Na moeder en broer stapt ook Eva-Maria Byttebier uit Harelbeke in de politiek: “Je leert zoveel nieuwe mensen kennen!”

Nadat moeder Jacinta Vandorpe (52) opkwam met de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 en broer Laurens Byttebier (26) op de CD&V-lijst prijkte in oktober 2018, is het nu de beurt aan de jongste telg van de familie: Eva-Maria Byttebier (24). © Foto Tom Devos
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

De appel valt niet ver van de boom bij de Byttebiers. Nadat moeder Jacinta Vandorpe (52) opkwam met de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 en broer Laurens Byttebier (26) op de CD&V-lijst prijkte in oktober 2018, is het nu de beurt aan de jongste telg van de familie: Eva-Maria Byttebier (24). Ze staat op de zestiende plek. “Ik wil iets betekenen voor de jeugd en het verenigingsleven.”

Wie in de ruime regio weleens een wasserij nodig heeft gehad, zal Wasserij Perfecta in de Gentsesteenweg wel kennen. De onderneming gaat terug tot 1949, toen de grootouders van huidige eigenares Jacinta Vandorpe ermee begonnen. In het jaar 1979 was het aan de volgende generatie en in 1998 deed ook Jacinta zelf haar volledige intrede in het bedrijf. Is de opvolging verzekerd? “Wel, Laurens is naar Gent verhuisd en Eva-Maria heeft ook al een job. Ik kan hier alleszins nog eventjes door”, zegt de mater familias daarover.

Ze stapte twaalf jaar geleden in de lokale politiek om een lans te breken voor de ondernemers. Vandaag de dag is ze dan ook bestuurslid van Unizo Leiekracht, al stapte ze ondertussen wel terug uit de politiek. “Ik was destijds getriggerd door de gemeentepolitiek en besliste om op de lijst van CD&V Harelbeke te staan. Ik werd verkozen en kreeg ook een gedeeld politiek mandaat in de OCMW-raad. Na drie jaar merkte ik echter dat het te druk werd om alles te combineren. Ik kon het nog maar voor 50 % doen en besliste om ermee te stoppen. Als ik iets doe, doe ik het liever goed.”

Harelbeekse Gentenaar

Enter zoon Laurens Byttebier. De toen nog student in de ingenieurswetenschappen nam in zekere zin de politieke fakkel in de familie over. “Ik zag het absoluut zitten om ook in de politiek te gaan. Het sociale contact, de vele mensen die ik leerde kennen en de verschillende evenementen waar ik langsging… Het was een heel leuke periode. Ik kwam in 2018 op, maar raakte niet verkozen voor de gemeenteraad. Ik werd wel voorzitter van de lokale CD&V-afdeling en werd sinds de coronaperiode ook regionaal meer actief voor de partij.”

Zetelen in de gemeenteraad zou fantastisch zijn, maar geen druk

– Eva-Maria Byttebier

Maar toen Laurens z’n studies volledig afrondde en zijn liefde voor enkele hobby’s wat meer ontwikkelde, werd het tijd voor een switch. “Ik verhuisde voor het werk naar Gent en kon dus sowieso niet meer lokaal actief zijn in de politiek hier. Ik besliste ook om in Gent niet in de politiek te gaan. Daar heb je andere, stedelijke, uitdagingen en ik ben er ook nog relatief nieuw.” Er blijft in zijn hart wel een groot plekje over voor Harelbeke: “Ik kom hier nog heel veel hoor!”

Hoofdleidster

Geen Byttebier op een Harelbeekse lijst in 2024 dan? Niet als het van Eva-Maria Byttebier afhing. Ze staat immers op de zestiende plek van Team Harelbeke, de nagelnieuwe samenwerking tussen Open Vld en CD&V. “Ik was te vinden voor de nieuwe lijst en ben erbij gekomen via Francis Pattyn (Huidig CD&V-schepen, red.)”, klinkt het.

Eva-Maria is een actieve jongedame. Ze is dossierbeheerder in een accountantskantoor en volgt avondonderwijs fiscale wetenschappen aan de Fiscale Hogeschool in Brussel. In haar vrije tijd speelt ze tenor- en altsaxofoon in de Koninklijke muziekvereniging Eendracht & Vrijheid en de Studentenfanfare van Ghendt. Ze is ook oud-hoofdleidster van KSA Peter Benoit. Dit is haar jeugdbewegingspalmares: zeven jaar lid en zes jaar leiding, waarvan drie jaar in de rol van hoofdleidster.

Wat mogen we dan verwachten van haar? “Ik zie het als een kennismaking met de politiek. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als ik in de gemeenteraad kan zetelen, maar geen druk. Ik wil vooral iets betekenen voor de jeugd en ons verenigingsleven. De subsidies die de verenigingen krijgen moeten zeker behouden blijven of mogen zelfs verhoogd worden. Er zijn zeker nog verbeterpunten. Neem nu het voorbeeld van de vrachtwagens die de jeugdbewegingen moeten zien te regelen voor het vervoer naar de kampplek. Huren is in dat geval onbetaalbaar, dus nu dienen die zelf iemand te vinden die dat wil doen. Misschien dat het stadsbestuur daarin iets kan betekenen.”

Deur aan deur

En nu dus nog even volop campagne voeren. “Ik vind dat voorlopig zeer leuk, je gaat overal naartoe en komt met veel nieuwe mensen in contact. Deur aan deur gaan is in het begin wat wennen, maar ik word goed geholpen.” Eva-Maria kan immers niet enkel bij de voorgangers in haar familie terecht, maar heeft ook een goede band met enkele partijleden. Wanneer we haar per slot van rekening vragen wie haar politieke mentoren zijn, moet ze niet lang denken. “Dat zijn er twee! Francis Pattyn en Kathleen Duchi. Door hen, en de rest van het team ook, wordt ik echt meegezogen in het project.”

(RB)