Wat doet Vlaams Belang op 13 oktober, na de historische winst op 9 juni? “In elke gemeente willen we opkomen”

In de wit gekleurde gemeenten heeft Vlaams Belang nog geen lokale afdeling. Dat wil Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin nu zo snel mogelijk veranderen. © belga/montage KW
Vincent Vanhoorne

Vlaams Belang werd op 9 juni de grootste partij van West-Vlaanderen. Zelfs in gemeenten zonder lokale afdeling behaalde ze monsterscores. De partij gooit nu alles in de strijd om op 13 oktober ook de gemeenteraden te veroveren. “Het is onze ambitie om overal lijsten in te dienen”, zegt provinciaal voorzitter Stefaan Sintobin. “En ik hoop dat we ergens het cordon sanitaire kunnen doorbreken.”

Meer dan 200.000 West-Vlamingen stemden zondag voor Vlaams Belang. Zowel bij de Vlaamse, federale als Europese verkiezingen was de extreemrechtse partij de grootste in onze provincie met telkens een kwart van de stemmen. In meer dan 40 West-Vlaamse gemeenten was de partij van lijsttrekkers Wouter Vermeersch, Stefaan Sintobin en Tom Vandendriessche de allergrootste.

De overwinning van zondag in onze provincie geeft de partij dan ook hoop op een vervolg bij de lokale verkiezingen van 13 oktober. “In de aanloop naar de nationale verkiezingen zijn de voorbije maanden in een tiental West-Vlaamse gemeenten nieuwe afdelingen van Vlaams Belang opgericht”, duidt provinciaal voorzitter en Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin uit Brugge. “Momenteel zijn er in 34 van de 64 West-Vlaamse gemeenten kernen actief. Bij de verkiezingen van vorige zondag is Vlaams Belang zowel in de Kamer als in het Vlaams parlement de grootste partij van West-Vlaanderen geworden. Dat geeft vertrouwen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. We zien dat we ook in heel veel kleine gemeenten in onze provincie een sterk resultaat neerzetten. Bedoeling is om nu zo snel mogelijk een analyse te maken van de resultaten in al die gemeenten. In gemeenten waar we nog geen afdeling hebben, maar waar we 25 of 30 procent van de stemmen hebben gehaald, moet er toch iets mogelijk zijn. Of we in oktober in alle West-Vlaamse gemeenten op het stembiljet zullen staan? Dat is de ambitie, maar of dat zal lukken is een andere vraag. We willen in elk geval in zoveel mogelijk gemeenten een lijst indienen.”

Burgemeesterschap

Met scores tot boven de 30 procent is het niet ondenkbaar dat een Vlaams Belang-lijst in elke West-Vlaamse gemeente sowieso verkozenen oplevert. “Dat is zo”, vervolgt Stefaan Sintobin, “maar we willen er ook voor zorgen dat onze lijsten kwalitatief zijn. We willen niet de fout uit het verleden maken dat na twee jaar in de legislatuur de helft van je gemeenteraadsleden er de brui aan geeft. We zijn de voorbije jaren onder voorzitter Tom Van Grieken sterk geprofessionaliseerd. Zo zijn er enkele criteria waaraan kandidaten moeten voldoen. We willen namelijk de garantie dat onze verkozenen zes jaar lang hun engagement zullen opnemen.”

“Dat het cordon in West-Vlaanderen wordt doorbroken, is niet realistisch” -Herwig Reynaert, professor lokale politiek

Opvallend: in 20 van de 64 West-Vlaamse gemeenten behaalden N-VA en Vlaams Belang samen meer dan 50 procent van de stemmen. “Ik probeer in Brugge, waar ik gemeenteraadslid ben, al vijf jaar contact te leggen met de lokale N-VA-afdeling, maar dat gaat moeilijk. Met de resultaten van afgelopen zondag hebben Vlaams Belang en N-VA samen een meerderheid in Roeselare. Onze lijsttrekker voor het Vlaams parlement Immanuel De Reuse zette in zijn stad met 28 procent een bijzonder sterke prestatie neer tegen de populaire burgemeester Kris Declercq die op de Vlaamse lijst voor CD&V stond. Immanuel mag dus ambities hebben voor het burgemeesterschap in Roeselare. Ik hoop toch dat we het cordon sanitaire ergens kunnen doorbreken. Als het gebeurt, zal dat wellicht in een kleine gemeente zijn. Ik heb niet meteen een concrete gemeente voor ogen, maar op plaatsen waar N-VA en Vlaams Belang al een sterke samenwerking hebben, moet dat toch mogelijk zijn.”

Geen druk op cordon

In Kortrijk liet Vlaams Belang-kopman Wouter Vermeersch ondertussen ook al weten dat hij kandidaat-burgemeester is. Maar hij maakt volgens Herwig Reynaert, professor lokale politiek aan de UGent, geen kans. “Vlaams Belang kan het op zijn buik schrijven in oktober lokaal ergens in een meerderheid te geraken. Er zal geen druk komen op het cordon sanitaire. N-VA-voorzitter Bart De Wever is daar recent heel duidelijk over geweest en dat was ook een gamechanger in de voorbije campagne: de partij zal niet in zee gaan met Vlaams Belang, ook niet lokaal. Dat het cordon in West-Vlaanderen wordt doorbroken, is niet realistisch. Tenzij de partij zou samengaan met een lokale lijst die niet gebonden is aan de traditionele partijen of als de kiezer zelf het cordon breekt door Vlaams Belang in een bepaalde gemeente meer dan 50 procent van de stemmen te geven.”

Bovendien kan je volgens professor Reynaert de regionale en federale verkiezingen niet vergelijken met gemeenteraadsverkiezingen. “Toen CD&V in 2018 lokaal sterk scoorde, rekenden sommigen zich al rijk voor de nationale verkiezingen van 2019, maar dat viel tegen. Nu Vlaams Belang de grootste is in West-Vlaanderen, kan ik me voorstellen dat er ook voor de lokale verkiezingen zoveel mogelijk lijsten zullen ingediend worden. Er zijn toch enkele Vlaamse gemeenten waar Vlaams Belang sterk scoorde, zoals bijvoorbeeld Torhout waar men 24 procent haalde, maar die nog geen lokale afdeling hebben. Mochten er politieke opportunisten zijn die van het succes gebruik willen maken om met een Vlaams Belang-lijst te starten, weten ze dat ze in om het even welke gemeente verkozenen zullen hebben.”