https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Duinkerke komend weekend in lockdown in strijd tegen zware corona-uitbraak

Frans gezondheidsminister Olivier Véran bracht een bezoek aan het medisch centrum in Duinkerke.© REUTERS
Frans gezondheidsminister Olivier Véran bracht een bezoek aan het medisch centrum in Duinkerke.© REUTERS
Olaf Verhaeghe

De Franse minister van Gezondheid Olivier Véran heeft woensdagmiddag een lokale lockdown aangekondigd voor de regio rond Duinkerke. In de onmiddellijke omgeving van de Noord-Franse stad ligt het aantal besmettingen bijna negen keer hoger dan het nationale gemiddelde. Vanuit West-Vlaanderen wordt de situatie in Duinkerke bijzonder nauwlettend in de gaten gehouden.

De Franse kuststad Duinkerke kampt met een gigantische uitbraak van het coronavirus. De Britse variant houdt er lelijk huis en alle alarmsignalen staan er sinds kort op rood. De incidentie de laatste zeven dagen bedraagt nu ruim 900 besmettingen per 100.000 inwoners, bijna negen keer hoger dan het Franse gemiddelde van 105 en mijlenver boven de Franse waarschuwingsdrempel van 50 besmettingen. Eén op de honderd inwoners van Duinkerke is nu besmet en de ziekenhuizen in de regio worden intussen overspoeld met coronapatiënten.

Lockdown zoals Nice

Woensdagmiddag ging Frans minister van Gezondheid Olivier Véran op bezoek in enkele ziekenhuizen in het zwaar getroffen gebied. Na afloop kondigde hij er een nieuwe lockdown aan, al zeker voor komend weekend. Op die manier willen de Franse regering en de lokale autoriteiten de ‘alarmerende situatie’ een halt toeroepen.

Vanaf vrijdagavond 26 februari tot en met maandag 1 maart zijn in de stadsregio Duinkerke en alle gemeenten van de Hauts-de-Flandre dus strengere maatregelen van kracht, gelijkaardig aan die in en rond Nice. Ook die kust van de Alpes-Maritimes in het zuiden van Frankrijk krijgt op dit moment een zware corona-opstoot te verduren. Zo is het enkel toegelaten om je woning om een heel beperkt aantal redenen te verlaten, en dat voor maximaal één uur en in een straal van maximaal vijf kilometer.

Donderdag zal Michel Lalande, de prefect van het Noorden, de concrete maatregelen die met die lockdown gepaard gaan, verder duiden. Het gaat onder meer om het verplicht dragen van een mondmasker in de stad, zullen handelszaken groter dan 5.000 vierkante meter gesloten moeten blijven en komt er een verbod op het verkopen en nuttigen van alcohol in de publieke ruimte in het hele departement Nord. De politie zal ook strenger toezien of de coronamaatregelen worden nageleefd. Naast de strengere regels krijgt de regio rond Duinkerke ook 16.700 dosissen van het coronavaccin extra.

Waakzame burgemeesters

Vanuit West-Vlaanderen wordt de situatie in Duinkerke met argusogen gevolgd. Woensdag gaf burgemeester van Veurne Peter Roose al aan amper informatie te krijgen vanuit Frankrijk . Ook Bram Degrieck, burgemeester van De Panne, maakt zich zorgen over de situatie bij de onmiddellijke buren. Hij pleitte ervoor om de grenzen met Frankrijk tijdelijk te sluiten . Zover komt het volgens gouverneur Decaluwé niet, wel worden de controles aan de grens verder opgevoerd. “Wij blijven hoe dan ook bijzonder waakzaam”, aldus de gouverneur die in constant overleg staat met de grensburgemeesters.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten