Schrijver Herman Brusselmans koopt nieuwe bril in Ieper: “Geen moeilijke klant”

Jeroen Porteman en echtgenote Gudrun Blontrock kregen Herman Brusselmans over de vloer: “Een uitdaging om een iconische brildrager als Brusselmans van een nieuwe look te voorzien” © CM
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

Optiek Porteman uit Ieper kreeg met Herman Brusselmans een opmerkelijke klant over de vloer. De schrijver kocht meteen niet één, maar twee brillen. “We zijn nu een beetje medeplichtig aan de make-over die de schrijver ondergaat. Eerst zijn haren, nu een nieuwe bril”, aldus Jeroen Porteman van Optiek Porteman.

“Het is eigenlijk een beetje toevallig dat Herman Brusselmans bij ons terecht is gekomen”, zegt Jeroen Porteman van optiek Porteman in Ieper. “Herman heeft een column in het vogelmagazine Fwiet van Begijn Le Bleu. Dat boekje is ook bij ons te vinden.”

“Via sociale media nam ik eens contact op met Herman. Ik liet mij eens ontvallen dat hij hier altijd welkom was moest hij een nieuwe bril nodige hebben. En tot mijn verbazing maakte hij plots een afspraak. Het is wel fijn, want wij zijn nu een beetje medeplichtig aan de make-over die Herman ondergaat. Eerst ging zijn lang haar eraf en nu ook een nieuwe bril.”

Nieuwe look

“Het was voor ons wel een uitdaging om een iconische brildrager als Brusselmans van een nieuwe look te voorzien. De schrijver koos voor een totaalpakket. Eerst deden we een oogcontrole en we deden de montage in ons atelier.”

“Herman koos voor een iets zachtere, stijlvolle uitstraling van het Berlijnse Mykita. Ook kocht hij een zonnebril Oakley Holbrook voor op de motorfiets. We waren wat zenuwachtig om de schrijver te ontvangen, maar hij bleek een heel minzaam en aangenaam man te zijn. Helemaal gerust ben ik er echter nog niet in, want wie weet verschijnen we in zijn volgend boek.”

Koen De Bouw

Herman kwam naar Ieper samen met zijn vriendin Lena en hun zoontje Roman. De schrijver droeg zijn vorige bril niet minder dan 15 jaar. “Misschien komt hij binnen 15 jaar opnieuw nog eens naar hier”, grapt Jeroen Porteman.

Brusselmans is niet de eerste beroemdheid die bij de opticien aanklopt voor een bril. “Ook Koen De Bouw kwam hierlangs. De bril die hij draagt in de tv-serie ‘Styx’ kocht hij bij ons”, aldus Jeroen. “Ik kan niet ontkennen dat het wel fijn is dat zo’n mensen ons weten te vinden, niet enkel voor ons, maar ook voor Ieper.”

Kattenstoet

Optiek Porteman doet wel meer zaken voor de stad. Zo helpt de zaakvoerder figuranten aan de Kattenstoet aan een paar gratis maandlenzen en lensvloeistof. Een bril kan heel storend zijn bij historische uitbeeldingen en doen vaak afbreuk aan de authenticiteit van het tafereel.

“Misschien kunnen die mensen voor enkele uur beholpen worden met contactlenzen. Omdat het voor ons belangrijk is dat figuranten een positieve kennismaking hebben met lenzen doen we het graag op zo’n manier”, aldus Jeroen Porteman.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier