Buitenplan valt in het water: pretparken blijven dicht, strenge regels voor jeugdkampen
Op het Overlegcomité van vrijdag is beslist om de versoepelingen die op 1 april zouden ingaan, uit te stellen. Onder druk van de stijgende coronacijfers valt het buitenplan van de regering-De Croo in het water. Pretparken blijven ook tijdens de paasvakantie dicht, culturele evenementen kunnen nog niet en de vakantiekampen voor kinderen en jongeren kunnen enkel in groepjes van tien, zonder overnachting.
De coronalichten in ons land staan de jongste dagen opnieuw op rood. Stijgende besmettingscijfers in alle provincies, een toenemende druk op de ziekenhuizen en almaar meer coronapatiënten die intensieve zorgen nodig hebben dwong de politiek ertoe om vrijdagmiddag vroeger dan gepland een nieuw Overlegcomité te organiseren. Normaal zouden de coronamaatregelen pas volgende week vrijdag geëvalueerd worden, maar de cijfers – elke dag meer dan 200 opnames en ruim 5.000 nieuwe coronabesmettingen per dag – zijn te slecht om te wachten.
Het Overlegcomité in een notendop
– De versoepelingen die normaal op 1 april zouden ingaan worden uitgesteld.
– Pretparken blijven dicht, culturele evenementen kunnen nog niet.
– Vakantiekampen voor kinderen en jongeren kunnen enkel in groepjes van 10 en zonder overnachting.
– Er komt voorlopig geen week afstandsonderwijs, wel moeten leerlingen vanaf het vijfde leerjaar in de klas een mondmasker dragen.
– Op vakantiedagen en in het weekend moet iedereen ouder dan 12 jaar aan het raam zitten op de trein.
– Telewerk blijft verplicht, reizen naar het buitenland blijft verboden en de avondklok (0 uur tot 5 uur in Vlaanderen) blijft van kracht.
Buitenplan uitgesteld
Nadat het federale kernkabinet donderdag al grotendeels een akkoord had over de uitstel van het zogeheten buitenplan, volgden ook de vertegenwoordigers van de deelstaatregeringen die piste. De geplande versoepelingen die op 1 april zouden ingaan en in de buitenlucht meer mogelijk zouden maken, worden uitgesteld. Een nieuwe datum is er voorlopig niet.
Dat betekent dat de pretparken dicht blijven, dat culturele en andere evenementen voor maximaal 50 mensen nog niet kunnen en dat ook de vakantiekampen voor kinderen en jongeren aan strenge regels onderworpen blijven. De groepen mogen uit maximaal tien deelnemers bestaan, overnachtingen kunnen niet. Kinderen jonger dan 13 jaar mochten sinds 8 maart met 25 samen activiteiten doen, maar ook die groepen worden kleiner. Het maximum voor jeugdbewegingen en sportclubs komt opnieuw op tien te liggen, in de buitenlucht.
Over extra maatregelen in het onderwijs is voorlopig niets extra’s beslist, hoewel experten pleitten voor een week afstandsonderwijs voor de paasvakantie. De federale regering gaf de deelstaten echter een stevige portie huiswerk mee. Tegen begin volgende week moeten de verschillende onderwijsministers van ons land met een werkbaar plan komen om de besmettingen in de klas en op de speelplaats terug te dringen.
Eerder verplichtte Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) wel het dragen van een mondmasker voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Die regel wordt uitgebreid naar Brussel en Wallonië. De tweede graad van het secundair zal moeten wachten tot na de paasvakantie om opnieuw naar school te kunnen.
Enkel aan het raam
Eén nieuwe maatregel, op het openbaar vervoer, springt in het oog. Op vakantiedagen en in het weekend mogen treinreizigers ouder dan twaalf jaar enkel nog op de plaatsen aan het raam zitten. Die regel moet de overbevolkte treinen richting onder meer de kust tegengaan. In risicogevoelige sectoren – denk aan politie, brandweer, postbodes en douanepersoneel – en bij personeel dat niet kan telewerken, worden verder ook op grote schaal sneltests ingezet.
Aan de avondklok wordt niet gesleuteld. Die blijft in Vlaanderen en Wallonië gelden van middernacht tot 5 uur, in Brussel tussen 22 uur en 6 uur ‘s morgens. Ook de andere bestaande maatregelen blijven van kracht. Denk aan de verplichting op telewerk, het verbod op niet-essentiële reizen van en naar het buitenland en het ene knuffelcontact per persoon. Buiten is het wel toegestaan om, met respect voor de veilige afstand en mits het dragen van een mondmasker, met maximaal tien mensen af te spreken.
Contacten beperken, gedrag aanpassen
“We ontmoeten elkaar vaker: het aantal contacten stijgt. En als het aantal contacten stijgt, is het risico op besmetting hoger. We zien ook dat er meer verplaatsingen zijn, onder meer naar het werk”, duidt premier Alexander De Croo (Open VLD). “Ook de school is een belangrijk. Kinderen en jongeren pikken het virus op, brengen het mee naar huis en besmetten hun ouders. Als die niet telewerken, raken ook hun collega’s besmet.”
“Er is maar één manier om deze trend stil te leggen: het aantal mensen dat we van nabij ontmoeten, zoveel mogelijk beperken. Als je iemand ziet, doet dat buiten, dat is een stuk veiliger dan binnen. Ook als je niet ziek bent, ook als je geen symptomen hebt”, aldus de eerste minister. “Maar we mogen ook onze ogen niet sluiten voor wat er gebeurt in de scholen en op de werkvloer. Telewerk is geen luxe, wel een verplichting.”
Een maand op de pauzeknop drukken voor versoepelingen, moet het perspectief op de periode na de paasvakantie open houden. Na de vakantie iedereen opnieuw in de klas krijgen en de horeca kunnen openen op 1 mei zijn daarbij de belangrijkste doelstellingen. “Hoezeer ik het zou willen, corona is niet voorbij”, aldus premier De Croo nog. “Ik hoop dat dit de laatste keer is dat we minder goed nieuws moeten brengen.”
De eerste minister verwees ook naar de vaccinatiecampagne die de komende weken zou moeten versnellen. “Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe beter we de epidemie onder controle krijgen. Maar het is niet enkel vaccinatie. Het is ook ons gedrag”, stelde Alexander De Croo nadrukkelijk. “Ons gedrag is de sleutel. Het is onze opdracht, de komende maand, om ons gedrag aan te passen.”
Coronavirus
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier