Oppositiekartel NV-A Respect Burgerbelangen kan meerderheid CD&V-RKD in Wingene/Ruiselede niet breken: Lieven Huys wordt opnieuw burgemeester

Lieven Huys wordt de eerste burgemeester van de nieuwe fusiegemeente Wingene. © GGM
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

De tendens tekende zich al af nadat de helft van de acht bureaus geteld waren en nu is het een feit: lijst CD&V-RKD haalt liefst 19 van de 27 zetels binnen. Hoewel het hele fusieverhaal tussen Wingene en Ruiselede vooral in laatstgenoemde gemeente weinig gesmaakt werd, slaagde het oppositiekartel NV-A Respect Burgerbelangen er toch niet in de huidige meerderheid te breken.

Het zat er aan te komen, dat het geen makkelijke klus zou worden voor het oppositiekartel NV-A Respect Burgerbelangen, om de huidige meerderheden CD&V (Wingene) en RKD (Ruiselede) te breken. Vooral met beide burgemeesters Lieven Huys en Greet De Roo op lijstplaatsen 1 en 2. Mochten er aparte verkiezingen in Ruiselede zijn geweest, is het duidelijk dat oppositiepartij Respect wél een nipte overwinning had kunnen halen. Maar in de nieuwe fusiegemeente Wingene slaagden de drie oppositiepartijen er niet in door te breken. Sterker nog: de beide meerderheden CD&V en RKD halen een overweldigende meerderheid van 76%!

Lage opkomst

“De lage opkomst van de kiezers heeft ons wel parten gespeeld”, vertelt oppositie-lijsttrekker Pieter-Jan Verhoye. CD&V beschikt al jaren over een ruime meerderheid en om dat blok te breken heb je werkelijk elke stem nodig. Maar ik ben trots op wat we gepresteerd hebben als ploeg en we gaan nu op z’n West-Vlaams oppositie voeren en hard werken. We blijven werken als één fractie, zullen binnenkort de koppen opnieuw bij elkaar steken om de juiste strategie te bepalen. We gaan in ieder geval niet terug op onze eigen partij en op ons eigen eiland terugvallen. Dat is al een uitgemaakte zaak.”

Race

Ondertussen was er een nek-aan-nekrace bezig voor het aantal voorkeurstemmen tussen burgemeester Lieven Huys en zijn schepen Brecht Warnez. Op een bepaald moment had Warnez twee stemmen méér dan Huys, maar uiteindelijk haalde Huys het toch met 3.196 stemmen tegen 3.053 voor Warnez. Lieven Huys is dus voor het eerst rechtstreeks verkozen als de burgemeester van de nieuwe fusiegemeente Wingene.

Schepen Brecht Warnez toonde zich bijzonder blij met het resultaat. “Ondanks de mindere opkomst van de kiezers heb ik mijn vorig resultaat van 2.200 stemmen verbeterd met 800 extra stemmen. Kiezers waarderen blijkbaar, dat ik altijd bereikbaar ben.” Burgemeester Lieven Huys meent dat de kiesoverwinning te danken is aan de samengestelde lijst. “We beschikten over 27 zeer goede kandidaten en dat is ook aan het grote aantal voorkeurstemmen te merken”, stelde Huys. “Bovendien hebben we zes jaar lang goed bestuurd. We zullen er nu alles aan doen, om ook het vertrouwen te winnen van de inwoners uit Kruiskerke, Doomkerke en Ruiselede.”