Lut Deseyn werd drie jaar geleden burgemeester: “Ik leef voor mijn gemeente”

“Ik leef voor mijn gemeente, elke week, en elk weekend. Ik plaats mezelf daarbij wel vaker op de laatste plaats, en dat is niet altijd even tof voor mijn gezin.” (foto JM)
Redactie KW

De gemeenteraadsverkiezingen van 2018 betekenden voor Lut Deseyn de aftrap van haar burgemeesterschap. “Ik wil op zijn minst nog één legislatuur langer aan zet blijven, om toch de zaken die we nu voorbereiden, te kunnen afwerken.”

Lut Deseyn zette haar eerste stappen in de gemeentepolitiek in 2012. Nadat ze de overstap maakte van meerderheidspartij CD&V naar Gemeentebelangen, kreeg haar fractie een boost. “We gingen van 4 op de in totaal 21 zetels naar 8 zetels, een duidelijk signaal volgens mij dat de inwoners van Avelgem klaar waren voor iets anders”, zegt Deseyn. “Voordien was dezelfde strekking 24 jaar aan de macht geweest. Ook al zijn er heel veel goeie dingen gerealiseerd tijdens die periode: wat mij betreft is 24 jaar aan zet blijven te lang. Ik ben in elk geval van plan om het niet zover te laten komen dat inwoners het idee krijgen ‘dat het lang genoeg heeft geduurd en er wel eens wat verfrissing mag komen’.”

Positieve reacties

Burgemeesters ‘die de macht grijpen’ krijgen initieel vaak een heleboel negatieve reacties over zich heen. “Maar bij mij viel dat gelukkig goed mee. De oppositie was uiteraard niet zo tevreden, maar buiten de politiek kregen we vooral veel positieve reacties op de machtswissel.”

Deseyn werkte vroeger fulltime bij de federale overheidsdienst financiën. Daar werkt ze nu nog, maar parttime. “Politiek is zo onzeker, dat ik mijn job niet heb durven opzeggen.”

Wat had ze het meest onderschat aan burgemeester zijn? “Het lastigst vind ik het feit dat je niet voor iedereen goed kan doen. Ik ben diep van binnen een pleaser, die mensen blij wil maken, die hen wil helpen met hun probleem en bezorgdheden. Maar als burgemeester kan je maar zelden oplossingen vinden die voor iedereen de goeie zijn. Ik doe mijn best om zoveel mogelijk mensen content te stellen. Dat er dan nog altijd inwoners zijn die niet tevreden zijn, dat weegt soms op mij. Ik lig daar soms nachten van wakker, ja. En dat is lastig.”

“Het goeie aan burgemeester zijn, dat is dat je mensen met kleine dingen tevreden kan maken. Tijdens de coronacrisis heb ik wel telefoontjes gedaan, kaartjes rondgestuurd,… en die dankbaarheid die ik daarvoor krijg was enorm. Daar kreeg ik een warm gevoel van voldoening bij. Als burgemeester kan je echt het verschil maken.”

Zoeken naar evenwicht

Het blijft nog altijd zoeken naar het evenwicht tussen het persoonlijke en professionele leven. “Ik leef voor mijn gemeente, elke week, en elk weekend. Ik plaats mezelf daarbij wel vaker op de laatste plaats, en dat is niet altijd even tof voor mijn gezin.” (JM)