Vooruit Plus Oostende stelt sociale plannen voor: “Serruys weer volwaardig ziekenhuis”

Lijsttrekker John Crombez en kandidate Vanessa Vens van Vooruit Plus doen de sociale plannen van de partij uit de doeken: “Meer en juiste hulp en een betaalbaarder leven voor de mensen.” © gf
Redactie KW

Vooruit Plus stelt enkele toekomstpunten voor die in het sociaal beleid van Oostende een verschil kunnen maken. Belangrijkste uitgangspunt: meer mensen moeten én de juiste hulp én een betaalbaarder leven krijgen. Opvallend is dat de partij van de campus Serruys van het AZ Oostende weer een volwaardig ziekenhuis wil maken.

“Sociaal beleid voer je met én tussen de mensen, niet achter een bureau. Daarom is het voor ons essentieel dat we met de werking en de steun van de sociaal werkers kunnen focussen op begeleiding van deze mensen, in een traject en waar nodig in overleg met andere sociale organisaties. Daarbij moeten we de administratieve papierberg echt veel én veel kleiner maken.”, duidt Vanessa Vens, kandidaat 2 bij Vooruit Plus.

Zowel voor ouderen, kinderen en de gezinnen zijn een paar bijsturingen nodig die het leven in Oostende leefbaarder moeten maken. Een sociaal plan heeft meerdere noodzakelijke aspecten: betaalbaar en kwalitatief wonen, verminderen administratieve last, zorg naar werk, toegankelijke gezondheid betaalbare woonzorgcentra en publieke ruimte voor jongeren.

“Goed en betaalbaar wonen is een must voor iedereen in onze stad. Op vandaag raakt dat evenwicht zoek. Als we zien dat woningen meer en meer opgekocht worden als tweede verblijf of voor AirBnB, dan moeten we er eigenlijk voor zorgen dat het betaalbaar, kwalitatief aanbod ook mee stijgt. Betaalbaar wonen zou in elk nieuw bouwproject moeten aanwezig zijn, als basis voor een lokaal woonbeleid”, stelt John Crombez, kandidaat-burgemeester Vooruit Plus.

Zorg voor werk

Er moet een hervorming komen van de diverse organisaties die instaan voor de steun aan en begeleiding van mensen. “Er gaat te veel kostbare tijd naar administratie. Zij moeten van achter hun bureau kunnen”, stelt kandidate Vanessa Vens. Vooruit Plus wil dan ook dat er meer uren kunnen gaan naar het toegankelijk en duidelijk maken van de steun, met het zicht op activering op de arbeidsmarkt. Daarvoor willen we ook zorgen voor een proefproject met avond- en weekendopvang.

Vooruit Plus wil verder een plan voor de aanwezigheid in alle wijken van artsen en tandartsen. Ook toekomstgericht, zodat er continuïteit is in dit zorgaanbod en men dus altijd en voor altijd bij een arts of tandarts terecht kan. In het verlengde daarvan is het eveneens belangrijk dat we zorgen voor meer betaalbare en toegankelijke psychische hulp, zeker voor jongeren.

“Serruys weer volwaardig ziekenhuis”

“De eengemaakte ziekenhuisoperatie heeft het zorglandschap in Oostende aardig verstoord. Er is veel werk om dit terug te stroomlijnen en het is ook absoluut belangrijk dat de werking van het fusieziekenhuis snel verbeterd wordt. Een onderdeel daarvan is om van het Henri Serruysziekenhuis weer een volwaardig ziekenhuis te maken”, aldus John Crombez. Momenteel huisvest de campus Serruys vooral de planbare zorg.

In deze legislatuur zijn de prijzen van de publieke woonzorgcentra enorm gestegen. Dat betekent een enorme drempel voor ouderenzorg. “Dit willen we keren door de prijzen van publieke WZC’s te plafonneren. Voor de oude dag willen we dat er een segment betaalbare woonzorgcentra komt. De publieke woonzorgcentra moeten publiek blijven én we willen zorgen dat voor het einde van de legislatuur de prijs van deze wzc’s niet hoger is dan het inkomen van een gepensioneerde met het minimumpensioen, stelt Vanessa Vens.

Publieke ruimte voor jongeren

Ten slotte willen we een uitbouw van time-out mogelijkheden voor jongeren in de breedste zin van het woord. Veel jongeren ervaren veel druk door de combinatie van school en een te kleine ruimte thuis. De mogelijkheden om daar betaalbaar uit te breken zijn beperkt. Vooruit Plus wil die mogelijkheden uitbreiden.

“We willen onderzoeken welke publieke gebouwen, zeker in de wintermaanden, kunnen open gesteld worden voor kinderen en jongeren. Om te spelen, hobby’s uit te oefenen, om tot rust te komen, … Samen met de bestaande actoren in Oostende kan zo een laagdrempelig aanbod ontstaan van ruimte, waar de jongeren niets moeten, maar wel een time-out kunnen vinden uit een leven met te veel druk”, besluiten John Crombez en Vanessa Vens.