Jeugdraad organiseert politiek debat en benadrukt pijnpunten: “Willen meer betrokkenheid”

Het bestuur van de Waregemse jeugdraad. © LV
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

De Jeugdraad pakt op zaterdag 5 oktober in de centrale bibliotheek uit met ‘Het Waregems jeugddebat’. Het bestuur schreef onlangs een uitgebreid memorandum voor de komende legislatuur, dat de leidraad zal vormen tijdens het debat. Er loopt veel goed, maar er kan nog veel beter. De leden wensen onder meer een grotere betrokkenheid van de bevoegde schepen.

Het debat gaat op zaterdag 5 oktober om 19.30 uur van start in de bibliotheek van Waregem. Met de steun van het project Debattle wordt er die avond gefocust op de thema’s ‘jeugd’ en ‘cultuur’, en op diverse onderwerpen die belangrijk zijn voor de jongeren in de Paardenstad. De Jeugdraad bundelt hiervoor de krachten met jeugdhuizen Jakkedoe en Den Uitvlucht.

“Dit debat biedt een platform waar jonge inwoners hun stem kunnen laten horen en ideeën uitwisselen over hun toekomst in de stad”, meldt het huidige bestuur. In de aanloop naar 13 oktober houdt de Jeugdraad namelijk zijn eigen verkiezingen. Op maandag 30 september wordt een nieuwe kern gekozen. Huidig voorzitter Hannes Declercq neemt na drie jaar afscheid. “De verkiezing van het nieuwe bestuur markeert een tijdperk van vernieuwing en hopelijk evenveel enthousiasme en inzet.”

Het Grote Memorandum

De huidige bestuursleden werkten de voorbije maanden hard aan ‘Het Grote Memorandum van de Jeugd 2024-2030’, gericht aan alle politieke partijen. “Ons memorandum bevat aanbevelingen en aandachtspunten die cruciaal zijn voor de jeugd in onze stad. Wij zijn ervan overtuigd dat investeren in onze jongeren een cruciale stap is bij het uitbouwen van een mooie toekomst voor Waregem.”

“Jongeren vormen de kern van onze gemeenschap en zijn de drijvende kracht achter toekomstige innovaties, economische groei en sociale ontwikkeling. Door te investeren in de jeugd leggen we een stevige basis voor een veerkrachtige samenleving op lange termijn. Jongeren moeten de kans krijgen om hun talenten te ontwikkelen, hun stem te laten horen en actief deel te nemen aan de maatschappij. Een sterke jeugd vormt de ruggengraat van een welvarende en bloeiende gemeenschap.”

Infrastructuur en mobiliteit

De Jeugdraad ijvert onder meer voor een betere infrastructuur en ondersteuning voor jeugdverenigingen, en de renovatie van verouderde jeugdlokalen. Bovendien is er nood aan meer groene en overdekte jeugdverzamelplaatsen. Op vlak van mobiliteit moet de fietsinfrastructuur beter en dienen wegenwerken met het oog op de algemene bereikbaarheid efficiënter gepland te worden.

De Jeugdraad vindt ook dat er meer controle moet zijn op wildplassen en fietsdiefstal bij Het Pand en het Jeugdcentrum, en wil betere verlichting bij fietspaden en speelpleinen. Het bestuur hamert tevens op participatie. “Jongeren moeten meer betrokken worden bij besluitvormingsprocessen en de stad moet meer feedbackmomenten organiseren na events, om die te optimaliseren.”

Schepen

De Jeugdraad verlangt vooral een grotere betrokkenheid van de bevoegde schepen. “Het is cruciaal dat de schepen van Jeugd zichtbaar en bereikbaar is voor de jongeren en de betrokken diensten. Een proactieve benadering en een verbeterde communicatie zijn hierbij onmisbaar. In de toekomst zien wij graag dat de schepen de betrokkenheid en bereikbaarheid verhoogt. We hopen hiermee te voorkomen dat dezelfde uitdagingen als in het verleden zich opnieuw voordoen.”

Na 13 oktober krijgt Waregem sowieso een nieuwe schepen van Jeugd. Huidig schepen Jo Neirynck (CD&V) neemt namelijk afscheid van de politiek.