Brugge : “Een leven gewijd aan koken en kunst”
“Ik heb een grote campagne gevoerd. Niet alleen in Lissewege en Zwankendamme, maar zelfs in Damme”, glundert Gratien Dendooven, die door onze lezers verkozen werd tot de Krak van Brugge. Dankzij de beeldenroute die hij nu al 22 jaar organiseert in het witte dorp, zette hij Lissewege op de internationale toeristische en artistieke kaart. Een portret van een aimabel man, wiens leven gewijd is aan koken en kunst.
Gratien Dendooven zag het levenslicht op 9 maart 1939 in Brugge, maar woont al heel zijn leven in Lissewege, op de historische site van Ter Doest. “Die is vooral bekend omwille van zijn monumentale, historische schuur, een 13de-eeuws beschermd monument in gotische stijl, het enige overblijfsel van de Cisterciënzerabdij van Ter Doest“, vertelt onze gesprekspartner. “In 1833 stierf Nicolas de Roover, de laatste monnik, en erfde het Brugse bisdom de bezittingen van de abdij.”
“Het bisdom verpacht de grond aan boeren. Mijn vader Jules, die hier in 1944 kwam wonen, is de vijfde boer in Ter Doest. Hij teelde haver, gerst en aardappelen, maar hield ook koeien in de weiden. Wat onze familie nog altijd doet. Ik ben dus opgegroeid op de boerderij. We waren een kroostrijk gezin, want ik had zes broers en een zus. Ik ben de jongste van de zeven zonen.”
“Diploma’s heb ik niet. Na de gemeenteschool in Lissewege, trok ik dagelijks met de trein naar de Frères in Heist. Ik heb ook nog een tijdje kokschool gevolgd in Koksijde. Begin de jaren ’60 is mijn vader gestart met een restaurant. Mijn broer Wilfried mocht in de zaal opdienen, ik vloog naar de keuken. In 1965 zijn drie andere broers in de zaak gekomen : Roger, Arthur en André. Twee andere broers niet : Lucien was letterkundige, Germain is op 21-jarige leeftijd gestorven.”
Dit kunstparcours lokt elke zomer 150.000 mensen naar Lissewege
“Datzelfde jaar ben ik gehuwd met Angèle Quintens uit Wenduine . Zij hielp ook in het restaurant en heeft vanaf 1983 tearoom en galerie De Valckenaere uitgebaat. Ter Doest is ook nu nog een echte familiezaak. Ik ben in 2004 met pensioen gegaan. Nu runnen zes neven en één nicht de zaak die uitgebreid is met een herberg en een hotelletje. Sinds midden 2012 baat onze familie ook restaurant Vijfwege in Vlissegem uit.”
“Dankzij wijlen mijn oudere broer Lucien ben ik in kunst geïnteresseerd geraakt. Hij schreef niet alleen kunstrecensies in het Brugsch Handelsblad en De Standaard, maar ook verhalen, romans en een boekje over de geschiedenis van Ter Doest. Ik ben op mijn 16de beginnen schilderen en volgde les bij Albert Setola, die elke zaterdagnamiddag met de leerlingen van de Academie naar de schuur van Ter Doest kwam tekenen.”
“In 1958 kreeg ik de Prijs van de Jeune Peinture Belge. In 1995 kwam ik met Elie Balduck op het idee om een beeldenroute te organiseren in Lissewege. Dit jaar zijn wij aan onze 22ste editie toe. Dit kunstparcours lokt elke zomer 150.000 mensen naar Lissewege…”
(SVK)
Vragenronde
>> Club of Cercle ?
“Heel onze familie supportert voor Cercle. Ik heb een abonnement en neef David zit in het bestuur. Om de jeugdwerking te sponsoren is er een Cercleschilderij van mij per opbod verkocht aan 1.200 euro. Maar ik ben niet contrarie : in de Citéc van Zwankendamme hangt er een Clubschilderij van mij….”
>> Heb je ooit koninklijk bezoek gehad in Ter Doest ?
“In 1967 hebben prins Albert en prinses Paola bij ons in Ter Doest samen met enkele vrienden Oudejaarsavond gevierd. Zij hadden ons restaurant leren kennen in de zomer, toen prins Filip zijn verjaardag vierde en er een persdag in Lissewege georganiseerd werd. Ik heb hier nog een fotoreportage uit het magazine Kwik liggen, met de prins en prinses op een van onze paarden.”
>> Waarom noemden jullie je kunstgalerij De Valckenaere ?
“Onze vroegere kunstgalerij De Valckenaere, die nu nog altijd een tearoom is, was in de 15de eeuw het woonhuis van Anna ‘Tanne’ De Valckenaere. Zij was de dochter van een valkenier die in dienst was van de Bourgondische hertogen. Zij huwde met de Duitse schilder Hans Memling en overleed in 1487.”
>> Ter Doest heeft een belangrijke bewoner gekend ?
“De beroemdste bewoner van abdij Ter Doest was natuurlijk lekenbroeder Willem van Saeftinge, die deelnam aan de Guldensporenslag. Volgens de legende vielen veertig Franse ridders onder zijn strijdknots en sneuvelden nog eens duizend voetknechten. Hij zou eigenhandig het hoofd van Robrecht van Artesië afgehakt hebben. Nadien keerde hij terug naar Ter Doest, waar hij de prior bij vergissing doodde en zich nadien verschanste in de kerk van Lissewege. Hij werd bevrijd door Jan Breydel en de zoon van Pieter De Coninck.”
Bio Gratien Dendooven
Geboren op 9 maart 1939 in Brugge
Opgegroeid op de ouderlijke hofstede Ter Doest in Lissewege, waar hij nog altijd woont
Startte in 1965 met vier broers restaurant Ter Doest op
Huwde in 1965 met Angèle Quintens
Heeft vier dochters (Els, Hilde, Barbara en Natalie), acht kleinkinderen en een achterkleinkind (Ilias)
Richtte in 1983 met Angèle galerie De Valckenaere op
Is zelf schilder, beïnvloed door Cobra en l’art brut
Organiseerde in 1995 voor het eerst een beeldenroute door het witte dorp. Dat initiatief is dit jaar aan zijn 22ste editie toe.
Krak van je Gemeente
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier