De derde ziekenhuisgolf gaat bij ons wat trager, “maar voor elke patiënt die nu vertrekt, komen er twee binnen”

©DIRK WAEM BELGA
©DIRK WAEM BELGA
Olaf Verhaeghe

Het aantal coronapatiënten in de West-Vlaamse ziekenhuizen is de voorbije maand met 14 procent gestegen. De druk wordt dag na dag hoger, maar de snelheid waarmee dat gebeurt, ligt in onze provincie gelukkig lager dan elders. “Het probleem? We zaten al op een hoog plateau.”

Ook in onze provincie laat de derde golf zich voelen in de ziekenhuizen. Van 229 coronapatiënten op 23 februari naar 261 exact een maand later. Een kwart van de mensen die nu zijn opgenomen – 63 patiënten in totaal – ligt op intensieve zorgen, 28 onder hen moeten worden beademd.

Per 100.000 West-Vlamingen liggen vandaag 21,70 inwoners met covid-19 in het ziekenhuis. In Brussel en Henegouwen ligt dat met respectievelijk 34,91 en 31,91 opgenomen patiënten per 100.000 inwoners een stuk hoger. Ook in Namen (25,97 per 100.000) en Oost-Vlaanderen (24,89 per 100.000) zijn meer inwoners opgenomen in een ziekenhuis na een coronabesmetting. In de andere Belgische provincies ligt dat cijfer lager.

‘Trage’ stijging

Maar de derde golf kent wel een tragere stijging dan elders in ons land. In vergelijking met een maand eerder is de druk op de ziekenhuizen in West-Vlaanderen met net geen 14 procent gestegen. Enkel in Limburg (+5,36 procent) en in Luik, waar men een daling in het aantal opgenomen coronapatiënten laat noteren de voorbije maand, verloopt die stijging trager. Oost-Vlaanderen en Waals-Brabant kennen een gelijkaardig stijgingspercentage als onze provincie, maar in Antwerpen (+40 procent), Henegouwen (+60 procent), Vlaams-Brabant (+80 procent), Luxemburg en Brussel (+86 procent) ging het de voorbije weken een pak sneller. Absolute uitschieter is de provincie Namen waar het aantal patiënten de voorbije maand met bijna 150 procent toenam.

Longarts Sofie Maddens: “De grootste motor van de derde golf ligt in mijn ogen binnen de vele contacten binnen families, over de generaties heen.”© foto AZ Groeninge
Longarts Sofie Maddens: “De grootste motor van de derde golf ligt in mijn ogen binnen de vele contacten binnen families, over de generaties heen.”© foto AZ Groeninge

“Ik ben geen fan van drama, maar we houden hier ons hart vast” – Sofie Maddens, longarts in AZ Groeninge

Hoewel de cijfers bij ons dus minder snel stijgen, groeit de ongerustheid in de ziekenhuizen. “Covid-19 is hier het voorbije jaar nooit weggeweest”, zegt Sofie Maddens, longarts in het AZ Groeninge. “Het probleem is: we zaten eigenlijk de jongste weken altijd al op een vrij hoog plateau. De voorbije dagen gaat het ook echt wel pijlsnel. Voor elke patiënt die kan vertrekken, worden er sinds begin deze week ruwweg twee opgenomen. Ik ben geen fan van drama, maar we houden hier ons hart vast.”

Uitstel

In West-Vlaanderen zijn in totaal 436 bedden op de gewone covid-afdelingen beschikbaar. Zo’n 45 procent daarvan is bezet. Van de 109 bedden op de West-Vlaamse diensten intensieve zorgen die in de huidige fase 1B moeten worden voorbehouden, is bijna 58 procent ingenomen. In Luik en Vlaams-Brabant ligt dat cijfer lager, in Oost-Vlaanderen, Henegouwen en Namen gaat het om ruim 70 procent. In Brussel is zelfs 80 procent van de intensieve covid-bedden bezet.

Opschalen is nog mogelijk, maar dat zou de facto betekenen dat de andere, reguliere zorg moet worden uitgesteld. “Dat is toch iets wat we ab-so-luut willen vermijden”, stelt dokter Sofie Maddens nadrukkelijk. “We zien vandaag dat één op de vier opgenomen patiënten nood heeft aan intensieve zorgen. De eerste 48 uur zijn cruciaal. Ofwel gaat het snel beter, ofwel gaat het pijlsnel bergaf. Ik kan je vandaag zeggen welke patiënten we morgen naar intensieve moeten brengen. Over het algemeen zijn de opgenomen patiënten een stuk zieker dan tijdens de eerste en tweede golf. Die Britse variant is zeker niet alleen besmettelijker, maar ook ernstiger. De schade aan longen die we zien… Ik kan u zeggen: mooi is het niet.”

Gemiddeld 50 jaar

Bovendien zijn de patiënten in de ziekenhuizen ook een stuk jonger. In AZ Groeninge ligt de gemiddelde leeftijd op zo’n 50 jaar, zo geeft dokter Maddens aan. “Tachtigers? Die zien we amper de laatste tijd, het bewijs dat de vaccinatie bij die leeftijdsgroep vruchten afwerpt. Wel mensen van 44, van 50, van 55 jaar, zelfs iemand van 26… Heel vaak trouwens met dichte familiebanden. Dinsdag hebben we iemand opgenomen wiens zoon hier twee weken geleden lag. En op de spoed zie je almaar vaker én vader, én moeder én zoon of dochter zich samen presenteren. De focus ligt op de werkvloer en op de scholen, maar de grootste motor van de derde golf ligt in mijn ogen bij de vele contacten binnen families, over de generaties heen. Gewone dagdagelijkse contacten, maar net die maken het gevaarlijk.”

Kan de curve vroeg genoeg gekeerd worden? Dokter Maddens is overtuigd van wel. “Er zijn twee sleutels: de vaccinatiecampagne die nu echt onder stoom moet komen én ons eigen gedrag. Het aantal contacten beperken tot een minimum, dat is wat moet gebeuren. Dat is wat wij allemaal echt zelf in de hand hebben.”