Team Harelbeke stelt nieuw schepencollege voor in De Gilde, Stasegem: “Nog betere plek maken om te wonen, werken en ontspannen”
Op 13 oktober behaalde Team Harelbeke een klinkende overwinning tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Met een overtuigende 52% van de stemmen veroverde de partij de absolute meerderheid, en één op de drie Harelbekenaren stemde op Michaël Vannieuwenhuyze, die zo tot burgemeester werd verkozen. Deze historische overwinning betekende de aanloop naar de samenstelling van een gedreven en evenwichtig schepencollege, dat op 16 oktober feestelijk werd voorgesteld in de zaal van De Gilde te Stasegem.
Het nieuwe schepencollege bestaat uit zeven leden, waaronder de nieuwe burgemeester Michaël Vannieuwenhuyze, en zes schepenen die samen een goede mix vormen van ervaring en jong talent. Het doel is om met dit dynamische team een frisse wind te laten waaien door Harelbeke. “Het is echt wat ik wilde: een mix aan ervaring en jong talent die er voor moet zorgen dat we een frisse wind kunnen laten waaien door onze stad,” zegt burgemeester Vannieuwenhuyze. “Ik ben er rotsvast van overtuigd dat we met dit college echt een verschil kunnen maken voor Harelbeke.”
Met zijn brede portefeuille, waaronder de coördinatie van de veiligheidsdiensten, strategisch management, sport en burgerzaken, wil Vannieuwenhuyze zowel de administratieve als de sociale aspecten van het stadsleven aanpakken. De burgemeester staat klaar om van Harelbeke een nog betere plaats te maken om te wonen, werken en ontspannen.
Geografische Spreiding
Naast de burgemeester nemen zes schepenen hun plaats in het college, elk met een eigen bevoegdheidspakket en sterke banden met hun deelgemeente. Francis Pattyn, als eerste schepen, neemt onderwijs, erfgoed, stadsontwikkeling en musea voor zijn rekening. Zijn jarenlange ervaring binnen de gemeenteraad maakt hem de ideale persoon om deze thema’s aan te sturen. Als inwoner van Harelbeke zelf zal hij de stadskern van dichtbij vertegenwoordigen.
Kathleen Duchi uit Bavikhove, tweede schepen, krijgt de bevoegdheden voor financiën, economie, landbouw en patrimoniumbeheer. Duchi staat klaar om de financiële toekomst van Harelbeke veilig te stellen en de lokale economie verder te ontwikkelen.
De jonge advocate Lise-Marie Platteau, afkomstig uit Harelbeke, wordt derde schepen en krijgt toerisme, cultuur, bibliotheek en communicatie toevertrouwd. Ze kijkt met enthousiasme naar haar nieuwe rol: “Ik ben advocaat arbeidsrecht, dus personeel is wel mijn dada. Wat cultuur en bibliotheek betreft, zit ik op de juiste plek. Ik lees als vrijwilliger voor aan kinderen in de bib en ben actief in de muziekschool van Harelbeke. We gaan op toeristisch vlak Harelbeke beter op de kaart zetten. Het schepenambt is een grote stap, maar wel een super mooie kans.”
Droom
Thomas Guillemyn uit Stasegem, vierde schepen, neemt jeugd, IT, milieu, evenementen en duurzaamheid op zich. Voor Guillemyn is deze functie een droom die uitkomt: “Jeugd stond op mijn bucketlist, en het is geweldig dat ik nu schepen mag worden. Ik organiseer zelf weleens evenementen, dus feestelijkheden passen ook wel bij mij. Dit is echt een droom die uitkomt.” Zijn ervaring met het organiseren van lokale evenementen maakt hem een natuurlijke keuze voor zijn rol, en hij is vastbesloten om een positieve impact te maken op de jongere generaties van Harelbeke.
Koen Opsomer, de vijfde schepen, is afkomstig uit Bavikhove en wordt verantwoordelijk voor openbare werken, mobiliteit en woonbeleid. Opsomer heeft al zes jaar ervaring in de gemeenteraad en ziet zijn nieuwe functie als een verlengde van zijn eerdere werk: “De afgelopen zes jaar heb ik mij met openbare werken en mobiliteit beziggehouden. Er wachten mij nog veel nieuwe zaken om te leren, maar ik ben er klaar voor. Mijn huidige baan als leerkracht zal parttime worden zodat ik me volledig kan inzetten voor mijn schepenambt.”
Lynn Callewaert uit Hulste wordt als zesde schepen verantwoordelijk voor het zorgbedrijf, het ouderenbeleid, kinderopvang en het Huis van Welzijn, alsook het BCSD. Met haar achtergrond in de zorgsector is Callewaert goed voorbereid om de sociale noden van Harelbeke aan te pakken.
Participatie en duurzaamheid
Het nieuwe schepencollege heeft grote plannen voor de toekomst van Harelbeke. Het college streeft naar een beleid dat dichter bij de mensen staat en dat inzet op participatie en duurzaamheid. Door zowel ecologische als sociale vraagstukken aan te pakken, hoopt het college een toekomstgerichte stad te creëren waarin iedereen zich thuis voelt.
“Er wacht ons veel werk, maar met de mix van ervaren bestuurders en nieuwe gezichten ben ik ervan overtuigd dat we erin zullen slagen om van Harelbeke een nog betere plaats te maken om te wonen, werken en ontspannen,” aldus burgemeester Vannieuwenhuyze.
Het college wil bovendien werk maken van moderne communicatie en een sterkere toeristische aantrekkingskracht voor Harelbeke. “Op vlak van toerisme willen we Harelbeke nog beter op de kaart zetten,” bevestigt schepen Lise-Marie Platteau. “Dit is een spannende uitdaging, maar ik kijk er naar uit om mijn stempel te drukken op de toeristische en culturele toekomst van onze stad.”
De ambitie van het nieuwe college is duidelijk: de komende jaren zullen in het teken staan van vernieuwing, groei en samenwerking. Of het nu gaat om het versterken van de lokale economie, het aanpakken van mobiliteitsproblemen, of het creëren van meer sociale cohesie, de schepenen zijn vastberaden om van Harelbeke een stad te maken die klaar is voor de toekomst.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier