Gewezen schepen Philippe Deleu op de lijst van… Vooruit in Wervik: “De politieke comeback van deze eeuw”

Philippe Deleu in het gezelschap van de top drie van de lijst Vooruit. © GF
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Een politieke verrassing van formaat in Wervik: gewezen gemeenteraadsvoorzitter en gewezen schepen Philippe Deleu (toen N-VA) uit de Nieuwstraat staat de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober op de lijst van… Vooruit, de partij van burgemeester Youro Casier.

Zijn politieke interesse lag al bij verschillende partijen. Eerst bij Open VLD, omwille van premier Guy Verhofstadt. Philippe Deleu woonde een tijdlang in Gent. Terug in Wervik kwam hij terecht bij het kartel Impuls en nam in 2006 voor de eerste keer deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Goed voor 205 voorkeurstemmen.

Gestopt in 2018

Philippe Deleu stond in oktober 2012 op de lijst van N-VA en werd met 350 voorkeurstemmen meteen rechtstreeks verkozen. In een coalitie met toen sp.a-Open VLD-N-VA werd hij tot halfweg de legislatuur gemeenteraadsvoorzitter. Volgens een bestuursakkoord volgde uittredend schepen Ann Degroote hem dan op en werd hij begin 2016 schepen Toerisme en Recreatie, Groen en Leefmilieu, Landbouw en Dierenwelzijn, Begraafplaatsen, Informatica, Communicatie, Dienstverlening en Inspraak.

Aan de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 nam hij niet meer deel. Wat toen een verrassing was. Hem werd de derde plaats op de lijst aangeboden, maar Deleu mikte op meer. Het partijbestuur koos voor Sanne Vantomme als lijsttrekker.

Philippe (45) studeerde aan de Universiteit Gent communicatie- en politieke wetenschappen. In het federaal parlement in Brussel was hij jarenlang medewerker van volksvertegenwoordiger Koenraad Degroote (N-VA), al vele jaren burgemeester van Dentergem. Sedert enkele jaren is hij lid van het comité Jehan van d’Helle uit Wervicq-Sud, onder meer organisator organisator van de grensoverschrijdende Tabaksstoet die op Hemelvaart start in Wervik. Philippe Deleu is ongehuwd. Hij is de zoon van huisarts Gilles Deleu en Monique Seurynck. Zijn broer Dominique is ook huisarts.

Comeback

Ook N-VA en CD&V polsten hem om nu op hun lijst te staan, maar het werd dus verrassend Vooruit. “De politieke comeback van deze eeuw”, reageert burgemeester Youro Casier. “Na een aantal sabbatjaren is hij helemaal terug om zich in te zetten voor onze stad. Ervaring en dossierkennis in overvloed. Samen met Philippe willen we nog verder stappen ‘Vooruit’ zetten in de ontwikkeling van onze stad.”

Eerder maakte Vooruit al bekend dat Aileen Feys (20) op de lijst zal staan. Ze woont op de Menensesteenweg en werd vorig jaar tweede eredame van de Tabaksfee. Vooruit maakte ook al bekend dat burgemeester Youro Casier terug lijsttrekker wordt en voor de derde keer burgemeester wil worden. Schepenen Lien Deblaere en Geert Bossuyt staan op de tweede en derde plaats. Of de logica zelve.