Jongste kandidate Sietske Calle (18) brengt stem uit voor ze haar verjaardag viert

Sietske Calle is kandidaat voor Vlaams Belang en bracht op haar achttiende verjaardag haar stem uit. © LB
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Sietske Calle wordt pas vandaag 18 jaar en toch staat ze al op de lijst van Vlaams Belang in Oostende voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ze ging dan ook met plezier stemmen en straks viert ze natuurlijk ook nog haar verjaardag.

Voor Sietske waren het vandaag haar eerste verkiezingen, niet alleen als kiezer, maar meteen ook als kandidaat. Ze ging met plezier gaan stemmen en vindt het jammer dat de opkomst momenteel overal zeer laag lijkt te liggen. “Ik denk dat er best opnieuw een verplichting wordt ingevoerd. Tenslotte is er in de geschiedenis keihard gevochten om te mogen stemmen en om een democratie te hebben. Ik vind dat je echt wel je stem moet laten horen. Mensen moeten zeggen wat hun mening is.”

Verjaardag

Sietske blijft rustig op deze speciale dag. “Ik ben heel benieuwd naar de uitslag, maar ik kan mijn spanning goed onder controle houden. Ik heb er vooral zin in.” Ze hoopt als kersverse 18-jarige dat er een paar zaken veranderen in Oostende met het nieuwe bestuur. “Oostende is een prachtige stad. Ik vind milieu persoonlijk belangrijk. Er moeten bijvoorbeeld genoeg vuilnisbakken zijn. Het is jammer als er afval op de grond ligt in zo’n mooie stad. Daarnaast vind ik veiligheid ook belangrijk. Ik ben onlangs uit gegaan in de Langestraat en er waren vijf vechtpartijen in twee uur tijd, maar geen politie te zien. Dat vind ik jammer. Tenslotte zie ik als student ook veel problemen rond mobiliteit.”

De jonge Oostendse is dan ook ambitieus. “Het is afwachten of ik vandaag verkozen geraak. Sowieso is dit niet het laatste dat mensen van mij gehoord hebben. Ik kan nog veel groeien. Ik kijk er naar uit om mijn stem en dat van de mensen te laten horen.”