“Hier ontbreekt Groen”: opvallende actie op Nelson Mandelaplein van Groen Kortrijk

De partij maakt hiermee duidelijk dat met Groen in het bestuur er geïnvesteerd zal worden in natuur in élke buurt. (gf/KDS)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Op vrijdagochtend 27 september 2024 voerde Groen Kortrijk een opvallende actie om de aandacht te vestigen op het gebrek aan groen in Kortrijk. Met grote stencils en witte krijtverf spuitten ze op het Mandelaplein de boodschap ‘Hier ontbreekt Groen’ op de grond. De partij maakt hiermee duidelijk dat met Groen in het bestuur er geïnvesteerd zal worden in natuur in élke buurt.

“In een tijd waarin Vlaanderen elke dag nog tien voetbalvelden aan open ruimte verliest, is het schrijnend dat er in Kortrijk nog zo’n grote stenen vlakten zijn,” zegt David Wemel, lijstrekker van Groen in Kortrijk. “Voor de leefbaarheid van onze stad en het welzijn van haar inwoners is het cruciaal dat we investeren in meer groen. Een schaduwrijk pleintje of een verfrissend park maakt een wereld van verschil, vooral voor mensen zonder tuin of met kleine woningen.”

Groen blijft strijden voor meer groen in Kortrijk en tegen de verharding van de omgeving. David Wemel: “Onze pleinen verdienen een groene make-over. Nu zijn het evenementenpleinen, maar 90% van de tijd vindt er geen evenement plaats. Daarom moeten we de pleinen omtoveren tot belevingspleinen waar je evenementen kunt laten doorgaan, maar waar het ook op de andere dagen van het jaar aangenaam vertoeven is. Denk aan een waterspeelplek voor kinderen, bomen en struikjes die hitte tegengaan, bankjes waarop je even kan rusten, enzovoort.”

Recente cijfers toonden aan dat in Kortrijk 4% van de oppervlakte bestaat uit openbaar bos en park. Dit terwijl het gemiddelde in Vlaanderen 19,5% bedraagt. Kortrijk scoort dus betrekkelijk minder. “Driekwart van de Kortrijkzanen geeft nochtans aan dat ze natuur, in en rond de stad, belangrijk vinden. Er is dus nog werk aan de winkel”, besluit lijsttrekker David Wemel.

Er werd geen aanvraag ingediend voor het werk, maar na een fikse regenbui zou het ook al weer verdwenen moeten zijn, aldus David Wemel.