Politieke kopstukken kruisen de degens in Langemark-Poelkapelle

We zien v.l.n.r. Dominique Cool en Margaux Degandt van Team Nieuw Bestuur, moderator Stan Dewulf en Lieven Vanbelleghem en Brecht Bogaert van Respect. © KPL
Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

In jeugdhuis De Flodder in Langemark gingen de politieke kopstukken vrijdagavond met elkaar in debat. Met Team Nieuw Bestuur en Respect krijgen de inwoners van Langemark-Poelkapelle straks slechts twee mogelijke keuzes voorgeschoteld.

De jeugdraad van Langemark-Poelkapelle organiseerde vrijdagavond het eerste en meteen ook enige politieke debat in gemeente in aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. Beide partijen mochten twee personen afvaardigen. Team Nieuw Bestuur koos voor lijsttrekker Dominique Cool en jongste kandidaat Margaux Degandt, voor Respect namen lijsttrekker Lieven Vanbelleghem en Brecht Bogaert de honneurs was. Jeugdraadvoorzitter Stan Dewulf leidde als moderator alles in goede banen.

Straatverlichting

Nadat de vier kandidaten zich eerst mochten voorstellen, kregen ze enkele hete hangijzers voorgeschoteld. Het aanwezige publiek had vooraf groene en rode kaarten gekregen om te kunnen aantonen of ze voor of tegen een bepaalde stelling zijn. Toen de straatverlichting ter sprake kwam, was duidelijk dat de hele zaal voorstander is om die terug te laten branden ‘s nachts. Respect maakt er ook een speerpunt van in zijn verkiezingsprogramma. Burgemeester Dominique Cool, die opvallend genoeg ook een groene kaart in de lucht stak, duidde echter nog eens waarom dat op dit moment geen goed idee is. “Toen de energieprijzen de lucht inschoten, hebben we gekozen voor deze besparingsoperatie”, probeerde hij uit te leggen. “Dat werd ook unaniem goedgekeurd in de gemeenteraad. Als wij nu weer een ander regime aanvragen bij Fluvius, dan kost dat onze gemeente 15.000 euro. We zouden dus een stuk van die oorspronkelijke besparing tenietdoen. Het lijkt ons dan ook verstandiger om als gemeente nog even op onze tanden te bijten. Tegen eind 2026 zal de straatverlichting in alle straten en wijken weer branden (wanneer de verledding afgerond is, red.).”

Brecht Bogaert wees vooral naar het veiligheidsaspect. “Aan de verkeerslichten in de Boezingestraat in Langemark is het nog steeds pikdonker ‘s nachts. Enkele weken geleden heb ik het zelf nog aan den lijve ondervonden. Ik werd net niet verplicht om door het rood te rijden omdat die ‘slimme’ verkeerslichten fietsers nog steeds niet opmerken in het donker.”

Aveve

Ook de site van de vroegere Aveve zorgde zoals verwacht weer voor flink wat animo. De vroegere coalitie van CD&V en N-VA had die aangekocht voor 900.000 euro, maar na de matchswissel zette Team Nieuw Bestuur die weer te koop. Er blijkt echter weinig interesse voor. Respect liet nog eens duidelijk verstaan dat die site wél nog interessant kan zijn. “Niet enkel voor de jeugd, maar ook voor andere verenigingen, zoals de fotoclub of de harmonie”, aldus Brecht Bogaert. “Eventueel zou het ook kunnen dienen als stockageruimte voor de verenigingen.”

Chiro Langemark

Dominique Cool, die het idee van de aankoop van de site nog maar eens in de schoenen van CD&V schoof, liet echter verstaan dat zijn Team Nieuw Bestuur geen plannen heeft met die gebouwen. Wel had hij nog goed nieuws in petto voor zowel Chiro Lange Jo als Chiro Ixagodo in Langemark. “We hadden eerst het plan om hen samen onder te brengen in de huidige bibliotheek, maar een studie wees uit dat dit geen goed idee was. Bovendien willen de jongens graag in hun huidige locatie in de Donkerweg blijven. Het enige obstakel daar was de kerkfabriek, dat eigendom is van de gronden en die erfpacht loopt af in 2026. We hadden ondertussen gesprekken met de kerkfabriek en nu blijken zij bereid om die optie op langere termijn open te laten. Voor de meisjes ligt het plan op tafel om een nieuwbouw te bouwen op de achterste grond van de Aveve. Een eerste raming daarvoor komt op 1,1 miljoen euro. Wij wilden daar graag de jongens én meisjes samen in onder brengen, maar de jongens kiezen ervoor om langs de Donkerweg te blijven. We willen daar rekening mee houden, maar de kantnota is dan wel dat de komende legislatuur de volle focus zal liggen op een oplossing voor de meisjes. De jongens zullen dan in hun oudere gebouwen moeten blijven die voor een stukje hersteld kunnen worden.”

Lieven Vanbelleghem toonde zich tevreden dat de jongens van Chiro Lange Jo op hun huidige locatie kunnen blijven. “Maar daar moeten ook werken kunnen gebeuren”, stelde hij. “Ik vermoed dat bepaalde zaken geen zes jaar kunnen wachten. Er moeten vluggere oplossingen mogelijk zijn zonder dat die veel geld kosten.”

Tijdens de pauze kreeg het aanwezige publiek de kans om vragen in te sturen, waarna die aan de vier kandidaten voorgelegd zouden worden. Al snel werd echter duidelijk dat het vooral de aanwezige militanten van beide partijen waren die netelige vragen voor de tegenpartij ingestuurd hadden.