Project rond Langemark-mythe verenigt jongeren van hier en uit Groot-Brittannië en Duitsland

Redactie KW

Een 100-tal jongeren uit West-Vlaanderen, Groot-Brittannië en Duitsland maken vrijdagnacht 600 beeldjes.

Ze symboliseren de 600 Duitse ‘studentensoldaten’ die dag op dag 100 jaar geleden sneuvelden in Langemark tijdens een van de eerste confrontaties tussen het Britse en het Duitse leger.


Op de Duitse militaire begraafplaats in Langemark liggen bijna 600 studenten begraven die deel uitmaakten van Duitse legereenheden. Ze namen deel aan één van de eerste confrontaties tussen het Duitse en Britse leger. De Duitse studenten en scholieren hadden zich, soms collectief als jaargenoten of eindexamenklassen en soms niet ouder dan 16 of 17 jaar, bij het uitbreken van de oorlog in augustus 1914 in grote getale als ‘Kriegsfreiwilliger’ opgegeven voor de militaire dienst.

De berichtgeving van deze ”Slag om Langemark’ maakt gewag van Duitse soldaten die al zingend ‘Deutschland, Deutschland über alles’ ten strijde trekken. Het latere Nazi-regime gebruikte dit als propaganda. De Langemark-mythe is geboren.

Rond dit verhaal organiseerde de gemeente Langemark-Poelkapelle, samen met de verschillende partners, een herdenkingsweekend. Donderdag werd een tentoonstelling in het gemeentehuis geopend. Vrijdag kwamen een 100-tal scholieren uit West-Vlaanderen, Groot-Brittannië en Duitsland bijeen in OC Den Tap om de ‘studentenmoord’ te herdenkingen. De West-Vlaamse scholen die meewerken aan het project zijn de Heilige Familie uit Ieper, de Broederschool uit Roeselare, het Sint-Jozefscollege uit Wervik en het Sint-Jozefsinstituut uit Torhout.

Speeddating

Opdat iedereen elkaar zou leren kennen werd om 17 uur begonnen met speeddating, waarbij iedere jongere voor een minuut met alle andere jongeren een gesprek kon voeren. Na het avondmaal trok de hele groep naar Ieper om de Last Post bij te wonen. Van 22 uur tot 5 uur maken ze 600 beelden ‘Coming World Remember Me’, die symbool staan voor de 600 Duitse soldaten die sneuvelden tijdens de periode die later zou bekend worden als de Langemark-mythe.

Tussendoor kunnen ze documentaires bekijken die focussen op de gevaren van oorlogspropaganda. Wie wil kan ook een uiltje knappen in de aanpalende zaal.

Zaterdagmorgen om 5 uur nemen ze deel aan een ochtendwandeling die de Duitse militaire begraafplaats als eindbestemming. Daar is er een optreden van de groep Kotjesvolk, met onder meer Wim Chielens en Dries Chaerle in de rangen. Iedereen kan aan de ochtendwandeling deelnemen.

Na de wandeling maken de jongeren nog een lied over vrede en een film over propaganda. Daarin wordt onder meer de link gelegd met de huidige Syrië-strijders. Er is ook een debat over de ideeën van Anne Morelli over oorlogspropaganda. Het project wordt afgesloten met een bezoek aan het In Flanders Fields Museum.

(TOGH)