondrijdt. In een mobilhome, dus. Zo kan je echt op wijkniveau mensen gaan vaccineren.”

Met die vaccinatiegraad is het trouwens heel goed gesteld in Oostende: “In vergelijking met andere steden en gemeenten zitten we zelfs aan een bovengemiddelde vaccinatiegraad. Op 31 juli kreeg 94,3 procent van de Oostendse 65-plussers al een prik. Als we naar de hele bevolking kijken, met minderjarigen bij dus, zitten we aan 78,6 procent. Ondanks het feit dat we met een moeilijk bereikbare populatie zitten, kunnen we deze mooie cijfers voorleggen.”

Besmettingen stijgen weer

De vaccinatiecijfers gaan de goede richting uit, maar de besmettingscijfers niet. Die stijgen weer in Oostende, met een kwart. In de week van 28 juli tot 3 augustus waren er 115 besmettingen. Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft stabiel: woensdag twee patiënten, waarvan één op intensieve zorgen.

De stad kreeg wel een corona-alarm binnen. “Dat is niet de eerste keer”, weet Natacha Waldmann. “Ook in het verleden gebeurde dit al enkele keren. Je krijgt een alarm als er vijf dagen na elkaar, gespreid over zeven dagen, minstens zeven nieuwe gevallen zijn. Dan komt de veiligheidscel van de stad samen om de nodige maatregelen te bespreken.”

Extra handhaving

Nieuwe maatregelen zijn niet nodig, maar de stad zal wel extra handhaving inzetten. De stijging is vooral te wijten aan een hoge toename van besmettingen bij jongeren (min 30 jaar). Dat is ook de groep die vaak nog niet volledig gevaccineerd is. “Er zijn wel wat besmettingen in het uitgaansleven en daarom komen er extra controles. We zullen hier heel strikt op toezien.”

Ook op de reizigers zal extra gecontroleerd worden. Vakantiegangers die terugkeren uit een rode zone binnen de EU en nog niet volledig gevaccineerd zijn, moeten in quarantaine en zich laten testen. Bij terugkeer uit een rode zone van een niet-EU-land moeten ook volledig gevaccineerden in quarantaine en zich laten testen. Kinderen jonger dan twaalf moeten niet getest worden. “Blijkbaar volgt niet iedereen de maatregel, waardoor besmettingen zich verder kunnen verspreiden. Er zal de komende weken strenger gecontroleerd worden op het naleven van de quarantaineregels.”

Covid-coaches bereikten al meer dan 1.000 mensen

Sinds vorig jaar neemt de stad Oostende een actieve rol op in het contactonderzoek en de begeleiding van mensen die besmet zijn met corona. Vijf covid-coaches zijn een jaar aan de slag in het kader van de opvolging van de maatregelen, en met succes.

De covid-coaches zijn medewerkers van de stad die via de telefoon, maar ook op huisbezoeken, de tijd nemen om helder uit te leggen wat de maatregelen, zoals bijvoorbeeld thuisisolatie, precies inhouden. De covid-coach luistert naar vragen en zoekt mee naar oplossingen voor problemen. De coach gaat samen met de persoon of het gezin op zoek naar een manier om de komende periode door te komen. Waar mogelijk biedt de stad ook extra ondersteuning, zoals maaltijden aan huis.

Na een jaar hielpen de covid-coaches 1.000 mensen. De focus van de begeleiding is sterk geëvolueerd. Er is veel flexibiliteit nodig om zich aan te passen aan de doelgroep. Afhankelijk van opleidingsniveau, leeftijd, taal… kan het nodig zijn om een meer specifieke aanpak te hanteren.

Het doelpubliek werd steeds jonger als gevolg van de vaccinatiecampagne en de laatste maanden ook de teststrategie (meer jongeren worden getest). Doorheen het verloop van de crisis zijn mensen steeds beter geïnformeerd. De coaches zetten daarom steeds meer in op begeleiding, naast informatie. “Een constante in de feedback is dat de mensen covid-coaching zien als ondersteuning en niet als controle”, klinkt het bij de stad. “Negatieve reacties zijn zeldzaam. De geboden hulp wordt sterk geapprecieerd, en dat is alvast een mooie reden om minstens tot het einde van de vaccinatiecampagne de covid-coaching verder te zetten.”