Hein Defour meteen voorzitter van de gemeenteraad: “Ideaal voor de ervaring”

(foto ADB)
Redactie KW

Hein Defour deed in oktober 2018 voor de allereerste keer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Ardooie. “Als liberaal van huis uit uiteraard voor de Groep 82”, zegt Hein, die meteen het voorzitterschap van de gemeenteraad aangeboden kreeg. “Een mandaat dat de fractieleden me gunden en dat ik met beide handen heb aangenomen.”

Hein Defour (28) uit de Legestraat is de man van Seline Vandecaveye en vader van de 9 maanden jonge Georges. Hij is ingenieur elektromechanica en werkt bij Dewulf. “Ik zorg bij onze dealers voor de technische ondersteuning”, zegt Hein. “Onder andere bij storingen van aardappel-, wortelrooi- en plantmachines én van inschuurmateriaal.”

Kindergemeenteraad

De politiek kwam bij Hein voor het eerst ter sprake tijdens familiefeesten op Kerst en oudjaar. Er werd en wordt daar nog altijd vaak over de Ardooise politiek gepraat. Mijn tante Kathleen Verhelle is trouwens schepen. Maar mijn eerste contact met de gemeentepolitiek had ik in het laatste jaar van de lagere school Sint-Antonius op ’t Veld. Toen mocht elke school een leerling afvaardigen naar de ‘kindergemeenteraad’. Ik mocht de school vertegenwoordigen en zelf punten aanbrengen. Die rol vervulde ik met heel veel trots.”

“Burgemeester Karlos is voor mij een extra houvast”

Hein is een Open VLD’er. “Thuis werd het liberale gedachtengoed me als het ware met de paplepel ingegeven. Ik stond dan in 2018 een eerste keer op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen op vraag van Karlos Callens en mijn tante Kathleen. Voor mijn eerste deelname stond ik op de twaalfde plaats. Ik behaalde 569 voorkeursstemmen en was de 8ste van de 14 verkozenen van Groep 82.”

Kleine oogjes

“Die verkiezingszondag liep ik de hele dag met kleine oogjes rond omdat ik de avond ervoor met mijn vrouw naar een trouwfeest was geweest. In de voormiddag stond ik met de andere kandidaten aan de ingang van de stembureaus, ’s middags dronk ik mijn eerste pintje aan de drankstand van de vereniging de ‘Bon Vivants’ aan de overkant van sporthal De Ark en in de namiddag ging ik met Ward Callewaert en nog enkele vrienden en familieleden KVC aanmoedigen.”

“Toen de eerste resultaten begonnen binnen te lopen, trokken we met de fractie naar café De Veekoopman waar we wachtten op de resultaten. Later op de avond volgde nog de overwinningsspeech van onze burgemeester Karlos en daarna trokken we nog naar het centrum waar we de aanwezigen in de verschillende cafés trakteerden.”

Unieke kans

Hein werd naar eigen zeggen wegens zijn groot aantal voorkeursstemmen gevraagd om de taak van gemeenteraadsvoorzitter op zich te nemen, een taak die burgemeester Karlos tot dan toe op zich had genomen.

“Voor mij een unieke kans om de gemeente(raad) nog van nog dichterbij te ontdekken en ervaring op te doen. Een kans die de groep mij gunde en die ik ook met beide handen heb gegrepen. En burgemeester Karlos is voor mij als ‘beginneling in het vak’ zeker een houvast door zijn jarenlange ervaring. Hij vult mij in de gemeenteraad ook regelmatig aan om bij bepaalde punten extra duiding te geven.”

Op de vraag of hij één van de kandidaten voor het burgemeesterschap zal zijn na de volgende verkiezingen, antwoordde Hein diplomatisch: “Er zijn verschillende kleppers in de fractie die Karlos in de toekomst kunnen opvolgen!”

(IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.