Zes verkozenen vervangen in gemeenteraad van Pittem de voorbije zes jaar: Ivan Delaere geeft na 25 jaar sjerp door

Zittend: Annick Debonné, Paul Lambrecht, Ivan Delaere, Denis Fraeyman, Chris Marreel en Geert Mahieu. Staand: Jeroen Delmotte, Petra Ide, Andres Vandewalle, Rik Gelaude, Bart Verhelle, Kaat De Waele, Christophe Vancoillie, Heidi Lievrouw, Jessica Vandromme, Stijn Vandenhende en Greet Dewitte. Lionel Debever ontbreekt op de foto. © Jan
Jan Goossens
Jan Goossens Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 17 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Pittem, zetelen er vandaag nog 11 in de gemeenteraad.

Op zondagavond 14 oktober 2018 zullen heel wat Pittemnaren tot laat op de avond op het puntje van hun stoel gezeten hebben, want tot de laatste minuut was het een nek-aan-nekrace tussen CD&V en NPE (toen nog NieuwPittemEgem). Even leek 8740Anders nog een rol te gaan spelen, maar uiteindelijk trok CD&V het laken naar zich toe met 96 stemmen verschil. Opnieuw werd Ivan Delaere burgemeester met Paul Lambrecht, Annick Debonné, Denis Fraeyman en Chris Marreel als schepenen naast hem. Peter Gelaude, de zesde verkozene, kon helaas niet zetelen omdat zijn broer Rik bij de tegenpartij meer stemmen haalde.

Vanuit CD&V zetelden ook Greet Dewitte, Heidi Lievrouw, Stijn Vandenhende en Jessica Vandromme, die eerste opvolger was, in de gemeenteraad. Voor NPE nam iedereen die verkozen was zijn mandaat op en dus waren Christophe Vancoillie, Lionel Debever, Rik Gelaude, Bart Verhelle, Andres Vandewalle, Petra Ide, Kaat De Waele en Jeroen Delmotte van de partij. Zes van de zeventien raadsleden waren vrouwen en er zetelde dus één opvolger.

(Lees verder onder de tabel)

Eerste vertrekkers

De gemeenteraad hield in de oorspronkelijke bezetting stand tot september 2020, toen Jeroen Delmotte en Lionel Debever besloten hun gemeenteraadszetel op te geven. Bij de eerste was de reden van familiale aard. Hij was van plan met zijn vriendin in Tielt te gaan wonen en zou dus verplicht worden de raad te verlaten. Hij anticipeerde door zijn zitje door te geven aan zijn zus Nathalie die tot dan toe zetelde in het BCSD (Bijzonder Comité van de Sociale Dienst).

Lionel deed dan weer een stap opzij om professionele redenen. “Ik zetelde met graagte in de gemeenteraad, maar mijn mandaat is niet meer te combineren met mijn professionele uitdagingen als zaakvoerder van mijn bedrijf. Ik wil mij altijd voor de volle 100 percent voor iets inzetten, maar dat was nu niet meer mogelijk”, vertelde hij ons destijds. Zijn plaats werd ingenomen door Renzo Callant, die eveneens voordien zetelde in het BCSD.

(Lees verder onder de grafiek)

In december 2021 volgde dan het afscheid van eerste schepen Paul Lambrecht, die na 33 jaar stopte met de politiek. In een interview gaf hij ons toen tekst en uitleg. “Tijd nemen en luisteren naar de mensen en daarna naar eer en geweten de mensen zo goed mogelijk proberen te helpen, stond voor mij altijd centraal. Een luisterend oor kan vaak wonderen doen. Ik heb mijn functie als schepen altijd met hart en ziel uitgevoerd, maar heb om tweeërlei redenen besloten de sjerp door te geven. Enerzijds wil ik jonge mensen volop de kansen en de tijd geven om zich te bewijzen en zo de continuïteit te verzekeren. Anderzijds hebben het opeenvolgend verlies van twee partners en corona mij doen beseffen dat het tijd werd om meer tijd te besteden aan de eigen interesses.”

“Onze partij bulkt van de bekwame mensen” – Voormalig burgemeester Ivan Delaere

Paul Lambrecht werd opgevolgd door Stijn Vandenhende, wiens gemeenteraadszitje werd ingenomen door tweede opvolger Arne Min Jou.

Machtswissel

“Op 1 september 2022 kwam dan de grootste verschuiving met de doorgave van de burgemeesterssjerp door Ivan Delaere aan Denis Fraeyman. Delaere was 25 jaar burgemeester, maar vond dat de tijd om de fakkel door te geven gekomen was. “Het is tijd geworden voor vernieuwing”, vertelde hij aan onze krant. “Onze partij bulkt van de bekwame mensen, die alle kansen moeten krijgen om te groeien. Met Denis staat de perfecte opvolging klaar. Drie jaar ervaring als eerste schepen, intelligent, leergierig en een teamspeler. Hij zal dat zeker goed doen. Ik laat een mooie gemeente achter, die financieel gezond en bruisend is, een plek waar de mensen mekaar nog echt kennen.”

De plaats van Denis Fraeyman in het schepencollege werd ingenomen door Heidi Lievrouw, die op haar beurt als raadslid werd opgevolgd door derde opvolger Sara Defreyne. In juni gaf deze laatste wegens zwangerschaps- en ouderschapsverlof haar zitje voor de resterende maanden door aan vierde opvolger Linda Vanmaele. We eindigen de legislatuur dus met acht vrouwen en vijf opvolgers.

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten.