Roeland Feys komt op bij nieuwe partij Samen Voor Democratie in Roeselare

Roeland Feys: “We proberen naambekendheid te verwerven.” © GF
Peter Soete

Roeland Feys (65) uit Roeselare wil met de nieuwe politieke partij SVD of Samen Voor Democratie zijn intrede maken in de lokale politiek. Is het niet voor deze verkiezingen, dan zeker voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen.

Roeland Feys had een mechanica- en elektronicabedrijf, waar hij onder meer domoticasystemen ontwikkelde. Nu heeft hij dat bedrijf overgelaten aan zijn kinderen. Toch blijft Roeland zelfstandig actief. Hij adviseert bedrijven over energievraagstukken. “En de coronaperiode heeft mijn interesse in politiek aangewakkerd. De overheid is toen, mijns inziens, te ver gegaan. De inspraak van de burgers was van geen tel.”

Naambekendheid

“Ik heb me aangesloten bij de jonge partij Samen Voor Democratie en ik ben de Roeselaarse gangmaker. Samen Voor Democratie werd in juni 2024 opgericht door enkele Vlamingen, die voorheen op de lijst van kandidaten stonden voor het Nederlandse Forum Voor Democratie bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Maar ik vrees dat deze verkiezingen iets te vroeg komen voor ons. Ik heb nog niet genoeg handtekeningen en ook geen parlementslid die zijn handtekening wil zetten voor de Roeselaarse lijst. Ik kan ook geen volledige lijst voorstellen, hoogstens een lijst met twee namen en dat is te weinig om bekend te geraken, laat staan om mooie resultaten te halen op de gemeenteraadsverkiezingen. Wij kunnen ook niet deelnemen aan politieke debatten in aanloop naar de verkiezingen. Dat is jammer, maar daar is niet veel aan te doen. Ik besef dat het zeer moeilijk is om naambekendheid te krijgen in Roeselare en bij uitbreiding in West-Vlaanderen. Wij proberen dat door publiciteit te maken op sociale media en door vergaderingen te beleggen voor geïnteresseerden. Maar veel mensen hebben een afkeer gekregen van politiek. Dat probeert Samen Voor Democratie te keren.”

“Ik wil ook op een positieve manier aan politiek doen en ik heb absoluut geen zin om politieke tegenstanders af te maken. Ik wil me op een objectieve manier bekommeren om lokale zaken en dit recht op doel, zonder omwegen. Ik hoop de burger te bewegen om opnieuw te leren nadenken en reageren over zaken die voor ons worden beslist. Nu wordt er veel te veel beslist boven de hoofden. Ik wil vooral dat plaatselijke politici beslissingen kunnen nemen voor het welzijn van hun stad of gemeente en hun burgers zonder inmenging van bovenaf.”