Sam Calmeyn maakt overstap naar #Team8980: “Conclusies trekken als je niet meer op dezelfde golflengte zit”

Sam Calmeyn maakt een politieke overstap. © NVZ
Noël Vandewiele
Noël Vandewiele Medewerker KW

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober staat Sam Calmeyn op de negende plaats bij #Team 8980. Zes jaar geleden begon zijn politieke loopbaan nog bij N-VA. Door onenigheid met de partijtop zetelt hij sinds enkele maanden als onafhankelijke in de gemeenteraad.

Sam Calmeyn (34) is gehuwd met Angeline Vermeulen en woont in de Wolvestraat in Zonnebeke. Hij is de vader van Ilyana (9), May-Linn (7) en in februari 2025 wordt een derde kindje verwacht. Beroepshalve is hij hulpverlener-ambulancier. “Mensen samen brengen, vanuit die invalshoek wil ik aan politiek doen”, vertelt Sam Calmeyn.

Oplossingen

“Vanuit mijn professionele achtergrond kom ik in contact met het verdriet en de armoede die er soms achter de gevels van de huizen zit. Als lid van de OCMW-raad kon ik wegen op de besluitvorming en mee denken om de beste oplossingen te vinden. Als gemeenteraadslid heb ik nog niet zoveel ervaring. Het is een ander aspect van het beleid, meer gericht op de samenleving als geheel.”

“Belangrijk om op een respectvolle manier in overleg te gaan”

De Zonnebekenaar kwam in juni 2023 in de gemeenteraad terecht als opvolger van Jens Six, die verhuisde naar Ieper. Begin dit jaar kwam het echter tot een breuk tussen Sam Calmeyn en zijn partij N-VA. “Niets gebeurt ooit plots”, vertelt hij daarover. “Als je vaststelt dat je niet meer op dezelfde manier naar beleid kijkt, dan moet je daar de nodige conclusies uit trekken. Dat heb ik gedaan. Meer valt daar niet over te zeggen. Mensen spreken mensen en ik ben iemand die altijd open staat voor een positief gesprek en een voor een open dialoog. Dat vind ik ook bij #Team8980. Ik herken me in de doelstellingen van die partij. Dat is over partijgrenzen heen constructief samenwerken voor het welbevinden en welzijn van alle inwoners. Niemand is het altijd met iedereen eens. Dat kan ook niet, maar voor mij is het belangrijk om op een respectvolle manier in overleg te gaan en zo tot een consensus te komen. Dat zijn de waarden die mijn vrouw en ik onze kinderen bijbrengen.”

Geen politieke beloftes

“Sam beweert dat er geen politieke beloftes gemaakt geweest zijn. “Het is de kiezer die beslist over wie verkozen wordt en wie niet. Dat is zo voor iedereen die aan politiek doet. Ik wil uiteraard graag wegen op de besluitvorming en ik hoop dat de kiezer zal vinden dat ik daar geschikt voor ben.”