Bredene: “Er gaat geen dag voorbij zonder bij”

Bart Vandepoele met zijn vrouw en drie zonen. © JC
Redactie KW

Hoewel hij zelf veel liever “onder de radar” werkt, is onze nieuwe Krak Bart Vandepoele geen onbekende in deze bladzijden. In 2012 al gaf hij ons een kennersblik in de wereld van de honingbij. Het werd meteen ook een alarmkreet want het gaat niet goed met Barts gevleugelde vriendjes. Dat zijn tomeloze inzet voor de bij hem drie jaar later de Kraktitel zou opleveren, het verbaast hem. “Anderzijds, hoe meer aandacht voor het lot van de bij hoe beter”, is Bart toch opgetogen met zijn titel.

Dicht bij de natuur. Het omschrijft niet alleen perfect hoe Bart Vandepoele met vrouw en drie zonen in hun gezellige villa langs de Dorpsstraat woont maar ook hoe de nieuwe Krak zijn dagelijkse bestaan organiseert. Zijn opleiding als regent land- en tuinbouw verraadde het al en toen hij als leraar gedetacheerd werd naar het natuureducatief centrum De Nachtegaal in De Panne mocht de laatste twijfel van tafel geveegd: Bart is een groene jongen.

Eentje die zich de voorbije jaren ook verdiept heeft in het lot van de (honing)bij. Wat van een gedreven imker ook min of meer mag verwacht worden. “Bijen houden, het is een hobby die ik van mijn grootoom Eugeen geërfd heb. Letterlijk, want op 17-jarige leeftijd kreeg ik van hem een bijenkastje cadeau”, gaat Bart terug tot het prille begin.

Een cruciale rol

Het zou de inleiding worden tot een grenzeloze fascinatie en bekommernis voor deze nijvere stuifmeeltransporteurs. “Het gaat slecht met ons bijenbestand. Elke winter weer verlies ik wel een paar bijenkasten. De varroamijt, pesticiden in de landbouw, de klimaatwijziging: ze blijken nefast voor het lot van de diertjes, die toch een cruciale rol spelen in ons milieu. Zonder hen geen bestuiving en zonder planten kan onze planeet nu eenmaal niet overleven”, vertrouwde hij ons in 2012 al toe.

Het gaat slecht met ons bijenbestand

Zijn groeiende expertise leverde hem twee jaar geleden de rol van trekker van de Week van de Bij op, een opdracht die het departement Leefmilieu van de Vlaamse overheid hem voor vijf jaar toevertrouwde.

“Ik organiseer jaarlijks niet alleen de Week van de Bij maar ben eigenlijk 80% van mijn tijd bezig met het onderwerp. Afgelopen zomer richtte ik mee een insectenpaviljoen in op de wereldtentoonstelling in Milaan, organiseerde de verkiezing van de bijenvriendelijkste gemeente, geef overal voordrachten, sta groendiensten bij met advies, ontwierp mee een educatieve app,… Kortom: er gaat geen dag voorbij zonder bij.”

In 2015 gaf hij bovendien het boek 100 kindervragen over bijen uit, waaraan leerlingen van alle Bredense basisscholen meewerkten. Ook nu weer met een doel voor ogen: de bij een beter leven geven en zo onze natuur een kans op herstel.

VRAGENRONDJE

Wat brengt de toekomst voor jou? En voor de bij?

“Er resten mij nog drie jaar als trekker van de Week van de Bij. In die tijd wil ik zoveel mogelijk mensen overtuigen dat je soms met kleine ingrepen veel kan doen om het bijenbestand op peil te houden. En de vele voordrachten en adviezen beginnen resultaat te sorteren. Zo waren er 24 kandidaturen voor de verkiezing van de bijenvriendelijkste gemeente, Knokke won de strijd.”

Is er nog iets anders in je leven dan de bij?

“Mijn vrouw en drie zonen, uiteraard! En ik heb ook een heel grote tuin, die veel aandacht vraagt. Wist je trouwens dat er nu ook een bijenkast staat op het containerpark? Ook die verdient… (zucht) Oei, nu zit ik weer bij mijn bijen, hé.”

Waarom moeten we eigenlijk inzitten met de bijen?

“Ze zijn een belangrijke schakel in de natuur. De jongste tien jaar is er echt iets aan de hand waardoor ze massaal sterven. Dus is het belangrijk dat we beseffen dat we daar iets moeten aan doen.”

Mogen we je een groene jongen noemen?

“Noem me eerder een natuurrealist. Het is belangrijk dat we onze natuur en haar voedselbronnen bewaken. Onze soort hangt ervan af. Als je dan, zoals wij in Vlaanderen, met velen op een kleine oppervlakte leeft dan is het extra belangrijk dat we al het mogelijke doen om het weinige groen te beschermen.”

Laat je op reis even de bijenproblemen thuis?

“Euh… iedere zomer gaan we met de familie op reis. En ik moet bekennen dat ik op onze buitenlandse bestemmingen altijd wel een imker probeer te bezoeken. Afgelopen zomer waren we in Slovenië. Ze hebben daar de grootste bijenbibliotheek van Europa en het is de thuis van de carnica bij. Je begrijpt…”

BIO

Privé

Bart is 44 en gehuwd met onderwijzeres Christel Vandewalle. Ze hebben drie zonen: Brecht (13), Ward (12) en Seppe (11) en wonen langs de Dorpsstraat in Bredene-Dorp.

Loopbaan

Bart was eerst leraar tuinbouw maar later gedetacheerd naar De Nachtegaal in De Panne, waar hij educatief medewerker werd. In 2014 werd hij trekker van de Vlaamse campagne De Week van de Bij, jaarlijks tijdens de eerste week van juni.

Vrije tijd

Bart verzamelt alles wat met bijen en het voormalige Melipark te maken heeft en geeft ook voordrachten.

(Marc Mahieu)