Cédric Decaestecker en Lindsay Van der Veken over vallen en weer opstaan: “We deelden als koppel allebei in de brokken door het coronavirus”

Lindsay Van der Veken en Cédric Decaestecker schrijven met The Skin Company een nieuw verhaal. (foto Peter Maenhoudt) © Peter MAENHOUDT
Peter Soete

Twee jonge mensen die midscheeps werden getroffen door corona, hebben de rug gerecht en zichzelf heruitgevonden. Cédric Decaestecker uit Roeselare en zijn partner Lindsay Van der Veken uit Oostende bleven niet bij de pakken zitten. Met The Skin Company in Oostende hebben ze een trendy instituut, waar dames en heren lifestyle- en huidverzorgingsadvies krijgen. Dit is een verhaal van herbeginnen en heel veel veerkracht.

“Ik ben inderdaad geboren in Roeselare maar heb tot mijn achttiende in Passendale gewoond”, lacht Cédric Decaestecker (41). “Toen mijn papa overleed, zijn we in de Zwingelarestraat in Roeselare komen wonen. Het middelbaar onderwijs heb ik in Ter Groene Poorte in Brugge gevolgd en daarna volgde nog hoger onderwijs Hotelmanagement in ‘het glazen kot’ in Brugge.”

“Na mijn studies kon ik onmiddellijk aan de slag in het Brugse hotel Scandic, dat nog werd gebouwd door Aimé Desimpel. Ik heb daar zeven jaar gewerkt vooraleer de overstap te maken naar Apollo Hotel in het Nederlandse Lelystad. Ik was 27 jaar en werd voor het eerst general manger van een hotel. Na twee jaar keerde ik terug naar Scandic Brugge, dat ondertussen ook een Apollo Hotel was, om daar twee jaar directeur te zijn.”

“Vervolgens werd ik gedurende twee jaar general manager van Thermae Palace in Oostende. In 2013 kocht Mark Vanmoerkerke de aandelen van het hotel en hij bracht zijn eigen hoteldirecteur mee. Dan heb ik een jaar consulting gedaan voor de horeca vooraleer in 2015 directeur van Mercure Roeselare te worden.”

Hotel gesloten

“Dat was een leuke tijd, want we hebben echt een volledig nieuw hotel op de kaart gezet. Er was een goede drive onder de medewerkers, de klanten waren tevreden, ondernemend Roeselare had de weg gevonden naar ons voor seminaries en afterwork drinks. Naar aanleiding van ons vijfjarig bestaan hadden we vijf projecten uitgewerkt voor goede doelen. We waren al volop bezig met de bouw van een tweede hotel een beetje verder langs de ring van Roeselare: een Ibis Budget waarvan de badkamercellen op de eerste verdieping zelfs al geïnstalleerd waren. En toen kwam corona en werkelijk alles lag stil. Het hotel was zelfs bepaalde periodes volledig gesloten.”

“Er kwam geen geld binnen en de eigenaars moesten keuzes maken, harde keuzes, ja. Ik moest vertrekken en dat deed pijn. Ik was daar gelukkig en ik weet dat de eigenaars ook tevreden waren over mij. Ik had gedacht om daar te blijven werken en evenementen te organiseren tot mijn pensioen. In plaats werd het een afscheid met heel veel emoties bij iedereen.”

“Corona had me dus mijn job gekost, maar ook bij mijn partner Lindsay kwam de pandemie hard binnen. Zij runde al meer dan tien jaar schoonheidsstudio Pure Beauty in de Torhoutsesteenweg in Oostende en ook zij moest de deuren sluiten. Als je als koppel allebei in de brokken deelt, is het toch even slikken.”

Nieuw concept

“We hebben de tijd genomen om alles eens op een rijtje te zetten en een nieuw concept uit te werken. In de herfstvakantie van 2020 zouden we in de Madridstraat een pop up openen naar aanleiding van tien jaar Pure Beauty. Ik zou vanaf dan Lindsay beginnen helpen in de zaak. Alle producten zouden getoond en getest worden, er zou gratis advies gegeven worden en de nadruk zou echt op beleving liggen. Op 30 oktober zou de pop up de deuren openen, maar net die dag begon de tweede lockdown! We hadden al ons geld in die pop up gestopt en dan gebeurde dat!”

“Gelukkig verscheen op zondag in het Staatsblad dat de verkoop van schoonheidsproducten essentieel was en zo konden we toch van start gaan. In plaats van slechts tien dagen een pop up te houden, hebben we meteen de winkel gehuurd tot na de kerstvakantie. We kregen heel veel nieuwe klanten over de vloer, die het leuk vonden dat we in het stadscentrum zaten en ze vroegen expliciet dat we ook in het centrum zouden blijven. We konden dan nog een keer het huurcontract verlengen tot eind mei en vanaf 1 juni zijn we dan in het huidige pand in de James Ensorgaanderij beland. We zitten hier halfweg ‘het glazen straatje’ en het is een unieke locatie.”

“The Skin Company focust op persoonlijk advies in verband met huidverzorging, huidproblematiek, een gezonde levenswijze en lifestyle. Dit doen we zowel voor dames als heren. Ons nieuw leven heeft bloed, zweet en tranen gekost. Lindsay heeft haar schoonheidsinstituut twee keer mogen sluiten, ik ben mijn werk kwijtgeraakt … Het heeft er hard in gehakt, maar we zijn er als koppel sterker uitgekomen. En we hebben inderdaad samen een nieuw concept uitgewerkt, een nieuw verhaal geschreven.”

“We wonen nog altijd in Roeselare en dat is niet altijd even makkelijk. Als we om negen uur ‘s avonds thuis komen is er geen tijd meer om boodschappen te doen of hebben we vaak geen zin meer om nog ergens iets te gaan drinken en vrienden te ontmoeten. We hebben een klein studiootje boven de winkel, zodat we daar kunnen blijven als het te laat wordt.”

“Misschien verhuizen we op een dag wel definitief naar Oostende, want ons verhaal is nog niet ten einde. We zijn nog heel ambitieus en denken zeker nog niet aan ons pensioen.” (lacht) “Het komt er nu op aan om eerst te bestendigen in de James Ensorgaanderij vooraleer we andere projecten beginnen uit te werken.”