Burgemeester Gino Devogelaere is de koning te rijk met zijn drie vrouwen: “Als papa een klankbord nodig heeft, weet hij ons te vinden”

Het gezin Devogelaere-Detavernier: v.l.n.r. Nele, Lydia, Gino en Elien. © Trien Byttebier
Gerda Verbeke

Sinds 1994 is Gino Devogelaere (66) politiek actief in Anzegem en is hij momenteel bezig aan zijn vijfde legislatuur. Hij startte zijn politieke loopbaan bij de partij Gemeentebelangen en draagt sinds een viertal jaar de burgemeesterssjerp in Anzegem. “Als volksmens is het zijn tweede natuur om in verbinding te staan met de burgers”, aldus zijn vrouw Lydia Detavernier (61).

Het was totaal onverwacht dat Gino Devogelaere (Samen één) in februari 2018 burgemeester werd. Door het plotse overlijden van Claude Vanmarcke op 48-jarige leeftijd, ten gevolge van complicaties na een routineoperatie, viel Anzegem zonder burgemeester op 20 september 2017. Als eerste schepen was Rik Colman (CD&V-Eendracht) de eerstvolgende maanden na het overlijden waarnemend burgemeester, waarna Gino bij de gouverneur Carl Decaluwé in januari 2018 de eed aflegde. Hij was toen 18 jaar gemeenteraadslid en vijf jaar schepen van Openbare Werken. “Claude en ik waren twee handen op één buik en het klopte dan ook dat ik het ambt van hem overnam”, aldus Gino Devogelaere.

Druk bezet

Na de verkiezingen in oktober 2018 behaalde Samen één 11 van de 23 zetels en is Devogelaere sinds januari 2019 burgemeester van Anzegem. Als vrouw ervaarde Lydia Detavernier de eerste fase van haar man zijn politiek engagement als niet zo intensief. “In het begin toen Gino in de gemeenteraad zat was het niet zo bindend, maar eens hij schepen werd, was het intensiever”, klinkt de burgemeestersvrouw die opgroeide in Ingooigem en altijd geholpen heeft in het aannemersbedrijf van haar man met de boekhouding en facturatie. “Het is een roeping die hij overgenomen heeft van zijn vader Victor Devogelaere. Nu als burgemeester is hij druk bezet, maar vroeger als aannemer-landbouwwerken was hij ook niet veel thuis als zelfstandig ondernemer.”

Ik bied een luisterend oor en spreek Gino af en toe wat courage in – Lydia Detavernier, vrouw van Gino Devogelaere

“Ik liet hem daar vrij in. Vroeger ging je als vrouw van de burgemeester mee naar jubilea of andere gelegenheden. Ondertussen is dat veranderd en is het alleen nog met een andere schepen dat dit gebeurt. Het is uitzonderlijk dat ik meega. Bij goede kennissen gebeurt het wel een keer.”

Luisterend oor

“Mijn ondersteunende taak bestaat eruit dat ik een luisterend oor bied en hem wat courage inspreek af en toe. Er zijn ook zaken waarrond discretie gevraagd wordt en uiteindelijk zijn ze met een goede ploeg die elkaar professionele raad kunnen geven. Ik vind het niet aan mij om beslissingen in een bepaalde richting te sturen Wel ben ik altijd politiek geïnteresseerd geweest, maar heb nooit ambities gehad om er zelf in te stappen. Als leidster in de Chiro en daarna als bestuurslid in de Boerinnenbond, ben ik wel altijd actief geweest in het verenigingsleven”, vertelt Lydia die gedurende 18 jaar voorzitter was van de KVLV.

“Alleszins zitten we nu aan de helft van de huidige legislatuur en blijft Gino ervoor gaan. De site Escolys is een nieuwe aanzet om vooruit te gaan. Hij toont me de plannen en vertelt me dan welke dienst waar gaat zitten. Ik volg het graag van nabij.” Het burgemeesterspaar heeft twee dochters, Nele (41) en Elien (34) die allebei twee zonen hebben met hun respectievelijke partners Frederik Lambrecht en Mathias Vercaemst.

Uitgebreide gesprekken

Als jongste dochter heeft Elien een nauwe band met haar vader. “Ik herinner me de datum van 19 januari 2018 nog precies”, aldus Elien Devogelaere die in Nieuwenhove woont, bediende is bij transportfirma Haerinck en een derde kindje verwacht in februari. “Ik volg mijn papa op de voet en bel hem regelmatig om te horen hoe het met hem gaat en wat er speelt in Anzegem. We hebben dan vaak uitgebreide gesprekken en wisselen grondig van gedachten.”

“Toen hem gevraagd werd bijvoorbeeld om burgemeester te worden, heeft hij er lang over getwijfeld. Ik was net bevallen van mijn jongste zoon en papa moest eerst zijn verdriet rond het verlies van Claude verwerken. Alvorens te beslissen heeft hij het uitgebreid met heel ons gezin besproken. Soms geef ik mijn kijk op de situatie en dat werkt voor hem. Ik heb een heel sterke band met mijn vader. Alleszins is hij in de eerste plaats een héél betrokken en liefhebbende opa voor zijn kleinkinderen.”

Aantrekkingskracht

Voor Nele heeft de burgemeestersfunctie minder impact op de band met haar vader. “Papa is veel bezig met zijn werk en vermits we ook druk bezig zijn met ons werk en gezin, heeft het niet zo een grote impact op ons”, vertelt de oudste dochter die met haar partner en met haar gezin in de Landergemstraat woont. “Soms merk ik dat hij zijn best doet om hem in bochten te wringen om toch tijd met de familie te kunnen doorbrengen, terwijl hij naar een vergadering moet of er een andere afspraak op hem wacht. Alleszins vangen we geregeld nieuws op over de gemeente of horen we bepaalde bezorgdheden. Onze familie hangt goed samen en mijn vader oefent een grote aantrekkingskracht uit op zijn vier kleinzonen.” (GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.