Nieuwe gezichten bij Spoor8770

Hilke Gantois (achteraan), Annick Kokelaere en Jan Desal zien het zitten bij Spoor8770. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Hilke Gantois, Annick Kokelaere en Jan Desal zijn op het eerste gezicht geen zo’n bekende namen op de lijst van Spoor8770, maar sedert de start zijn ze al actief binnen de partij. “Wij beloven niets dat we opnieuw meenemen naar een volgende legislatuur”, zegt Hilke.

Hilke (30) is getrouwd met Arno Desmet en woont in de Gentstraat 88. Ze is de mama van Frauke (7) en Willem (2). Ze werkt als boekhoudster bij Accto in Waregem. In haar vrije tijd kijkt ze graag naar de Formule 1-wedstrijden op tv. Annick (46) woont in de Meulebekestraat 131. Ze heeft twee zonen: Michiel (22) en Niels (20). Ze werkt bij FOD Financiën in Brugge. Ze is heel sportief: fietsen, lopen, yoga… Jan (57) is getrouwd met Isabelle Adam en is de papa van Hélène (24). Hij woont in de Waterstraat 3 en werkt bij FOD Financiën in Brugge. Hij heeft één grote hobby: wielrennen. Op 1 september neemt hij deel aan het WK in Denemarken.

Speelpleinwerking

Hilke – afkomstig uit Geluwe – werd op 14-jarige leeftijd lid van Jong N-VA, arrondissement Ieper. In 2012 stond ze op de lijst van de N-VA in Geluwe, maar ze werd als 18-jarige niet verkozen.

“Toen was ik al regio-coördinator voor heel de Westhoek binnen Jong N-VA. Ik was ook actief op nationaal vlak. Over de plaatselijke werking van N-VA binnen die coalitie, had ik mijn twijfels. Toevallig had ik contact met Ludwig Vanlerberghe en zo geraakten we aan de praat. Als nieuwe kandidaat krijgen we genoeg vrijheid om bepaalde punten aan te brengen. Ik focus mij op kinderopvang, speelplein… Ik vind het erg dat je als mama met een kindje van 7 jaar tijdens de zomermaanden naar een andere gemeente moet gaan, omdat de speelpleinwerking maar in de namiddag actief is.”

“In de voormiddag is er wel de kinderopvang Villa Max, maar die kost 12 euro en dan nog die kostprijs van dat speelplein erbij. In Lendelede, Izegem en Oostrozebeke is de prijs veel lager.”

Annick – afkomstig uit Gent – woont al 25 jaar in onze gemeente. “Ik werkte bij Sapho in de Gravinnestraat. Ik werkte zeven jaar bij de politierechtbank in Kortrijk en nu al evenveel jaren bij FOD Financiën in Brugge. Tien jaar geleden kwam Vooruit even aankloppen, maar door de combinatie gezin/werk was dat niet haalbaar. De kinderen zijn nu groot. Ik heb op sociaal vlak veel ervaring en dat kan ik gebruiken.”

Jan begon zijn beroepsloopbaan bij notaris Vlegels in de Meulebekestraat. Daarna werkte hij bij Internos. Nu werkt hij al 27 jaar bij FOD Financiën, waaronder de eerste 15n jaar in Brussel. “Door mijn dochter doe ik aan politiek. Ze wist dat ik daarin geïnteresseerd ben. Dat komt ook omdat ik begin de jaren negentig als persmedewerker werkte voor Het Laatste Nieuws. Ik volgde de gemeenteraden in Ingelmunster, Izegem en Lendelede en werkte ook voor de sportrubriek van De Weekbode. In eigen gemeente is het na twaalf jaar tijd voor een andere aanpak. De tijd dat alles draait rond één persoon is voorbij. Er moet meer in team worden gewerkt.”

“Iedereen werkt mee”

Hilke, Annick en Jan hopen dat de mensen op het project Spoor8770 zullen stemmen. Jan: “In plaats van ‘Iedereen feest mee’ moet het worden ‘Iedereen werkt mee.” Hilke: “Ingelmunster is duur om er te wonen. In mijn vriendengroep vertrekken er mensen naar Izegem, Meulebeke, Lendelede, omdat Ingelmunster niet meer betaalbaar is. k hoop als groep dat we de dorpsgenoten achter ons kunnen krijgen.”

Lees meer over: