Celine en Jan Samaey uit Roksem lopen voor Warriors Against Cancer

Mama Martine en papa Jan steunen hun dochter Celine zo veel mogelijk in haar engagement voor Warriors Against Cancer. © LIN
Redactie KW

Op 28 oktober lopen Celine en Jan Samaey in Gent een marathon voor het goede doel, de Warriors Against Cancer. “De organisatie helpt jongeren tot 35 jaar, die na kanker voor een reconstructie staan, financieel. We hopen met onze deelname aan de marathon heel veel geld te kunnen inzamelen”, zeggen dochter en vader.

Warriors Against Cancer is ontstaan toen een meisje van 18 jaar te horen kreeg dat ze lymfeklierkanker had. Haar strijd en overwinning werden gefilmd en gefotografeerd. De fotografe kreeg enorm veel positieve reacties op haar werk en besloot nog meer vechters tegen kanker voor haar lens te halen en hen zo de kans te geven hun eigenwaarde te herstellen. Zo is het project Warriors geboren.

Zelf kanker

Waarom Celine Samaey (22) zich ten volle inzet voor het project, vertelt ze zelf: “Ik had al een tijdje een wat dikkere keel en was ook wat in gewicht bijgekomen. Wellicht door het kotleven en wat vermoeidheid, dacht ik. Bij een bezoek aan een huisarts adviseerde hij me om die keel toch eens verder te laten onderzoeken. En vlak voor mijn 20ste verjaardag kreeg ik de diagnose: schildklierkanker. En dan staat je wereld stil. Tijdens mijn behandeling in het ziekenhuis ben ik dan toevallig in contact gekomen met de warriors. De gesprekken en de photoshoot hebben me heel goed gedaan. Ik besloot om me te engageren bij dit project.”

“Vorig jaar kwam Celine me met een idee overvallen. Ze stelde voor dat we samen de marathon van Warriors Against Cancer zouden lopen”, vertelt papa Jan Samaey. “En ja, ik heb meteen toegezegd. Hoe ik dat zou realiseren, was een probleem voor later. Ik zou tussen mijn drukke beroepsleven wel tijd vinden om te trainen. Wat betekent vier uren afzien in vergelijking met wat een kankerpatiënt meemaakt? Ondertussen heb ik al eens met succes een halve marathon gelopen.”

“Wat betekent vier uren afzien in vergelijking met wat een kankerpatiënt meemaakt?”

Vader-dochter-moment

“Nu gaan Celine en ik zo veel mogelijk samen lopen: een ongelooflijk vader-dochter-moment. We trachten wekelijks 40 tot 50 km te lopen. En als het even kan, rijdt mama Martine mee met de fiets.” Om de marathon tot een goed einde te brengen is niet alleen veel trainen nodig, maar ook een aangepaste uitrusting. “Vooral de schoenen zijn heel belangrijk. Zonder de juiste loopschoenen voor jouw voeten lukt het niet. En die verslijten heel vlug, na 800 km lopen zijn ze niet meer bruikbaar”, weten Celine en Jan.

Centen

In het hele verhaal is er niet alleen de marathon tot een goed einde brengen; er moet ook sponsorgeld in het bakje komen. “Ons project is intussen wat boven mijn hoofd gegroeid”, lacht Celine. “Ik heb nu een eigen website – www.marathonagainstcancer.be – die heel veel bekeken wordt. Dat betekent ook dat ik bijna dagelijks de site bijwerk. Ook het sprokkelen van sponsorgeld is mijn taak. Intussen is dat al behoorlijk gelukt via grote bedrijven en kleine giften. Elke bijdrage is welkom. Verder tracht ik zoveel mogelijk vrienden en kennissen warm te maken om mee te lopen op 28 oktober. Een goeie 20 heeft al toegezegd. Wie zich geroepen voelt, kan nog altijd aansluiten. Naast mezelf lopen ook veel andere warriors straks de marathon. En komen supporteren op 28 oktober aan de watersportbaan in Gent mag natuurlijk ook.”

Wie Celine en Jan nog een financieel duwtje in de rug wil geven, kan storten op BE36 0017 8773 7581. Inschrijven voor de marathon kan via het mailadres van Celine: celine@warriorsagainstcancer.be.

(LIN/foto LIN)