De Panne: “Meehelpen aan evenementen is voor mij een roeping”
Een scheur in de aorta veranderde vanaf 2013 het leven van Dirk Blondé. De doorzetter in hem zorgt er echter voor dat hij niet bij de pakken gaat zitten. Zijn immense inzet voor diverse evenementen levert hem alvast de titel van krak van De Panne-Adinkerke op.
Dirk Blondé is bij vele Pannenaars een bekend gezicht. Al jarenlang is hij als vrijwilliger bij talrijke, grote evenementen betrokken. “Mijn eerste grote hobby was het motorrijden en daarom was ik sinds 1995 lange tijd lid en bestuurslid van MC De Panne. In 1997 werd ik ook nog lid van de Koninklijke Veloclub Panne Sportief waarna ik bestuurslid werd in 1999. Het ging mij in de eerste plaats om het motorrijden binnen de koers. Al vlug werd ik verantwoordelijk voor de seingevers op het parcours en kreeg ik ook de leiding over de motards in de Driedaagse De Panne-Koksijde.”
“Nog zo’n hobby was carnaval en bijgevolg werd ik in 1999 lid van de Orde van de Beren. Naast onze aanwezigheid op vele bals, organiseerden wij ook de zomerse paella-avond en hielp ik steevast in ons kotje op de kerstmarkt”, vertelt Dirk Blondé.
Scheur in aorta
Dat is nu echter allemaal verleden tijd, want hoewel Dirk volop van alle bezigheden genoot, eiste de stress zijn tol en hing zijn leven in 2013 plots aan een zijden draadje. “Ik kreeg een scheur in de aorta, wat resulteerde in een verlamming van de onderste ledematen. Na een maand UZ Gent begon een helse revalidatie. Vorig jaar in maart kreeg ik een stuk kunstaorta en moest mijn revalidatie weer volledig herbeginnen. Gelukkig ben ik er steeds op vooruitgegaan en kan ik opnieuw stappen met krukken. Tot op vandaag ga ik wel nog drie keer per week naar de kine, ergo en hydrotherapie. En al mijn courage en doorzetting heb ik te danken aan de correcte behandeling, de juiste opvolging en vooral de zeer grote steun en opoffering van mijn vrouwtje Katrien”, legt Dirk uit.
Ik had deze titel de andere genomineerden evenveel gegund
Toch is Dirk nooit bij de pakken blijven zitten. In 2015 kreeg hij bij de bestuursverkiezing van de Koninklijke Veloclub Panne Sportief het vertrouwen van het volledige bestuur om als penningmeester te functioneren. “Ik ben nu veel dichter betrokken bij de grote organisatie die De Panne uitstraling geeft. Talrijke vergaderingen, sponsors zoeken… Als de Driedaagse dichterbij komt, ben ik er toch zeker drie dagen in de week mee bezig”, vertelt Dirk.
Vrijwilliger
“Door mijn medisch voorval kon ik niet anders dan de motor aan de kant te laten en alles veel kalmer aan te gaan doen. Wat voor mij vooral belangrijk is in dit hele verhaal, is het feit dat organiseren en meehelpen aan vele evenementen voor mij een roeping is, allemaal belangeloos en vrijwillig. Zo help ik immers al negentien jaar mee met de Beach Endurance. Ik ben dan ook enorm tevreden met de titel van kraklaureaat, al had ik het de andere genomineerden evenveel gegund. Ook zij doen iets bijzonders”, besluit hij.
VRAGENRONDJE
Wat brengt de toekomst voor jou?
“Van 29 tot 31 maart staat de Driedaagse De Panne-Koksijde weer op de agenda, en dus is er voor mij als penningmeester van de Koninklijke Veloclub Panne Sportief veel werk aan de winkel. De editie van 2016 belooft trouwens onvergetelijk te worden. Niet alleen moet de club het na het overlijden van Bernard Vandekerckhove vorig jaar, stellen zonder de jarenlange ervaring van zijn voorzitter en koersdirecteur, ook is het de veertigste editie met daaraan gekoppeld een overzichtstentoonstelling in samenwerking met de cultuurdienst van De Panne.”
Wat herinner je je als de meest memorabele momenten?
“De Driedaagse zag het levenslicht toen de Veloclub Panne Sportief en de firma IJsboerke in het toenmalige hotel Terlinck de handen in elkaar sloegen. De eerste editie was een vierdaagse wedstrijd, maar een jaar later al werd het de Driedaagse. In de jaren 1990 kwam er steun van buurgemeente Koksijde en sindsdien komen de renners na de tweede rit steevast aan in Koksijde. Ook het overlijden van Bernard Vandekerckhove was ingrijpend. We zullen hem zeker missen dit jaar.”
Veertig jaar Driedaagse moet iets speciaals worden?
“Uiteraard. Zoals ik al zei, komt er een overzichtstentoonstelling. Van 20 februari tot 10 april loopt er in het gemeentehuis een fototentoonstelling over de evolutie van de Driedaagse. Alle mooie, opwindende en trieste momenten van de voorbije veertig jaar worden nog eens op een rijtje gezet. Doordat de wielerwedstrijd zo vroeg op het jaar valt, is ze zeker niet altijd gespaard gebleven van incidenten en extreme weersomstandigheden. Bij deze is iedereen uitgenodigd. ” (EDP)
BIO
Privé
Geboren op 24 december 1965 in Veurne – uit een vorige relatie heeft hij een zoon Nigel, en een dochter Kelly – woont samen met Katrien Caeyzeele, die ook een zoon Seddik heeft.
Opleiding
kleuter en lager onderwijs in De Panne – hoger middelbaar in de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde.
Loopbaan
Twintig jaar horeca – nu medezaakvoerder van Uitvaart Cura in De Panne.
Hobby’s
Driedaagse De Panne-Koksijde.
(Els Desaever)
Krak van je Gemeente
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier