Rita Tyvaert (63) komt op met ‘Eerlijk en bezorgd’ in Kortemark: “Iedereen gelijk voor de wet”

’Eerlijk en bezorgd’ trekt met een lijst van 15 man naar de kiezer. Rita Tyvaert wil dat iedereen in Kortemark gelijk is voor de wet. © Sam Vanneste
Jeffrey Dael
Jeffrey Dael Medewerker KW

Politiek ongebonden en met slechts één doel: Groot-Kortemark nog correcter, eerlijker, veiliger, mooier en beter maken op alle gebied en voor iedereen. Dat is wat Rita Tyvaert wil bereiken met haar burgerbeweging ‘Eerlijk en bezorgd’, de partij die in 2012 zelfs opkwam als een éénvrouwspartij.

“Ik zette mijn stappen in de gemeentepolitiek in 1994”, zo begint Rita Tyvaert haar verhaal. Rita (63) is geboren en getogen in Kortemark. Ze woont langs de Stationsstraat, is gehuwd met Eddy Veraverbeke en moeder van vier. “Dat eerste jaar werd ik voor het eerst verkozen, maar ik belandde in de oppositie. In 2011 en 2012 was ik OCMW-voorzitter. In 2012 richtte ik in mijn eentje de lijst ‘Eerlijk en bezorgd’ op en ik haalde maar liefst 1.000 voorkeurstemmen. In 2018 breidde ik de lijst uit en dit resulteerde in twee verkozenen. Ik kreeg in de gemeenteraad het gezelschap van Steven Provoost uit Zarren. We hebben de afgelopen zes jaar oppositie gevoerd zoals het hoort: steeds correct en gestaafd met feiten, maar soms ook eens hard waar nodig. De rode draad doorheen onze burgerbeweging is het feit dat iedereen gelijk is voor de wet.”

Nog beter dan nu

Dat is ook de beweegreden van alle 15 kandidaten die nu op deze lijst staan. “De afgelopen zes jaar zijn er goede zaken gerealiseerd in onze gemeente, maar spijtig genoeg zijn het voornamelijk weer enkele prestigeprojecten die enorm veel kosten. Deze projecten werden betaald met belastinggeld waarmee heel wat meer kleinere zaken bekostigd konden worden, zaken die de man in de straat meer ten goede zouden komen. Ik ben ervan overtuigd dat het nog beter kan dan nu. Waarom zou het fout zijn om je in te zetten voor dat beetje extra meer én beter? Dit willen we met ‘Eerlijk en bezorgd’ nastreven voor iedereen, ongeacht rang of stand. De lijst omvat 15 kandidaten, bestaande uit Steven Provoost en mezelf, die beiden in de gemeenteraad zetelen. Daarnaast is er nog Martine Figoureux die twee jaar zetelde in het Bijzonder Comité. Ook uittredend raadslid Mark Pollentier, die sinds een paar jaar als onafhankelijke zetelt, steunt onze lijst en wordt lijstduwer. De overige 11 kandidaten zijn één voor één mensen uit de straat met hun eigen kunde en vaardigheden, allen met hetzelfde gemeenschappelijk doel voor ogen”, besluit Rita.