Vooruit de vrouwelijkste, Vlaams Belang de oudste: Zes partijen en 234 kandidaten hengelen zondag naar uw stem in Roeselare
Zondag bepalen jullie wie het de komende zes jaar voor het zeggen heeft in de Rodenbachstad. De zes deelnemende partijen hebben elk een volledige lijst, goed voor in totaal 234 kandidaat-gemeenteraadsleden. Daarbij enkele oude rotten, maar ook heel wat nieuwe gezichten. Wie heeft de meeste vrouwelijke of jongste lijst? En welke deelgemeente heeft de meeste en minste kandidaten? Een analyse.
Zes lijsten, 234 kandidaten
Op zondag 13 oktober mag u – u bent vanaf nu niet meer verplicht om te stemmen – kiezen tussen zes lijsten: CD&V – lijst burgemeester, N-VA, Vlaams Belang, Vooruit, Groen en Lokaal Liberaal. Het zijn dezelfde partijen die nu al vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad. Er was lange tijd sprake dat PVDA voor het eerst van de partij zou zijn, maar dat raakte uiteindelijk niet rond.
Vooruit de meest vrouwelijke
Volgens de wetgeving moet elke lijst uit evenveel mannen als vrouwen bestaan. Waar een oneven aantal mensen gekozen moet worden, dan mag het verschil niet meer dan één bedragen. Dat is gelukt bij elke partij, ook al werden hier en daar partners of andere familieleden ingeschakeld om voor het noodzakelijke evenwicht te zorgen.
(lees verder onder de grafiek)
Opvallend: Vooruit is de enige partij waarbij er meer vrouwen dan mannen op de lijst staan. Bij alle andere partijen zijn er meer mannen dan vrouwen. Iedereen identificeert zich overigens ook als man of vrouw. Groen en Vooruit hebben de meest diverse lijsten, met telkens vier kandidaten die een andere afkomst hebben.
Vlaams Belang de oudste
Als we naar de gemiddelde leeftijd van alle kandidaten per lijst kijken, dan zien we dat Vlaams Belang met voorsprong de oudste lijst heeft met een gemiddelde van 52,3 jaar. Dat is een pak ouder dan de overige partijen waarbij het gemiddelde tussen de 45 en 47 jaar schommelt. N-VA heeft tien twintigers op de lijst staan, dat zijn er twee meer dan Vooruit. CD&V heeft er slechts drie op de lijst staan, al hebben ze daar wel heel veel ervaren dertigers. Een gevolg van de verjonging die bij de vorige campagne al werd doorgevoerd. Twee achttienjarigen staan zondag op de lijst. Bij Lokaal Liberaal gaat het om Navayo Durie en bij N-VA om Kjenta Huyghe. De oudste kandidaat is Gilbert Vantomme bij Lokaal Liberaal, hij is met zijn 83 net iets ouder dan Georges Decoene (82) voor N-VA. Dat leeftijd geen probleem hoeft te zijn, zagen we enkele maanden geleden toen Georges zijn comeback maakte in de gemeenteraad en daar al uitgebreid van zich liet horen.
Rumbeke best vertegenwoordigd
Van de 234 kandidaten komende zondag zijn er 159 afkomstig van Roeselare zelf. Dat is op zich niet zo verrassend. Veel interessanter is de verdeling onder de deelgemeenten. Daarbij is Rumbeke het sterkst vertegenwoordigd met 47 vertegenwoordigers. Bij Lokaal Liberaal zijn het er zelfs veertien. Ook bij de andere partijen kregen heel wat Rumbekenaars een plekje. Enkel Groen komt wat achter met vier stuks. Beveren volgt al op enige afstand met 23. Per 1.000 inwoners bekeken is dat het laagste aantal, 2,08 versus 2,60. Oekene heeft er slechts vijf, maar het inwonersaantal ligt daar ook een pak lager. Wat niet wegneemt dat er toch drie partijen zijn waar er geen enkele Oekenaar op de lijst staat. Voor de duidelijkheid: Zilverberg en Beitem werden niet meegenomen in deze vergelijking, officieel zijn zij een onderdeel van Rumbeke. Een overzicht is terug te vinden in de grafiek hiernaast.
De overlopers
Vaak zijn er ook gekende namen die we eerder niet of bij een andere partij verwacht hadden. Frank Wauters is daarbij wellicht de meest opvallende naam. Hij zetelde al in de gemeenteraad voor Spirit om na het verdwijnen van die partij te kiezen voor CD&V. Daar haalde hij niet het gewenste resultaat bij de verkiezingen in 2012 en besloot om de politiek vaarwel te zeggen. Nu is hij terug. Niet langer bij CD&V, maar bij Vooruit. Gerdi Casier kwam bij de vorige verkiezingen nog op voor Vooruit, met succes. Hij kon er opnieuw op de lijst staan, maar minder prominent. Daar is hij echter nog te ambitieus voor. Het verhaal van Lokaal Liberaal bleek perfect voor hem. Ook Saskia Depoortere maakt daarom de overstap van Vooruit naar de liberale partij. Sven De Meulenaere was 24 jaar lang politiek actief voor eerst CVP en later CD&V, maar eind 2012 besloot hij ook om de politiek vaarwel te zeggen. Ook hij maakt een comeback, ditmaal bij Vooruit.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier