Sietske wordt 18 op 13 oktober en is jongste kandidate op lijst van Vlaams Belang Oostende: “Ik kan niet blijven zitten en wachten”

Sietske Calle is de jongste kandidate van Vlaanderen. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Voor de zeventienjarige Sietske Calle wordt 13 oktober een speciale dag. Ze viert die dag niet alleen haar verjaardag, ze staat ook nog eens op de lijst van Vlaams belang Oostende. Verjaren op de dag van de verkiezingen: zo had ze haar achttiende verjaardag niet voorgesteld. “Maar ik zal er sowieso van genieten”, zegt de jongedame.

Ze is de jongste kandidate op de lijst van Vlaams Belang Oostende. En meteen ook de jongste in Vlaanderen. Op 13 oktober wordt Sietske 18 jaar. Die dag viert ze naar eigen zeggen door eerst te gaan stemmen en daarna de verkiezingsuitslagen te volgen. Een speciale verjaardagsviering wordt het sowieso. “Ik weet nog niet precies wat er ons die dag te wachten staat”, zegt ze. “Het wordt hoe dan ook een verjaardag om niet te vergeten.”

Sietske rolde de politiek in door haar zus Wanna Mertens (28). Wanna was lijsttrekker voor L99 in West-Vlaanderen in juni en staat momenteel op plaats drie als onafhankelijke op de Ichtegemse lijst van Vlaams Belang. “Zij heeft mij geïnspireerd”, legt Sietske uit. “Op wijsheid staat geen leeftijd. Ik ben nog jong en ik woon in Oostende. Ik zie wat ik zie. Je ziet de verloederde toestand van wat ooit de Koningin er Badsteden was. Dat moet veranderen. De jeugd moet opnieuw veilig kunnen uitgaan in de Langestraat en er moet een nultolerantie komen tegen sluikstorten. Veiligheid en milieu ligt me dan ook na aan het hart.”

Momenteel volgt Sietske les in Ter Groene Poorte in Brugge. Dat is echter niet het eindstation. “Voeding is mijn passie”, duidt ze. “Maar ook politiek heeft mij gebeten. Ik kan niet blijven zitten en wachten. Ik wil me laten horen en zelf ook iets doen. Ik ben dan misschien wel de jongste, toch ga ik mij niet laten doen. Ik zie dat er oplossingen nodig zijn en die wil ik helpen zoeken”, besluit de jonge vrouw.

Lees meer over: