TBSK neemt heus klimaatplan op in programma: “Tegen 2050 klimaatneutraal”
Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk (TBSK) heeft haar ambitieus klimaatplan voorgesteld. De partij wil de Guldensporenstad tegen 2050 klimaatneutraal maken.
TBSK pleit voor een geloofwaardig en haalbaar plan dat Kortrijk klimaatneutraal moet maken tegen 2050. Dit betekent een quasi volledige transitie naar hernieuwbare energie, zowel binnen de stadsorganisatie als bij de burgers en bedrijven op Kortrijks grondgebied. De komende drie legislaturen zullen daarbij bepalend zijn: in de eerstvolgende legislatuur moeten de fundamenten gelegd worden waarop verder gebouwd kan worden om dit doel te bereiken. Arthur Vandenbulcke, nummer vier op de lijst, stelt het plan voor.
Fossielvrije stad
Eén van de speerpunten van het plan is het aanpakken van het patrimonium van de stad. Kortrijk beheert meer dan 450 gebouwen, variërend van kleine tot grote panden, en wil deze stelselmatig fossielvrij maken tegen 2050. Hiervoor wordt een vastgoedstrategie ontwikkeld waarbij men bepaalt welke gebouwen behouden blijven en welke verkocht zullen worden. Bij nieuwbouw- en renovatieprojecten wordt de lat zo hoog mogelijk gelegd op vlak van duurzaamheid, met als doel geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken.
Daarnaast komt er een lokaal energiebeleidsplan. Dit plan speelt in op de unieke lokale context van Kortrijk en legt de nadruk op de stad als voortrekker in de energietransitie. Door zelf initiatief te nemen, wil Kortrijk de weg vrijmaken voor een fossielvrije toekomst.
Aquathermie
Een andere opvallende maatregel is de uitbouw van warmtenetwerken op basis van aquathermie langs de Leie. Deze innovatieve techniek haalt warmte uit het rivierwater en kan gebruikt worden om huizen en gebouwen te verwarmen. Volgens eerste studies is er groot potentieel voor de Leie om deze rol te vervullen.
“Met aquathermie kan je warmte uit de Leie halen om huizen te verwarmen”
Om deze energietransitie te ondersteunen, stelt TBSK voor om een lokaal Energiebedrijf op te richten. Dit bedrijf zal in eerste instantie de warmtenetten beheren, maar kan op termijn uitgroeien tot een regionaal energiebedrijf dat ook andere aspecten van de energietransitie begeleidt.
Participatie
Naast structurele maatregelen wil TBSK ook de Kortrijkzanen betrekken bij de energietransitie. Zo wordt voorgesteld om groene stadsobligaties uit te geven. Met deze obligaties kunnen inwoners geld investeren in duurzame projecten binnen hun eigen stad, en op die manier meeprofiteren van de opbrengsten.
Een ander belangrijk aandachtspunt is de versnelde uitrol van zonnepanelen in de stad. TBSK wil dat de daken van alle stadsgebouwen volledig benut worden voor zonne-energie. Daarnaast wordt er een richtlijnenkader ontwikkeld voor het plaatsen van zonnepanelen op carports op parkings, met als doel om tegen 2030 een vermogen van 6MWp aan zonne-energie te realiseren. Tegen 2050 moet dit oplopen tot ongeveer 25MWp. Ook het sociaal woonpatrimonium wordt meegenomen in deze plannen, zodat de bewoners van deze woningen rechtstreeks kunnen profiteren van de opgewekte zonne-energie.
Uitbreiding windenergie
Daarnaast wordt er gewerkt aan de uitbreiding van windenergie. Kortrijk heeft op dit moment een windcapaciteit van 6MW, maar de stad wil dit tegen 2040 verhogen naar 31MW door 11 nieuwe windturbines te plaatsen. Tegen 2050 moet de capaciteit verder oplopen tot 44MW. Ook onderzoekt de stad de mogelijkheden van diepe geothermie als aanvullende duurzame energiebron.
Ten slotte wil TBSK ook werk maken van de vergroening van de stedelijke ruimte. De ‘klimaatspeelplaats’ van de Kortrijkse school Sint-Paulus is wereldwijd bekroond en wordt gezien als een voorbeeldproject. Steeds meer Kortrijkse basisscholen tonen interesse om hun speelplaatsen te ontharden en te vergroenen, maar de huidige financiële steun van 8.000 euro per school is volgens TBSK onvoldoende om grootschalige veranderingen door te voeren. Daarom wil de partij dat scholen meer financiële middelen krijgen in ruil voor het openstellen van hun speelplaatsen voor kinderen uit de buurt buiten de schooluren.
TBSK’s tien klimaatmaatregelen in een notendop:
– Duurzame stadsgebouwen: Fossielvrije gebouwen tegen 2050 door een vastgoedstrategie voor het stadsbezit.
– Lokaal energiebeleidsplan: Zelf de regie nemen in de energietransitie van de stad.
– Aquathermie: Warmtenetwerken langs de Leie op basis van aquathermie.
– Lokaal Energiebedrijf: Beheer van warmtenetten en ondersteuning van de energietransitie.
– Groene stadsobligaties: Inwoners laten investeren in duurzame projecten via stadsobligaties.
– Zonnepanelen: Maximaal gebruik van stadsdaken en parkings voor zonne-energie.
– Windmolens: Uitbreiding van de windcapaciteit naar 31MW tegen 2040 en 44MW tegen 2050.
– Diepe geothermie: Proefprojecten rond deze duurzame energiebron.
– Speelplaatsen vergroenen: Meer steun voor scholen om speelplaatsen te ontharden en te vergroenen.
– Verbod op gasnet: Geen nieuwe aansluitingen op het gasnet tegen 2030, met uitdoofscenario voor renovaties.
Met deze tien concrete stappen hoopt TBSK Kortrijk op weg te zetten naar een duurzame en fossielvrije toekomst. De partij benadrukt dat de tijd dringt, en dat de komende jaren bepalend zullen zijn om de klimaatdoelstellingen te halen. Enkel door nu ambitieuze keuzes te maken, kan de stad voorkomen dat de volgende generaties opdraaien voor de gevolgen van de klimaatcrisis. Het volledige klimaatplan kan bekeken worden via de volgende link.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier