Vlaams Belang Anzegem komt met lijst voor gemeenteraadsverkiezingen: “We willen constructief wegen op het beleid”

Met de slogan ‘Anzegem weer van ons’, stelt Vlaams Belang Anzegem zich kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen. Op de foto v.l.n.r. vooraan Dunja De Scheemaeker, lijstduwer Tony De Cabooter, lijsttrekker Martijn De Maesschalck, Kathleen Courtens. Achteraan Vanessa Derycke, Cindy Buysschaert, Dylan Derycke, Pedro Defever en Ghislain Claerbout. © GV
Gerda Verbeke

Een maand voor de verkiezingen presenteert Vlaams Belang Anzegem haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Met kernthema’s als verkeersveiligheid, een nuchter financieel beleid en lokale identiteit, trekken de negen kandidaten vol vertrouwen naar de kiezer. “Verkeersveiligheid moet bovenaan de agenda”, reageert kersvers lijsttrekker Martijn De Maesschalck (19) kordaat. “Aan de hand van georganiseerde inspraak van burgers wil het Vlaams Belang plannen op maat maken voor iedere dorpskern. Dit onlosmakelijk verbonden met intergemeentelijke en regionale samenwerking om een doeltreffend mobiliteitsplan op te stellen dat het zwaar verkeer om de kwetsbare dorpskernen heen leidt.”

Kopman Martijn De Maesschalck is geen eendagsvlieg. “Ondanks mijn jonge leeftijd heb ik al heel wat ervaring”, stelt de -in Vichte geboren- Ingooigemnaar. “Zo ben ik al sinds mijn vijftiende actief in de politiek en was ik reeds de jongste kandidaat bij de parlementsverkiezingen in juni.”

Frisse blik

De Maesschalck studeert rechten aan de universiteit in Gent en is daar ook studentvertegenwoordiger. “Daar zal ik het komend academiejaar zetelen in de Sociale Raad om de belangen van de studenten inzake voorzieningen zoals huisvestiging en maaltijden te behartigen. Ook ben ik lid van de conservatieve en katholieke studentenvereniging Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond (KVHV).” De jonge politieker zijn stevige wortels in de gemeente Anzegem hebben hem gemotiveerd om dit stevig engagement op te nemen. “Ik wil mij met mijn jeugdig enthousiasme ten volle inzetten voor de belangen van de Anzegemnaren. Een frisse blik van een jongere, die vaak het dichtst staat bij de impact van beleidsveranderingen, kan de gemeente de juiste richting insturen.”

Kernthema’s

De topprioriteit voor het Vlaams Belang Anzegem is verkeersveiligheid. “Uit cijfers blijkt dat minder dan de helft van de inwoners het veilig vindt om in hun buurt te fietsen”, vervolgt De Maesschaelck. “Dat is een absolute ramp! Verkeersveiligheid moet bovenaan de agenda geplaatst worden. Aan de hand van georganiseerde inspraak van burgers plannen op maat maken voor iedere dorpskern. Alsook door intergemeentelijke en regionale samenwerking een mobiliteitsplan opstellen dat het zwaar verkeer om de kwetsbare dorpskernen heen leidt.”

Infrastructuur fietsers

Ook willen ze stevig investeren in de infrastructuur voor fietsers. “Als je toeristen wil aantrekken met prachtige fiets- en wandelroutes, is het maar clownesk dat de fietspaden in dergelijke staat zijn. Het Vlaams Belang wil proactief handelen en niet wachten tot er een slachtoffer valt te betreuren.” Ten Tweede ziet het Vlaams Belang een financieel nuchter beleid als één van de belangrijke thema’s voor de komende legislatuur. Zo zijn ze kritisch voor het nieuw gemeentepunt. “De intentie van de aankoop van de oude textielsite Escolys was positief: centralisatie is essentieel om als gemeente in deze economisch uitdagende tijden zonder fusie kredietwaardig te blijven. We willen het project kritisch herbekijken en duidelijkheid over het volledige kostenplaatje.” Ten derde wil het Vlaams Belang de lokale identiteit en verscheidenheid van Anzegem bewaren. “Ten eerste het landelijk

karakter vrijwaren door een rem te zetten op de bouw van appartementen en als er dan toch een vergunning toegekend wordt, dient er gebouwd te worden vanuit levensloopbestendigheid over de verschillende generaties hee. Het tweede punt is de lokale verankering door bijvoorbeeld te blijven investeren in ontmoetingscentra als De Stringe. Het mooie aan Anzegem is dat het niet unitaire eenheidsworst is maar een veelheid aan unieke en diverse karakteristieken van de deelgemeenten met elk hun eigenheden. Het derde speerpunt is het dynamisch houden van Anzegem door jonge gezinnen aan te trekken.”

Kandidaten

Het Vlaams Belang Anzegem trekt met negen kandidaten naar de kiezer. Met hun lijstduwer hebben ze alleszins een brok ervaring. Ingooigemnaar Tony De Cabooter (62) is gewezen provincieraadslid en wil focussen op het financieel beleid. Op de tweede de plaats staat de Vichtse Kathleen Courtens (53) die decennialang werkte als textielarbeidster en zich wil inzetten voor het dierenwelzijn en wandelpaden. Op de derde plaats staat Anzegemnaar en aankoper Ghislain Claerbout (55) die je vooral tegenkomt al lopend of met de fiets. Daarom is de infrastructuur en verkeersveiligheid zijn topprioriteit. De andere kandidaten zijn de Vichtse Pedro Defever (53) die zijn politieke loopbaan als secretaris bij een jongerenpartij startte, Dunja De Scheemaeker (48) die vooral wil waken over de prachtige landelijke omgeving die Anzegem heeft en Vanessa Derycke (49) uit Ingooigem die zich wil inzetten voor de jongeren. Op plaats zeven vinden we Cindy Buysschaert,(49) uit Vichte die werkt als poetsvrouw en ruime ervaring heeft in de voedingssector. Zij wil zich inzetten voor de senioren. Het tweede jonge gezicht op de lijst is Vichtse Dylan Derycke (22) die zich wil inzetten voor de jeugd en veiligheid. “Onze afdeling is slechts een maand oud”, besluit De Maersschalck. “Ik ben trots om in deze korte tijd deze zeer mooie ploeg te hebben kunnen samenstellen.