Michiel Vandewalle (N-VA) en Maxim Laporte (Open VLD) nieuw verkozen in 2018: “Gestart met nieuw verhaal”
Wat de Waregemse raadsleden Michiel Vandewalle (N-VA) en Maxim Laporte (Open VLD) vanaf dag één na hun eedaflegging op 1 januari 2019 met elkaar verbindt, is de onverdroten inzet waarmee ze hun mandaat opnemen. En vooral hoe ze elkaar in het kartel dat beide partijen net voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen vormden, altijd weten te vinden.
Elk vanuit zijn eigen ideologie, elk vanuit het eigen partijstandpunt waarvan alles terug te vinden is in het verkiezingsprogramma van N-VA/Open VLD, die in de eerste helft van de huidige legislatuur vanuit de oppositie toch kon wegen op het beleid van de CD&V. “Zowel Maxim als ikzelf en zeker allebei onze partijen zijn na oktober 2018 in feite gestart met een nieuw verhaal.”
Veel leren
“Dat wijzelf toen nog veel moesten leren, evenveel luisteren en vooral ervaren hoe het eraan toegaat in de gemeenteraad, dat heeft ons intussen wel veranderd en politiek veel rijper gemaakt”, zegt Michiel Vandewalle, die net als zijn collega drie jaar geleden debutant was. Beiden werden voor het eerst als jonge politicus verkozen en zitten met de collega’s in het halfrond van de raadszaal elke eerste dinsdag van de maand.
“Veel geleerd intussen, dat is juist. Maar wat voor ons belangrijker was vanaf het begin: dat wij ons nooit zullen verstoppen, ons wegsteken zoals dat heet. Wat dat betekent? Dat wij zoveel mogelijk alle activiteiten in de stad bijwonen, dat wij present zijn daar waar het hoort, precies zoals dat ook het geval is met het stadsbestuur. En dat wij in de raad vragen durven stellen die er toe doen. Dat is zelfs onze taak als oppositie. Wij zijn dat ook verplicht aan onze kiezers”, merkt Maxim Laporte op.
Steentje verleggen
Als er één punt is waarop beide jonge politici elkaar weten te vinden, dan is het toch de glasheldere transparantie die ze van het stadsbestuur verwachten. Elk om zijn beurt hebben ze daar al diverse keren om gevraagd. Maar tot nog toe is die wens onbeantwoord gebleven. “Wij vinden dat je anno 2021, in het tweede decennium van de 21ste eeuw, mag verwachten dat er zo vlot en zo helder mogelijk wordt gecommuniceerd, zodat de Waregemnaar perfect weet wat er allemaal gebeurt. Voorbeeldje hoe het moet?
Het verleggen van één enkel steentje kan leiden tot kleine, belangrijke ingrepen
Wij hebben al regelmatig gesuggereerd dat elke gemeenteraad via livestream te volgen zou moeten. Tijdens de corona, toen het op geen andere manier mogelijk was, kon je via You Tube de debatten volgen. Wat bleek? Dat heel wat Waregemnaars daarin geïnteresseerd waren, met gemiddeld 550 kijkers. Toen de eerste live gemeenteraad in september weer kon, dan kwamen daar slechts vijf vaste klanten op af. Duidelijk verschil, toch? Maar neen, het komt er niet van. Toch hebben wij in drie jaar geleerd dat het verleggen van één enkel steentje kan leiden tot kleine, belangrijke ingrepen. Daar gaat het ons om. In dat opzicht zijn beide partijen binnen het kartel naar elkaar toe gegroeid.” (DJW)
Verkiezingen 2018: drie jaar later
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier