Alveringem: “Elke grote beslissing nemen we samen”
Ann Tryssesoone is ontegensprekelijk een zeer verdiende winnaar. Al meer dan 13 jaar besteedt ze een groot deel van haar leven aan de opvang en begeleiding van kinderen en jongeren die in moeilijke omstandigheden moeten opgroeien. Ann benadrukt dat ze deze prijs aan haar man en haar kinderen opdraagt. “Als je geluk hebt, dan tonen ook de jongeren hun appreciatie.”
Ann Tryssesoone is een dame die behoorlijk onbaatzuchtig in het leven staat. Al vele jaren begeleidt ze jongeren tussen 12 en 18 jaar die in een instelling wonen. Door haar toedoen kunnen de jongeren opnieuw even in een goed draaiend gezin wonen.
Niet zelden is dat exact wat ze nodig hebben. Zes jaar geleden beslisten Ann en Carlo om ook pleegouders te worden. Op die manier zorgden ze de voorbije twee jaar zeer regelmatig voor twee zusjes van respectievelijk 10 en 13 jaar.
Sociale media
“Deze overwinning doet me plezier”, vertelt Ann, terwijl ook haar man Carlo en de kinderen erbij zitten. “Ik heb er dan ook mijn werk van gemaakt om deze wedstrijd bij mijn achterban bekend te maken, onder ander via Facebook, e-mail, Twitter en Instagram. Je ziet: ik ben een moderne boerin”, klinkt het bij Ann.
Ik heb er mijn werk van gemaakt om deze wedstrijd bij mijn achterban bekend te maken
“Al overdrijf ik niet met sociale media. Ik gebruik het vooral om onze vroegere zorgvragers nog wat te volgen. Als ze dat willen natuurlijk. Soms lees ik dat men het goed stelt en herken ik nog dingen die ze bij ons hebben geleerd. Dat doet mij dan uiteraard heel wat plezier”, gaat Ann verder.
Puberende jongeren
“De jongeren vragen veel van onze tijd, dat steek ik niet onder stoelen of banken. Daarom probeer ik er ook altijd voor te zorgen dat het verblijf van een jongere in time-out nooit samenvalt met de komst van onze pleegkinderen. Onze oudste pleegdochter is een hevige puberende puber. Time-outjongeren zijn altijd pubers. Ook mijn zoon begint stilaan te puberen. Dat allemaal samen zou teveel van het goede zijn”, glimlacht ze.
Dankbaarheid
“Het zijn ook twee verschillende werelden. Bij een time-out heb je geen contact met de ouders, maar krijg je dankbaarheid van de instellingen waar 99 procent van al deze jongeren opgroeien. Als je geluk hebt, dan tonen ook de jongeren hun appreciatie. Pleegzorg daarentegen focust altijd op hereniging met de ouders nadat zij om de een of andere reden tijdelijk niet in staat waren om voor hun kinderen te zorgen. Wij hebben dan ook intensief contact met hen. Onze pleegkinderen zijn tijdens de week op internaat. Tijdens het weekend en vakantieperiodes kwamen ze dan bij ons. Ondertussen hebben de meisjes een enorme vooruitgang geboekt en hebben we hun verblijf bij ons al enorm kunnen afbouwen. Dat is alleen maar positief”, aldus nog Ann Tryssesoone.
VRAGENRONDE
Hoe was 2015?
“Op familiaal vlak was het een rampjaar. In mei is mijn zus plots overleden en een week later verloor ik ei zo na mijn onderarm in een machine. Beide feiten zetten een domper op het hele jaar.”
Welke uitdagingen brengt dit nieuwe jaar?
“Onze pleegkinderen hebben een broer en een zus. Wij hebben ons geëngageerd om hen te herenigen. Ze hebben elkaar de voorbije twee jaar nauwelijks gezien en moeten dus opnieuw leren communiceren. Dat gebeurt bij ons. In de herfstvakantie waren de ouders hier vier dagen. Tijdens de krokusvakantie zullen alle kinderen en hun ouders hier zijn. Dit werk van lange adem vraagt veel energie, maar onze tafel is groot genoeg voor iedereen.”
Ben je een strenge opvangouder?
“Ik zeg altijd hetzelfde als hier nieuwe jongeren aankomen. Al wat in het verleden gebeurd is, steken we in een rugzak en die zetten we aan de straat. Ik wil daarmee zeggen dat we met een schone lei beginnen. Dat zinnetje werkt geruststellend en geeft vertrouwen.”
Wat is je beste eigenschap?
“Volgens mijn dochter is dat brood bakken. Alle gekheid op een stokje: lichamelijk kan ik er wel eens doorzitten, maar mentaal geef ik nooit op. Mijn man en ik zijn enorme strevers op een gezonde manier. We willen voluit kunnen leven.”
Wat kan er beter?
“Respect voor landbouwers en hun werk. Vredeseilanden vraagt een eerlijke prijs voor boeren in derdewereldlanden. Geen probleem, maar wat met de landbouw hier? Varkens kweken is al acht jaar een nuloperatie. Onze kostprijs van 1 kilo vlees bedraagt zo’n 98 cent. Vandaag krijgen wij 84 cent en het is drie maanden 80 cent geweest. Wij redden het dankzij onze nevenactiviteiten, maar dat is lang niet voor alle boeren het geval.”
BIO
Privé
Ann Tryssessoone (40) is getrouwd met Carlo Soetaert en heeft twee kinderen, Axel (13) en Ellen (11). Ze woont in ‘t Zeugekot in de Sint-Omaarsstraat in Beveren-IJzer.
Loopbaan
Ann is bedrijfsmanager in de landbouwsector.
Vrije tijd
Heel wat tijd gaat naar de opvang van probleemjongeren op haar zorgboerderij, ondertussen al meer dan honderd, en de zorg voor haar pleegkinderen. Haar gezin is erg belangrijk voor Ann.
(Anne Bovyn)
Krak van je Gemeente
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier