Elke Vanbelle is de Krak van Oudenburg: “Dit is de bevestiging dat ik hier aanvaard ben”

Elke Vanbelle met haar man Jens Jaecques en hun zoontje Kas. En wie goed toekijkt, die ziet dat Kas straks een broertje of zusje krijgt. © Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Het ene moment verhuis je voor de liefde vanuit Antwerpen naar Roksem, het andere word je door de mensen hier verkozen tot Krak. Elke Vanbelle (36) weet even met haar gevoelens geen blijf.

Lees hier de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen

“Ik ben bijzonder trots, maar heb er ook een dubbel gevoel bij, want de vier andere kandidaten hebben grote verdiensten, zeker Willy Maene en Nadine Hillewaert, die zoveel doen voor de maatschappij”, zegt ze. “Dat zoveel mensen voor mij gestemd hebben, is toch wel het bewijs dat ik me hier goed heb aangepast, dat mensen me appreciëren zoals ik ben en voor wat ik wil doen voor mijn nieuwe thuisstad. Deze titel is de bevestiging dat ik hier goed aanvaard ben.”

Overdonderend

Het voorbije jaar was voor Elke heel bijzonder en vruchtbaar. “2022 was het jaar van Family Fair, met in april een eerste editie die ik alleen heb op poten gezet. Het was toen al een succes, mede dankzij de medewerking van de stad, die toen de 100% West-Vlaamse Belevingsmarkt organiseerde. En op 18 december kon ik het samen met Pieter Gilliaert, Tine Ameloot en Steven Dewulf professioneler aanpakken. Het werd een overdonderend succes.”

Dat wordt wennen

2023 wordt voor Elke, Jens en zoontje Kas een jaar met grote gebeurtenissen. “We kijken heel erg uit naar juli, want dan wordt een broertje of zusje voor Kas geboren, en in september gaat Kas naar school. De zwangerschap, die tot nu al vrij pittig was, staat voorop, zodat hobby’s en vrijetijdsbesteding op een lager pitje komen te staan. We zullen allebei moeten wennen aan ons nieuw gezin, ons goed moeten organiseren en zien dat we voldoende tijd kunnen maken voor familie.”

Wie is Elke Vanbelle?

Privé

Elke Vanbelle (36) werd in Ekeren geboren en woonde tot 2019 in Brasschaat. Tot ze op Graspop Jens Jaecques uit Roksem ontmoette. De liefde bracht haar naar Oudenburg. Ze zijn getrouwd en ouders van Kas (2). In juli komt er een tweede kindje bij.

Loopbaan

Elke is lerares lager en buitengewoon onderwijs en werkt in scholen in Bredene en De Haan als ondersteuner voor kinderen met leermoeilijkheden. Ze is als zelfstandige in bijberoep gepassioneerd door juweeltjes maken. Dat doet ze met haar bedrijfje Mademoiselke.

Vrije tijd

Elke gaat graag lunchen en shoppen met vriendinnen, houdt van concerten en festivals, en van yoga.

Ook op persoonlijk vlak was 2022 speciaal. Elke en Jens gaven elkaar in oktober het jawoord en waren klaar voor gezinsuitbreiding. “Het was ook het jaar van vrienden en familie terugzien, na twee jaar corona. Weer kunnen plannen maken, afspreken. We hebben ook samen knopen doorgehakt: zo heb ik mijn huis in Brasschaat verkocht. Dat loslaten was niet evident, maar we hebben voor elkaar gekozen en willen hier verder aan onze toekomst bouwen. Verder ben ik de voorbije twaalf maanden enorm doorgegroeid in mijn job als ondersteuner in het onderwijs.”

“Familie en vrienden zijn voor ons heel belangrijk en daarin wil ik blijven investeren. Ik hou ervan om mensen samen te brengen, om te feesten. In april komt er een derde editie van onze Family Fair, opnieuw samen met de belevingsmarkt in en aan Ipso Facto. Gelukkig kan ik weer op hetzelfde team rekenen.”

Container in de tuin

En dan last but not least hoopt ze samen met Jens haar droom te kunnen verwezenlijken. “Mijn atelier wordt te klein en straks hebben we die plek nodig voor de kinderkamer. Dus willen we het atelier van Madmoiselke naar het gelijkvloers brengen. We zijn aan het kijken om dat via een containerunit te realiseren in de tuin. Zo zullen kinderen en volwassenen met een beperking ook bij mij terechtkunnen voor een workshop of om een juweeltje uit te kiezen.”

“Ik heb veel heimwee gehad”

Je woont 3,5 jaar in Roksem. Hoe was dat, naar hier verhuizen?

“Dat had een grote impact, maar een positieve – ik had de man van mijn leven ontmoet. Het was wel hard wennen: aan de omgeving, de taal, de mensen. Maar ik ben hier warm onthaald. Al heb ik veel heimwee-aanvallen gehad, veel gehuild. Ik heb tenslotte mijn familie en vrienden achtergelaten, en ik was net vastbenoemd in het onderwijs. Jens heeft veel geduld met mij moeten hebben.”

Vergelijk ‘de’ Antwerpenaar en ‘de’ West-Vlaming eens.

“Ach, van een West-Vlaming zegt men dat die gesloten is, en van een Antwerpenaar dat die een dikke nek heeft, maar dat zijn vooral vooroordelen. Het moeilijkste was de taal. Toen we elkaar pas enkele weken kenden, zijn we samen met een vriend van Jens op reis geweest. En echt, die spreekt zo plat als maar kan. Ik heb daar al veel woorden geleerd. Het was soms wel hilarisch. Ook met Godelieve, de oma van Jens, klikte het ondanks de taalbarrière heel goed.”

Je bent wel vlug geïntegreerd in Oudenburg. Voel jij dat ook zo?

“Toen ik hier pas woonde, hoorde ik via de huisarts over Best Pittig. Ik heb me direct ingeschreven. Jens vroeg of dat wel een goed idee was, want ik kende daar niemand. Hij dacht dat ik al na twee uur weer thuis zou zijn. Ik ben pas om twee uur thuisgekomen.”

Lees meer over: