Fit-date (21): Breng jezelf in balans

Delphine Steelandt is sportinstructrice en voedingsdeskundige en is als bestsellerauteur van onder meer #fitfood, #fitmom en #fitbody expert inzake alles wat gezonde voeding, uitdagend sporten en bewegen is. Elke week geeft ze hier tips voor een fitte levensstijl.

Evenwicht of balans is een basisvaardigheid die door het dragen van schoenen en te weinig bewegen vaak wat vergeten wordt. Onterecht. Een optimale balans beperkt je blessuregevoeligheid.

– Om in balans te komen, moet je op zoek naar het juiste punt. Dat zijn je buikspieren. Het midden van je buik (zowel in de lengte, diepte als breedte) is de plek waar je evenwicht start.

– Doe de proef op de som: sta op één been en laat je (zacht) wegduwen. Doe nu hetzelfde met je buik strak gespannen. Je zal verrassend steviger op je voet staan dan met een ‘losse’ buik.

– Hoe sterker je buikspieren zijn en hoe meer je ze gebruikt tijdens je dagdagelijkse activiteiten, hoe meer je andere gewrichten zoals je knieën en heupen ontlast. Of je nu kookt, wandelt of uit je auto stapt… Span je buikspieren op en hou je lichaam goed in evenwicht.

Work-out van de week

Drie goede balansoefeningen om meteen te doen.

Oefening 1

Sta mooi rechtop, met je borst omhoog en je rug recht. Breng je rechterknie omhoog. Span je buikspieren op en ontspan ze weer. Voel het verschil en vind je balans. Wissel van been.

Oefening 2

Sta mooi rechtop en breng je rechterbeen gestrekt naar achteren terwijl je bovenlichaam een beetje naar voren neigt zonder je rug bol te maken. Breng dat been op en neer. Zorg dat je enkel je been beweegt. Wissel van kant.

Oefening 3

Sta mooi rechtop met je voeten op heupbreedte. Maak een zitbeweging met je lichaam met je billen achteruit gedrukt. Hou je bovenlichaam mooi rechtop. Kom weer omhoog en breng één been gestrekt opzij omhoog zonder dat je lichaam leunt in de andere richting. Zak opnieuw naar beneden en wissel van been.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.