Meerderheidscoalitie in Alveringem maakt resultaten van burgerbevraging bekend, verkiezingslijst bijna volledig
De coalitie Gemeentebelangen-CD&V hield in het najaar een burgerbevraging. Ze verspreidde 2.200 enquêteformulieren en kreeg er digitaal 137 terug en 92 op papier, wat neerkomt op 10 procent. De enquêtes zijn ondertussen verwerkt.
Meerderheidscoalitie CD&V-Gemeentebelangen zegt tevreden te zijn met de respons op de burgerbevraging. “Vanaf 5 procent is een enquête representatief, wij bereikten tien procent”, reageert burgemeester Liefooghe. Tien thema’s werden bevraagd en wij geven de meest opvallende antwoorden en tendensen mee.
Stroef
Ouders maken veelvuldig gebruik van de speelpleinwerking in Stavele en Alveringem die op beide locaties zowel tijdens de paasvakantie als de zomervakantie wordt georganiseerd. Ze halen wel een stroef systeem van inschrijven en een beperkt aanbod voor 12-plussers aan. Vier op de tien respondenten geeft aan dat er in de gemeente nood is aan meer opvang voor kindjes van 0 tot 2,5 jaar. Een goede ouderenzorg vindt zowat iedereen belangrijk. 20 procent van de bevraagden wil nog meer activiteiten voor senioren, maar 50 procent geeft aan niet te weten bij wie men terecht kan met vragen over ouderenzorg. De preventieve bevolkingsonderzoeken van de overheid bereiken 58 procent van de respondenten, 42 procent heeft er nog nooit van gehoord. Dat moet beter, oordeelt het bestuur.
Alverbon
Bij het thema ‘Ondernemen’ zegt 73 procent de Alverbon te kennen. Niettemin heeft maar 1 op 4 van die mensen er al een keer gekocht. Iets meer dan de helft zegt lokaal te kopen. Persoonlijk contact op het gemeentehuis vindt 82 procent van de respondenten nuttig. Wel is 23 procent van mening dat men geen tijdig antwoord op een gestelde vraag heeft gekregen. Iets meer dan 1 op vier vindt dat de openingsuren van het gemeentehuis ontoereikend zijn, 87 procent vindt het gemeentelijk infoblad een bron van informatie, 81 procent is tevreden over de website, 61 procent volgt de gemeente op sociale media en 95 procent vindt het goed dat in de gemeentelijke zalen ook privéfeesten worden toegelaten. Zo goed als iedereen vindt investeren in de gemeentezalen dan ook verantwoord. Op de vraag of men de bibliotheek bezoekt, antwoordde slechts 23 procent positief. Maar wie wel gaat, vindt het aanbod top! Het cultuuraanbod spreekt 57 procent van de respondenten aan.
De interesse voor deelauto’s in Alveringem is quasi nihil
Eerder onverwacht zegt 1 op de 4 respondenten dat men zich als voetganger niet veilig voelt. Ietwat vreemd, gezien de afwezigheid van criminaliteit of ongevallen met voetgangers op het grondgebied. De aanleg van veilige fietspaden wordt als heel nuttig ervaren. Voor 80 procent van de respondenten is 50 kilometer per uur in het dorp een passende snelheid. Niettemin pleit 1 op vijf voor 30 kilometer. Oplichtende snelheidsborden vindt men nuttig. Zestig procent vindt het openbaar domein proper, 40 procent niet!
Ergernissen
Een gekend aandachtspunt is dat voor het bestuur. De toestand van het wegdek kan voor 37 procent beter. En nog enkele weetjes: 18 procent van de respondenten rijdt elektrisch, 80 procent staat positief tegenover kleine windmolens, 33 procent wil meer sociale woningen en de interesse voor deelauto’s in Alveringem is quasi nihil. Op de vraag wat de grootste ergernissen zijn, kwamen het gebrek aan een cashpunt, lange graskanten, hondenpoep, snelheid, zwaar verkeer, zwerfvuil en een slordig openbaar domein het vaakst terug.
Verkiezingslijst Gemeentebelangen/CD&V bijna volledig
De lijstvorming loopt als een trein bij meerderheidscoalitie Gemeentebelangen-CD&V. Op de voorstelling van de burgerbevraging woensdag in Stavele liepen er zeven nieuwkomers rond. In Alveringem zullen de lijsten 17 plaatsen tellen. CD&V houdt aan deze legislatuur vijf mensen over – Jacques Blanckaert, Sylvie Thieren, Dries Decorte, Charlotte Vereecke en Ignace Decroos en heeft nu Andries Callebert en Frank Boussemaere als nieuwkomers. Leerkracht lichamelijke opvoeding Andries Callebert (44) woont met Sien Gommez en hun 3 kindjes in de Hoogstraat in Alveringem. “Ik woon al bijna mijn hele leven op deze gemeente, was lid van de jeugdraad en medeoprichter van jeugdhuis De Voenke. In de politiek stappen, is een stukje uit mijn comfortzone, maar voelt ook aan als positief spannend!” Frank Bousssemaere (43) uit de Sint-Omaarsstraat in Beveren is getrouwd met schooldirecteur Sofie Maes, vader van drie kinderen en ontwikkelt software. “Ik hoop verkozen te worden in de gemeenteraad”, zegt Frank. Partij Gemeentebelangen heeft vlotjes vijf nieuwkomers gevonden en kan dus in principe haar zoektocht staken. ‘Oudgedienden’ Gerard Liefooghe, Karolien Avonture, Martine Huyghe en Rudi Mares doen opnieuw mee.
In Stavele vonden ze bakkersgast Twarre Vergucht (21). “Op school boeide politiek mij. Ik ben nog heel jong. Mijn ambitie is ervaring op te doen.” Ook Robbie Barra (25) uit Alveringem is nog jong. Hij woont aan de Zavel, is lid van Moeder Pupegaele en werkt als tekenaar/werfleider in Lo. “Ik heb nog wel wat tijd over voor een nieuwe uitdaging”, zegt Robbie. In deelgemeente Leisele vond Gemeentebelangen twee kandidaten: huisvrouw Karin De Coen (55) uit De Reningheersdijk die zichzelf erg sociaalvoelend noemt en Carine Denuwelaere (61) uit de Beverenstraat. Carine werkte 36 jaar op de dienst burgerzaken van de gemeente en is sinds 1 juni met pensioen. “Ik hoop verkozen te raken en actief bij te dragen aan het beleid voor alle inwoners.” Cathy Michiels (46) uit Gijverinkhove is de meest recente aanwinst. Deze leerkracht en kapster woont sinds mei ’23 in de Lostraat. “Ik ben vereerd met de vraag, hou van mensen en vind goede communicatie en transparantie essentieel.” (AB)
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier