Alle coronalichten opnieuw op rood en dus staan geplande versoepelingen op de helling
Meer dan 5.000 nieuwe coronabesmettingen op maandag, meer dan 200 nieuwe ziekenhuisopnames en een bezetting op intensieve zorgen die al maanden zo hoog niet meer was. Alle corona-alarmen gaan opnieuw af en dus is het alle hens aan dek in de Wetstraat. Vrijdag komt het Overlegcomité vervroegd samen, zo kondigde premier De Croo aan. De kans op versoepelingen vanaf april wordt intussen kleiner en kleiner.
De definitieve beslissing over een nieuw Overlegcomité op vrijdag – een week vroeger dan initieel gepland – viel donderdagmiddag. Dat de politieke leiders van ons land zich grote zorgen maken over de forse stijgingen in de coronacijfers staat buiten kijf. Net daarom roept premier Alexander De Croo (Open VLD) de verschillende topministers en vertegenwoordigers van de deelstaten samen voor een digitaal Overlegcomité vanaf 15 uur.
De nieuwste gegevens van Sciensano kleuren donkerrood. Zo ligt het daggemiddelde opnieuw boven 3.000 nieuwe besmettingen, met een voorlopige piek afgelopen maandag van 5.034 nieuwe coronagevallen. Bovendien stijgt ook het aantal ziekenhuisopnames in alle provincies en neemt de druk op de diensten intensieve zorgen verder toe. Donderdag liggen daar opnieuw meer dan 530 coronapatiënten, een niveau dat we al van voor Kerstmis niet meer zagen.
Woensdag al was er spoedoverleg tussen premier Alexander De Croo (Open VLD) en de verschillende ministers van Volksgezondheid van ons land. Later op de avond zat de premier ook samen met de minister-presidenten van de verschillende deelstaten. Beslissingen over wijzigingen in de corona-aanpak werden daar niet genomen. Donderdagnamiddag staat overleg met de ministers van Onderwijs gepland, donderdagavond een kernkabinet.
Buitenplan
Zeker is wel dat premier De Croo en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) een herhaling van september vorig jaar koste wat kost willen vermijden. Toen zetten versoepelingen bij stijgende cijfers de deur wagenwijd open voor een immense tweede golf. Dat het geplande buitenplan dat vanaf april in werking zou moeten treden, opnieuw ter discussie komt te staan, is dan ook geen verrassing.
Dat buitenplan omvat onder meer de heropstart van georganiseerde sportactiviteiten in de buitenlucht, meer ruimte voor jongeren en beperkte culturele activiteiten en evenementen. Daarnaast gaat het om jeugdkampen tijdens de paasvakantie tot maximaal 25 deelnemers en de heropening van de pretparken. Ook de hoop op terrassen aan horecazaken tijdens de paasvakantie, waar de kustburgemeesters deze week nog van droomden, ebt stilaan helemaal weg.
Wat met de scholen?
Ongetwijfeld een zwaartepunt van discussie: de scholen. Uit de nieuwste CLB-cijfers blijkt dat het aantal besmettingen bij leerlingen en personeelsleden snel stijgt. En bovendien wordt een kwart van de nieuwe besmettingen vastgesteld bij kinderen en jongeren onder de 19 jaar. Daarom werd al beslist om alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar te verplichten een mondmasker te dragen in de klas. Ook het voltijds contactonderwijs voor de tweede graad van het middelbaar werd al uitgesteld.
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zette zijn eerdere standpunt woensdag en donderdag opnieuw kracht bij door het openhouden van de scholen luidkeels te verdedigen. “Bij elke opstoot staan er mensen klaar met slot en grendel. Maar ik zal er alles aan doen om te verhinderen dat de scholen sluiten tot aan de paasvakantie”, klonk het op Radio 1. Minister Weyts wordt in zijn stelling gesteund door de Belgische vereniging van kinderartsen.
Maar uit andere stemmen, zoals in Le Soir, blijkt dat ‘alle opties op tafel liggen’. Niemand is voorstander van een sluiting vanaf maandag, maar de kans dat de schoolpoort toch vroegtijdig dichtgaat, is niet onbestaande. Op die manier moet de volledige heropening van het onderwijs na Pasen gered worden.
Andere maatregelen?
Wordt het onderwijs gevrijwaard van strengere maatregelen, dan is de vraag waar het op dit moment wél kan. Het nieuwe maximumaantal openluchtcontacten van 10 personen is er nog maar net, daar al meteen opnieuw aan morrelen, lijkt moeilijk. Telewerk is nog altijd verplicht, controles daarop zouden worden opgevoerd. Het reisverbod is zeker tot na de paasvakantie van kracht en ook de avondklok blijft gelden.
Het vervroegde Overlegcomité lijkt dus opnieuw een harde noot om te kraken te worden. De bal ligt opnieuw in het kamp van de politiek. Moet en kan het opnieuw strenger? Het antwoord helt richting ‘ja’, maar de invulling blijft vaag.
Coronavirus
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier